Mitä jos puoliso ei halua (lisää) lapsia mutta sinä haluat? Kuinka taivutella siippa omalle kannalle? Kumppanilla saattaa olla tuhat ja yksi syytä, miksi lapsilukua ei enää kannata lisätä. Tässä tavallisimmat syyt ja niiden vasta-argumentit.

Viimeksi päivitetty 12.8.2014

1. syy: Rahahuolet kaatuvat niskaan

Puoliso saattaa pelätä, että uusi lapsi vie perheen talouden konkurssiin. Ajatus ei vastaa totuutta. On totta, että lapsi käyttää paljon vaatteita, ruoka maksaa ja vaipat ovat kalliita.

Osoita kumppanillesi, että sinulla on keinoja lisätä perheen tuloja. Kerro myös nikseistäsi säästää rahaa tiukan paikan tullen.

Muistuta, että vaatteita saa kirpputoreilta. Vanhempien harvoin tarvitsee myöskään itse ostaa vauvanvaatteita, sillä sukulaiset ja ystävät ostavat mieluusti vaatteita lahjaksi. Myös kestovaippojen käytöstä koituu perheelle säästöä.

Testaa: Kuinka monta lasta sinun kannattaa hankkia?

2. syy: Aikaa itselle ja parisuhteellekin tarvitaan

Tottahan se on: lapsi on aikasyöppö. Puoliso saattaakin pelätä, että mitä enemmän lapsia on, sitä vähemmän jää aikaa parisuhteelle ja omille harrastuksille.

Anna toiselle lupa pitää harrastuksensa.

Mitä ikinä kumppani sitten harrastaakaan, häntä helpottaa tieto siitä, että hyväksyt hänen ajankäyttönsä. Jos toinen saa pitää harrastuksensa, sama pätee myös sinuun. Lapsen voi jättää välillä vaikkapa isovanhemmille tai ystävien luokse hoitoon, jolloin voitte harrastaa myös kahdestaan.

3. syy: Huolettoman elämän menettäminen

Huolettomat ajat ovat monen mieleen. Miehillä biologinen kello ei ole yhtä voimakas kuin naisilla, joten on mahdollista, että miehellä huoleton arki painaa vaa’assa enemmän kuin vauva.

Huoleton elämä voi kuitenkin olla lopulta melko merkityksetöntä.

Juuri huolet oikeastaan luovat merkitystä elämään. Vaikka golfin pelaaminen ja seksin harrastaminen tuottaa mielihyvää, syvempi merkitys syntyy huolta kantamalla. Kun on pieniä lapsia kotona ruokittavana, vanhempi kokee työnsä ja olemassaolonsa aivan uudella tavalla merkitykselliseksi.

4. syy: Seksin määrä vähenee

Seksi on tärkeä osa parisuhdetta. Lasten hankkiminen tyypillisesti vähentää seksin määrää. Puoliso saattaakin pelätä, että lapsi pilaa koko parisuhteen.

Seksin määrä ei kuitenkaan ratkaise kaikkea.

Voi olla, että vanhemmat eivät jaksa harrastaa seksiä joka päivä. Harvempia seksikertoja korvaa kuitenkin seksin laatu. Eikö odotettu nautinto ole aina suurempi kuin jokapäiväinen itsestäänselvyys?

5. syy: Vauva valvottaa

Naiset kestävät paremmin valvomista. Jos nainen imettää, oksitosiini rauhoittaa hänet takaisin uneen. Miehellä ei ole samaa biologiaa, joten hänen saattaa olla vaikeampi jatkaa unia heräämisen jälkeen.

Yökitinäkausi kestää kuitenkin melko lyhyen aikaa.

Jos yökitinä ei johdu koliikista, siihen on tyypillisesti jokin syy. Hampaat, uuden ruoka-aineet ja korvatulehdukset aiheuttavat kitinää. Nämä vaivat ovat hoidettavissa tai ne menevät ohi ajan kanssa.

6. syy: ”Ei minusta ole vanhemmaksi”

Puoliso saattaa ajatella, että hänestä ei ole vanhemmaksi. Tai että ennen lastenhankkimista pitää olla paljon tuloja ja vakaa elämäntilanne.

Kukaan ei kuitenkaan ole syntynyt vanhemmaksi, vanhemmuuden taidot opitaan ajan kanssa.

Vauva toimii vanhempiensa parhaana opettajana. Jokainen, joka viettää riittävästi aikaa vauvan kanssa, oppii hyväksi vanhemmaksi. Vanhemmuudessa kun on kysymys kuitenkin ihmiselle lajityypillisestä toiminnasta, omasta jälkeläisestä huolehtimisesta.

7. syy: Liian kiireinen elämäntilanne

Jos puolisosta tuntuu siltä, ettei hän pysty koskaan hengähtämään ja lepäämään, ajatus vauvasta saattaa tuntua täysin mahdottomalta. Joskus elämäntilanne saattaakin olla järkevä syy lapsenteon lykkäämiselle. Pitää kuitenkin muistaa, että vauva muuttaa elämäntilannetta. Toinen vanhemmista jää nimittäin hoitovapaalle vauvan synnyttyä, ja halutessaan jompikumpi vanhemmista voi jäädä pidemmäksikin aikaa kotiin vauvan kanssa.

Toisinaan vauva jopa pysäyttää työelämän oravanpyörän. Kannattaa myös tietoisesti karsia tekemisiään ennen vauvan syntymää, jottei stressi ala rasittaa tuoreita vanhempia.

Mitä mieltä olet artikkelista?