Timo Haanpään dokumenttielokuva Hiljaa toivotut kuvaa vähäeleisellä tavalla kahta lapsettomuudesta kärsivää pariskuntaa.

Viimeksi päivitetty 16.11.2011

Lappilaisten elämänmenoa ja luontosuhdetta aikaisemmin dokumentoinut Haanpää käsittelee uudessa filmissään lapsettomuutta.

Elokuva kuvaa kahden lapsettomuushoitoja läpi käyvän pariskunnan keskinäisiä keskusteluja. Katsoja pääsee seuraamaan, minkälaisia tuntemuksia lapsettomuus aiheuttaa erilaisissa ihimissä, miehessä ja naisessa, varakkaammassa ja köyhemmässä.

Kamera seuraa kuin varkain herkkiä hetkiä. Dokumentoituja keskustelua on höystetty lavastetuilla kohtauksilla, jotka valaisevat hauskalla tavalla raskaita tunteita ja antavat katsojan vetää henkeä tunnemyrskyjen lomassa.

Pelkkää lapsettomuutta

Haanpää rajannut raskaalla kädellä dokumenttiaan. Hiljaa toivotut on kuvaus lapsettomuudesta. Piste. Iltahämärän rauhallisessa kajossa pariskunnat kertovat siitä itsestään, lapsettomuudesta.

Toisinaan rajaus tuntuu liian tiukalta. Elokuvan rajauksen ulkopuolelle jää esimerkiksi lapsen haluamisen syyt. Onko halu saada lapsi todella jotain niin itsestään selvää, ettei sitä tarvitse edes puhua? Potentiaalisesti vuosia kestäneisiin hoitoihin lähteminen sysää varmasti liikkeelle pohdintaa siitä, miksi lapsi pitää ylipäätänsä saada. Tätä keskustelua ei ole dokumentoitu Hiljaa toivottuihin.

Adoptiota
jää myös keskustelujen ulkopuolelle. Toinen pariskunta päätyy toteamaan, ettei adoptio ole heille vaihtoehto. Olisi ollut kiinnostavaa kuulla pariskunnan suusta, miksi heille on niin tärkeää saada juuri biologinen lapsi.


Kuvaus eriarvoisuudesta

Lapsettomuushoidot maksavat. Tämä on seikka joka tulee hyvin esille dokumentista. Elokuvan pariskunnat ovat taloudellisesti erilaisissa tilanteissa. Toinen pareista käy yksityisellä ja toinen hakeutuu julkiselle puolelle maksuvaikeuksien vuoksi.

Julkiseen puoleen vaihtaneella parilla rahoitus on jatkuvasti mietinnän alla ja välillä jopa riitelyn kohteena, kun taas varakkaammalla parilla hoitojen hintakysymys ei nouse kertaankaan puheeksi.

Sikäli kun joka viides suomalainen pari kärsii jossain elämänvaiheessa lapsettomuudesta, on syytä miettiä lapsen teon eriarvoistumista. Johtaako kalliit hoidot siihen, että tulevaisuudessa köyhillä ei ole varaa tehdä lapsia?

Hiljaa toivotut pyörii elokuvateattereissa ympäri Suomea. Näytöksiä on marraskuussa ja joulukuussa 11.11. alkaen. Oman kaupungin tilanteen voi käydä tarkastamassa hiljaatoivotut.fi -sivustolta.

Teksti: Jarkko Uro

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliTee joulukalenteri itse!
Seuraava artikkeliTupakoivien äitien lapsista rikollisia?
JAA