Monet vanhemmat toivovat nimenomaan poikalapsen. Vau.fi paljastaa poikatoiveiden takana piilevät syyt. 

Viimeksi päivitetty 3.4.2014

1. Pojat ovat helpompia 

Tytöt vaativat huomattavasti enemmän huolenpitoa. Ajatellaan vaikkapa pitkiä hiuksia. Takkujen kampaaminen on jo yksistään hirvittävä aikasyöppö perheessä. 

Poikakulttuurissa vaatteilla ei koreilla. Pojille kelpaa ihan tavallinen ulkohaalari. Pikkutytön kanssa pitää puolestaan tapella siitä, saako kuralätäkössä hyppiä hienostunut kaupunkitakki päällä. 

2. Jalkapallo ja jääkiekko 

Monet pojat kiinnostuvat pienestä pitäen jalkapallosta ja jääkiekosta. Jos siis vanhempien veri vetää kentälle, vauvatoivelistan kärkisijalla keikkuu usein poikavauva.

Toiset vanhemmat yrittävät toki pehmittää omaa poikavauvahinkua ajattelemalla, että kyllä tytönkin kanssa voi pelata jalkapalloa ja jääkiekkoa. Ei kuitenkaan kannata pettää itseään.

On totta, että vanhempien jalkapallointoilu tarttuu helposti myös tyttölapsiin. Mutta kun tyttö kasvaa ja huomaa, että hänen ystävänsä pitävät enemmän tanssista, kaunoluistelusta ja ratsastuksesta, häntä ei pidättele miehisten harrastusten parissa enää mikään.

3. Suvun on jatkuttava

Miehet haluavat usein, että suvun nimi jatkuu. On tietysti mahdollista, että tyttö pitää aikuisena sukunimensä ja antaa nimen myös lapsilleen. Jos haluaa kuitenkin pelata varman päälle, kannattaa toivoa poikaa. Sukunimi periytyy jälkipolville useimmiten juuri poikalapsen kautta.

Jotta nimi jatkuisi, pojan on tietysti tehtävä lapsia aikuisena. Muista siis puhutella poikaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi näin: ”Poikani! Tulet siittämään suvulle vielä kokonaisen katraan!” Siitospuheet ovat erityisen tärkeässä asemassa pojan ohjelmoinnissa. Olisihan kamalaa, jos poika jättäisi lisääntymishommat siskoilleen ja suvun nimi häviäisi maan päältä pojan saamattomuuden vuoksi.  

4. Poikien on helpompi pissata ulkona

Kaikki vanhemmat tietävät tilanteen: Olet saanut suurella vaivalla itsesi ja lapsesi puistoon. Juuri kun leikit pitäisi aloittaa, lapsi valittaa pissahätää. Lähettyvillä ei ole vessaa. On vain muutama pensas, jotka kutsuvat pikkupoikia pissalle.

Siinä missä pienikin poika käy omatoimisesti lorauttamassa lannoitetta aluskasvillisuudelle, tyttö onnistuu pissaamaan oman haalarinsa päälle. Jos taas päätät auttaa tyttöä, pissat ovat kengilläsi. Toivo siis poikaa, jotta vältyt tältä epämiellyttävältä kokemukselta.

5. Ötökkätutkijan elämä odottaa 

Useimmat pikkupojat nauttivan luonnontieteellisistä tutkimuksista. Varsinkin hämähäkit, kuoriaiset ja muut ötökät kiinnostavat poikalapsia.

Samalla poikien vanhemmista tulee apulaistukijoita suuressa tehtävässä selvittää hyönteismaailman salat. Jos vanhemmilla on hinku päästä ötökkätutkijan apulaiseksi, kannattaa nimenomaan toivoa poikaa. Tyttöihin saattaa nimittäin tarttua hyvin varhaisessa iässä tyttökulttuurissa piilevä ötökkäkammo.

6. Ei koskaan enää tyttöilyä

Äidit ovat kasvaneet tyttökulttuurin ympäröimänä. Aikuisikään mennessä toiset naiset ovat saaneet tarpeekseen söpöyden, mielistelyn ja selkään puukotuksien maailmasta.

Siinä missä tyttövauva palauttaa naisen takaisin vaaleanpunaiseen helvettiin, poikavauva vie naisen uusille ja tuntemattomille vesille.

Poikakulttuurissa on tietysti omat ongelmansa, mutta ne ovat ainoastaan mukavia pähkinöitä tyttöilyyn kyllästyneelle naiselle. Poikaongelmat eivät palauta naista hänen omaan kipeään menneisyyteensä.

Jos siis tyttökulttuuri inhottaa, pidä peukkuja, että kaikista lapsistasi tulisi poikia.

Sukupuoleton kasvatus – hyödyksi vai haitaksi lapselle?

”Lapsi pitää nähdä kokonaisuutena. Sukupuoli taas liittyy lapsen persoonallisuuteen”, kasvatustieteen lisensiaatti Leila Tuominiemi kertoo.  

Pieni lapsi ei pysty valitsemaan omaa sukupuoltaan kuin karkkia kaupasta.  

”Täysin sukupuolettomasti kasvatettu lapsi huomaa kyllä sukupuolen läsnäolon, ja silloin hänen täytyy päättää, mitä hän on. Tämä voi tuottaa lapselle hämmennystä. On tärkeää, ettei lasta jätetä yksin sukupuolikysymysten keskelle”, Tuominiemi sanoo.  

Sukupuolen huomioiminen kasvatuksessa ei kuitenkaan tarkoita sukupuolikarsinointia. Lasten leikkien turhaa rajaamista onkin syytä välttää niin suuntaan kuin toiseen.  

”On ongelmallista, jos pojan ei anneta leikkiä herkkiä leikkejä tai jos tyttö ei saa olla raisu. Yhtälailla on haitallista, jos tytöltä kielletään hoivaleikit ja pojilta autoleikit sukupuolineutraalin kasvatuksen hengessä”, Tuominiemi sanoo.  

Käytännössä sukupuolen ei tarvitse näkyä erityisesti kasvatuksessa.  

”Riittää kun vanhemmat kuulostelevat, koska lapsi on itse kiinnostunut sukupuolesta ja vastaavat sitten lapsen sukupuoliasioita koskeviin kysymyksiin”, Tuominiemi sanoo.

Lue lisää sukupuolesta ja kasvatuksesta.

Mitä mieltä olet artikkelista?