Miehen hedelmällisyyden hoitoon on tullut uusi tutkimusmenetelmä. Uudella siittiöiden DNA-testillä on mahdollista laittaa viipeltäjät erittäin tarkkaan kuntotarkastukseen.

Viimeksi päivitetty 27.3.2009

Siittiö

Siittiön DNA:n eheys on nyt mahdollista selvittää. Näin voidaan arvioida siittiön geneettisen perinnön jatkamiskykyä.

Edinburghin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tavan selvittää siittiön DNA:n eheys. Siittiöiden DNA:sta saadaan tietoa havainnoimalla, kuinka kohdistettu lasersäde sirottaa fotoneita.
Menetelmä tuo tarkkuutta miehen hedelmällisyyden tutkimiseen.
”Ennen miehen hedelmöityskykyä arvioitiin siittiöiden määrän, liikkeen ja rakenteen perusteella. Nyt pääsemme ensi kertaa siittiön sisälle ja pystymme arvioimaan geneettisen perinnön jatkamiskykyä”, lääketieteen tohtori Henri Kurunmäki Felicitas Klinikalta kertoo.
Tulosta voidaan käyttää mikrohedelmöityksessä (ICSI), jossa siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään. DNA-tutkimuksella saadaan parannettua hoitoprosessin onnistumismahdollisuutta.
”Noin 85–90 prosentissa aloitetuista hoidoista saadaan alkio siirrettyä kohtuun. Alkio kiinnittyy kuitenkin vain alle puolissa tapauksista. Siittiöiden DNA:n eheys on yksi tekijä, joka vaikuttaa alkion onnistuneeseen kiinnittymiseen”, Kurunmäki kertoo.
Myös helppoja ratkaisuja
Siittiöiden DNA:n pilkkoutuminen voi toisissa tapauksissa johtua elämäntavoista tai ympäristötekijöistä. Silloin hoitomuodoksi sopii elämäntapojen muuttaminen.
Tupakointi ja alkoholi ovat yleisimpiä DNA-vaurioita aiheuttavista tekijöistä. Myös istumatyö saattaa aiheuttaa DNA:n pilkkoutumista siittiöille, sillä istuma-asennossa kivekset ovat hyvin lähellä kehoa ja siittiöt saattavat näin ollen joutua liian kuumaan lämpötilaan. Kalliiden hoitojen sijaan miehen hedelmöitys saattaakin parantua housuja vaihtamalla.
Teksti: Jarkko Uro
Lähteet:

Lue myös:

Yhden siittiön tehtävä

Siittiöt sekaisin marista

Miehestä johtuva lapsettomuus

Siittiöt ja foolihappo

Siittiön päiväkirja

Mitä mieltä olet artikkelista?