Marihuanan käyttö ei sovi lasta suunnittelevalle pariskunnalle. Oli käyttäjä sitten mies tai nainen, menevät siittiöt huumeesta sekaisin, eivätkä enää toimi tarkoituksen mukaisesti.

Viimeksi päivitetty 22.7.2008

Marihuana on maailman eniten käytetty huume ja sen hedelmällisyyttä alentava vaikutus on ollut jo pitkään tiedossa. Marihuana on sekoite Cannabis sativa –kasvin eli suomeksi hampun lehtiä ja kukkivia kärkiosia. Marihuana sisältää ainakin 20 aktiivista kannabinoidia, joista aktiivisin psykotrooppinen aine on tetrahydrokannabinoli (THC).

Millä mekanismeilla marihuana sitten vaikuttaa hedelmällisyyttä alentavasti? Seuraavassa esitetään lyhyesti tutkimustietoa marihuanan vaikutustavoista.
1. Miehillä siemennesteen volyymi pienenee ja siittiömäärät laskevat
2. Siittiöt käyttäytyvät siemennesteessä hyperaktiivisesti, mikä säilyy swim up:in jälkeen. Siittiöt ”palavat loppuun” nopeasti ja niiden hedelmöityskapasiteetti pienenee.
3. Uutta tietoa: In vitro kannabinoidit estävät siittiöiden sitoutumista zona pellucidaan, estävät akrosomireaktiota ja muuttava siittiöiden normaalia liikkuvuutta.
4. Naisilla, jotka polttavat marihuanaa, todetaan kohonneita THC-pitoisuuksia synnytinelimissä, joten siittiöihin kohdistuu em. vaikutuksia kohdunkaulan, kohdun ja munanjohtimien tasolla.
Aarne I. Koskimies, Felicitas-Klinikka
dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Aarne I. Koskimies

Lue myös:

Siittiöt ja foolihappo

Miten käy siittiöille saunassa?

Terve sperma, pitkä elämä

Mitä mieltä olet artikkelista?