Glykolieettereiden kanssa usein tekemisiin joutuvat miehet tuottavat tavallista vähemmän normaaleja siittiöitä 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin miehet, jotka eivät joudu tekemisiin aineen kanssa. Riskiryhmään saattavat siten kuulua muun muassa maalarit ja remonttimiehet.

Viimeksi päivitetty 27.5.2008

Maalit ja siittiöiden laatu

Lapsettomuudesta kärsivät miehet ovat usein huolissaan työpaikoillaan käytettävien kemikaalien vaikutuksesta hedelmällisyyteensä, Allan Pacey Sheffieldin yliopistosta sanoo.

Manchesterin ja Sheffieldin yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa miehet jaettiin kahteen ryhmään: Niihin, joilla oli ongelmia siittiöiden liikkuvuuden kanssa ja niihin, joilla ei kyseisiä ongelmia ollut.
Miehiltä kyseltiin heidän työstään, elintavoistaan sekä mahdollisesta altistuksestaan erilaisille kemikaaleille.
Selvisi, että selvimmin siittiöiden liikkuvuuteen vaikutti altistuminen glykolieettereille. Näitä kemikaaleja käytetään yleisesti vesipohjaisissa maaleissa.
Glykolieettereiden aiheuttama riski havaittiin vielä senkin jälkeen, kun muut tekijät kuten tupakointi, tiukkojen alushousujen käyttö ja kivesten leikkaukset, oli huomioitu.

Keinoja altistuksen välttämiseksi keksittävä

Andy Povey Manchesterin yliopistosta muistuttaa, että tutkimus on tarpeellinen, sillä glykolieettereiden aiheuttamasta haitasta on jo tiedetty aikaisemmin.
Vaikka aineen käyttöä on kuluneiden 20 vuoden aikana vähennetty, keinoja glykolieetterialtistuksen välttämiseksi työpaikoilla on kehitettävä edelleen.
Brittitutkimuksessa oli mukana 2000 miestä 14 lapsettomuusklinikalta.
Työpaikan kemikaalien vaikutukset kaikkiaan melko pienet
Samassa tutkimuksessa huomattiin myös, että on paljon muita kemikaaleja, joilla ei näyttäisi olevan vaikutusta miehen hedelmällisyyteen.
”Lapsettomuudesta kärsivät miehet ovat usein huolissaan työpaikoillaan käytettävien kemikaalien vaikutuksesta hedelmällisyyteensä. Tämä tutkimus lohduttaa, sillä se osoittaa, että kaiken kaikkiaan riski näyttäisi olevan melko pieni”, hedelmällisyysasiantuntija Allan Pacey Sheffieldin yliopistosta sanoo.
Tutkimuksesta kertoi BBC News.
Lue BBC:n juttu aiheesta:
Paint chemicals ”may harm sperm”I
Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliD-vitamiini kampittaa diabeteksen?
Seuraava artikkeliPaljonko kello, biologinen kello?
JAA