Olut, viini, pähkinät ja kahvi saattavat kaikki alentaa miehen hedelmällisyyttä niiden sisältämien kasviestrogeenien vuoksi, tuoreessa tutkimuksessa väitetään.

Viimeksi päivitetty 16.9.2008

Miehen hedelmällisyys ja kahvi
Jos ei sittenkään koko pannua vaan vaikka kupillisen? Ehkäpä kaikkein viisainta on kohtuu, kaikessa.
Pikakahvijauhe, parapähkinät (Brazil nut), maapähkinät, tumma olut ja punaviini sisältävät Cambridgessa tehdyn tutkimuksen mukaan aivan erityisen paljon miehen hedelmällisyyteen vaikuttavia fyto- eli kasviestrogeeneja.
Tutkija Gunter Kuhnlen mukaan tämän tutkimuksen valossa näyttää siltä, että kasviestrogeeneja sisältäviä ruokia ja juomia on enemmän kuin aikaisemmin on oletettu.
“Keräämämme tutkimustiedon avulla pystymme koostamaan tarkan luettelon eniten kasviestrogeeneja sisältävistä ruoka-aineista”, Kuhnle kertoo Daily Mail –lehden haastattelussa.
Soijan vaikutuksia tutkittu jo aiemmin
Aikaisemmissa tutkimuksissa kasviestrogeenit on jo ehditty yhdistää karjaeläinten hedelmällisyysongelmiin. Karjan rehussa käytetään paljon soijaa, jonka puolestaan tiedetään sisältävän kasviestrogeeneja.
Soijan ja miesten heikkenevän hedelmällisyyden väliltä taas löydettiin yhteys aiemmin tänä vuonna tehdyssä tutkimuksessa.
Enemmän hyvää kuin pahaa, vai toisin päin?
Pääsyyllisenä pidetään isoflavoni-nimistä kasviestrogeenia, jonka tiedetään ”matkivan” naisen sukuhormonia estrogeenia.
Fytoestrogeenit eivät välttämättä ole pelkästään pahasta: On tutkimuksia, joiden mukaan ne voivat helpottaa naisten vaihdevuosioireita ja alentaa riskiä sairastua syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin.
Tutkimustulokset eivät paljasta lopullista totuutta
Mutta kuten niin moneen muuhunkin asiaan, myös kasviestrogeeneihin liittyvät tutkimustulokset ovat kirjavia: Toisaalta on tutkimuksia, joiden mukaan kasviestrogeenit saattavat lisätä rintasyövän riskiä, ja kuten nyt on todettu, alentaa miehen hedelmällisyyttä.
On myös tutkimuksia, joissa yhteyttä minkään edellä mainitun välillä ei ole voitu osoittaa, Daily Mailissa kerrotaan.
Lähde:
Lue myös:

Siittiöt sekaisin marista
Maalikemikaalit haitaksi siittiöille
Miten käy siittiöille saunassa?
Kolajuoma heikentää sperman laatua

Mitä mieltä olet artikkelista?