Hedelmällisessä iässä olevista naisista 90 prosenttia käyttää alkoholia. Vaikka alkoholin tiedetään haittaavan sikiön kehitystä, silti sen aiheuttamat vauriot yleistyvät.

Viimeksi päivitetty 21.9.2011

Alkoholi vaurioittaa sikiötä eri tavoin. Vaurioihin vaikuttaa muun muassa se, missä vaiheessa raskautta alkoholia käytetään, kuinka usein juodaan ja kuinka paljon alkoholia kuluu kerralla.

Myös äidin ravitsemustilalla, erilaisilla geneettisillä tekijöillä ja altistuksella muille myrkyllisille aineille samanaikaisesti on merkitystä. Asiasta kirjoittaa kertoo Kelan tutkimusprofessori Ilona Autti-Rämö uusimmassa Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecimin numerossa.

Lue myös: Probiootit hillitsevät lapsen ylipainoa

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Alkoholivauriot näkyvät harvoin ulospäin

Useimmiten alkoholi vaurioittaa keskushermostoa. Siksi valtaosaa sikiövaurioista ei voi tunnistaa lapsen ulkoisten piirteiden – esimerkiksi kasvonpiirteiden – perusteella.

Alkoholin aiheuttamia vaurioita saa vuosittain sadat suomalaislapset. Parinkymmenen vuoden takaisen arvion mukaan yksi sadasta suomalaislapsesta kärsisi alkoholin aiheuttamista vaurioista, mutta Autti-Rämö uskoo arvion olevan nykyisin alakanttiin, sillä sen koommin naisten alkoholinkäyttö on aikaistunut ja yleistynyt.

”Lapsia hankitaan vanhempana kuin aiemmin, ja alkoholinkäyttö on ennättänyt ennen sitä muodostua osaksi elämäntapaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Hedelmällisyysikäisistä naisista 90 % käyttää alkoholia”, Autti-Rämö kirjoittaa.

Lue myös: Puolivuotiaan ravinto

Valistus avuksi

Alkoholin haitoista raskausaikana on tiedotettava nykyistä enemmän, Autti-Rämö huomauttaa.

”Naisille, jotka suunnittelevat raskautta tai joilla raskaaksi tuleminen on mahdollista, on kerrottava, että jos odotat, et ota. Tämä tieto tulee antaa jo koulussa osana terveyskasvatuksen opetusta”, hän kirjoittaa.

Ostopäätöksiin olisi yritettävä vaikuttaa myös. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla alkoholia sisältäviin tuotteisiin liitettävä varoitusmerkintä samaan tapaan kuin tupakan vaaroista jo varoitellaan savukeaskien kansissa.

Lue myös: Gluteeniton ruokavalio raskausaikana saattaa aiheuttaa ongelmia

Äitiysneuvolassa ei saa syyllistää

Odottajan alkoholinkäyttötottumuksista on tärkeää keskustella neuvolassa. Ensin kannattaa kysyä, millaista alkoholinkäyttö on ollut ennen raskautta, minkä jälkeen keskustellaan mahdollisesta odotusajan käytöstä, Autti-Rämö neuvoo.

Konkreettisista neuvoista voi olla apua. Autti-Rämö kertoo Australiassa tehdystä tutkimuksesta, josta selvisi, että raskaana olevat naiset kokivat tärkeimmäksi sen, että heille kuvattiin sikiövaurioiden ilmenemismuotoja ja annettiin konkreettisia vinkkejä, kuinka kieltäytyä tarjotusta alkoholijuomasta tilanteessa,  jossa raskaus halutaan vielä pitää salaisuutena.

”Äitiysneuvolan henkilökuntaa on koulutettava siihen, että he pystyvät keskustelemaan raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä asiallisesti ja syyllistämättä”, Autti-Rämö toteaa.

Lähde: Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim: Alkoholin aiheuttamat sikiövauriot lisääntyvät

Mitä mieltä olet artikkelista?