Lapsen hankkiminen on jännittävää, toisinaan jopa pelottavaa. Varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla ilmassa on monesti epävarmuutta. Toiset tekevät listoja lapsen hankkimisen hyvistä ja huonoista puolista, toiset kuuntelevat tunteitaan. Mutta ovatko lapsen saaneet onnellisempia kuin lapsettomat? Nyt äidit vastaavat Vau.fi:n foorumilla.

Viimeksi päivitetty 12.8.2014

Lapsettomuushoitoja läpi käynyt yrittäjä nimimerkillä -Nessufly- kertoo kärsineensä kovasta vauvakuumeesta jo vuosia. Pari jätti ehkäisyn pois viisi vuotta sitten, ja varsinaista yritystä on takana jo neljä vuotta. Lapsettomuushoidoista huolimatta nyyttiä ei ole vielä kuulunut.

”Lapsettomuushoitojen jälkeen olen alkanut miettimään, haluaako sitä lasta vai ei, kun on niin vaikeaa sellaista saada edes alulle”, -Nessufly- kirjoittaa alakuloisesti.

Hän on alkanut pohtia, pitäisikö hänen jatkaa lapsettomuushoitoja vai voisiko vauvakuumeen kanssa elää. Olisiko sittenkään onnellisempi lapsen kanssa kuin ilman?

”Menetänkö paljon, jos ei sitä lasta tulekaan meidän perheeseen?” hän kysyy.

Lue myös: Lapsi: onni vai onnettomuus?

"Lapsi oli juuri sitä, mitä kaipasin"

"Minun on myönnettävä, että juuri tämä minun elämästäni puuttuikin: oma perhe, oma lapsi", Sinbbu kirjoittaa.

Sinbbu ehti yritysaikana jo pelätä, ettei tulisi koskaan kokemaan äitiyttä. Hän uskoo, että myös lapsettomana voisi elää hyvin onnellisena, mutta se vaatii luopumisen opettelua.

"Olisin minä oppinut varmaan elämään ilman lasta, mutta epäilen, että olisin jollain tasolla katkeroitunut", hän pohtii.

Aamu eli vuosia sinkkuna, ja hänestä tuntui koko ajan, että jotain puuttuu. Hän on aina halunnut oman perheen, eikä vaihtaisi sitä mihinkään - vaikka välillä hän onkin väsynyt ja kyllästynytkin.

"Vaikka tämä pikkulapsiarki on välillä (korjaan: aika usein) raskasta, niin en silti osaisi kuvitella elämää ilman miestä ja poikaa. Tätä mä halusin. Toinen lapsi on tulossa, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain tulla äidiksi", Aamu kirjoittaa.

Varsinkin pitkän vauvakuumeen ja yrittämisen jälkeen lapseton elämä kuulostaa monesta pahalta:

"Kyllä minusta se 'muu elämä' olisi tuntunut lohdutuspalkinnolta, vaikka kuinka täyttä elämää muuten olisikin", elmiina tunnustaa. 

"Itselle kyllä ainakin tässä vaiheessa, kun on kolmekuukautinen vauva vieressä, tuntuu olo 'täydeltä'. Että on kaikki, mitä on odottanut sen 15 vuoden vauvakuumeen jälkeen. Tiedä sitten, kuinka pysyvää se onnen tunne on", hän pohtii.

"Kunpa voisinkin sanoa, ettei se lapsi mitään muuta, mutta kun se muuttaa kaiken", elmiina toteaa.

Lue myös: Oletko sinä onnellinen vanhempi?

"Ilman lasta elämä olisi erilaista"

Röllykkä kertoo, että ei voisi enää kuvitella elämää ilman lasta. Mutta kysymys siitä, onko hän onnellisempi nyt kuin ennen, on vaikea.

"Olisinko ite onnellisempi ilman... En ainakaan mie tuohon pysty vastaamaan, mutta elämä olis erilaista. Ite olisin erilainen, mutta varmasti kuitenkin onnellinen", hän pohtii.

Suviii sen sijaan kertoo pohtineensa vaikeassa tilanteessa, että ilman lasta elämä olisi helpompaa. Missään vaiheessä hän ei kuitenkaan katunut lapsen saamista.

"Tulin raskaaksi, kun olin 19-vuotias, sen kummempia yrittämättä raskautumista. Raskausaika oli ihanaa ja osittain kamalaakin kesän helteissä ison mahan kanssa. Sitten poika syntyi ja koin olevani sillä hetkellä maailman onnellisin ihminen, kunnes kaikki alkoi mennä päin mäntyä", Suviii kertaa.

Suviiin lapsi oli kaksi kuukautta lastenklinikalla vakavan sydänvian vuoksi. Kukaan ei tiennyt, selviääkö poika hengissä tai oliko infarkti vaurioittanut vauvan aivoja.

"Silloin ajattelin, että miten mulle voi käydä näin ja olisiko ollutkin helpompaa ilman lasta. Kaikki se pelko ja suru tuntui ylitsepääsemättömältä, enkä tiennyt millainen meidän pojasta tulisi vai tulisiko ollenkaan", hän muistelee.

"Nyt meillä on ihana poika, jolla on kaikki suhteellisen hyvin. Sydänvika on rauhallisessa tilassa ja lapsi kehittyy ihan normaalisti. En ole kertaakaan miettinyt pahimman vaiheen jälkeen olisiko parempi ilman poikaa. Rakastan lastani ja olen onnellinen", Suviii kertoo.

"Mutta toisaalta... Olisin varmasti ihan yhtä onnellinen ilmankin poikaa. Niin kuin joku jo yllä mainitsi, olisin vain erilainen", hän pohtii.

Lue myös: 11 myyttiä äitiydestä

"Elämä lapsettomana voisi olla myös todella antoisaa"

"Itselläni on pieni poika, joka on maailman rakkain, mutta samaan aikaan hänestä on aina maailman suurin huoli ja vastuu", Hillevi kirjoittaa.

"Kyllä mä välillä katson ystävieni huoletonta opiskelijaelämän viettoa ja mietin, minkälaista olisi elämä ilman tätä suurta vastuuta, jota en ikinä voinut kuvitella etukäteen", hän tunnustaa.

Hillevi ei kuitenkaan ikimaailmassa luopuisi äitinäolosta. Ei enää, kun tietää, kuinka ihmeellistä elämä lapsen kanssa voi olla. Hän kuitenkin uskoo, että jos pystyy jättämään lapsihaaveet taakseen ja hyväksymään lapsettomuuden ilman katkeroitumista, ei lapsettomana eläminen olisi mitenkään kamalaa.

"Mä uskon, että elämä lapsettomana voisi olla myös todella antoisaa ja yhtä hyvää, mutta erilaista kuin lapsien kanssa", Hillevi pohtii.

Mitä mieltä sinä olet?

Lue kaikki kirjoitukset ja osallistu keskusteluun: Onko lapsen kanssa onnellisempi kuin ilman?

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliAika ennen lapsia – 25 asiaa, joita kaipaan
Seuraava artikkeliPuoliso ei halua enempää lapsia? 7 keinoa muuttaa toisen mieli
JAA