Jos lapsi ei anna kuulua itsestään kuukausien yrittämisen jälkeen, stressi ja ahdistushan siitä tietenkin seuraa.

Viimeksi päivitetty 14.3.2008

”Rentoutukaa”, hyvää tarkoittavat lähimmäiset patistavat. ”Hankkikaa koira, niin Virtasetkin tekivät ja jo vain saatiin lapsi alulle heti seuraavassa kuussa”, ystävät opastavat. ”Menkää adoptionjonoon, niin varmasti alkaa tapahtua”, saattaa sukulaisrouva rohkaista.

Kaikille lasta pitempään kuin ”kohtuullisen ajan” yrittäneille on tutumpaa tutumpi kehotus, että jos he vain osaisivat rentoutua ja ”unohtaa koko jutun”, raskaus varmasti alkaisi.

Joten ei muuta kuin rentoutumaan, vaikka hampaat irvessä. Viettämään romanttisia viikonloppuja kylpylähotelleissa ja käymään intialaisessa päähieronnassa. Suunnittelemaan kultaisen noutajan hankkimista.

Lue myös: Odotuksen odotus

Ei suoraa syy-seuraussuhdetta

Mutta minkäs teet, kun loppujen lopuksi mieltä kaihertaa kuitenkin vain se yksi ja ainoa asia, jolla tuntuu oikeasti olevan mitään merkitystä – milloin meitä onnistaa? Ovatko huolestuneet lapsentekijät ja asiaa päivin ja unissaankin vatvovat tuomittuja stressistä johtuvaan lapsettomuuteen?

Vaikka lapsettomuudella ja stressillä on psykologian tohtori Jacky Boivinin mukaan yhteys, hän korostaa, että kyseessä ei suinkaan ole yksiselitteinen syy-seuraussuhde.

Stressi voi johtaa huonoihin elämäntapoihin, esimerkiksi tupakoinnin ja alkoholinkäytön lisääntymiseen.

Stressi saattaa joskus olla merkki siitä, että pariskunnan toisen osapuolen tai molempien suhtautuminen lapsen saamiseen onkin oikeastaan ristiriitainen, mikä puolestaan saattaa johtaa seksin välttelyyn ovulaation aikaan, Cardiffin yliopistossa Walesissa luennoiva Boivin konkretisoi.

Lue myös: ”Ihan normitissit ja harvat vessakäynnit”

Terapia ei lisää raskauden mahdollisuutta

Lapsettomuuden ja stressin monimutkaisesta suhteesta kertoo sekin, että lapsettomuudesta johtuvan stressin hoitaminen esimerkiksi terapian avulla ei Boivinin läpikäymien tutkimusten mukaan lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta.

”Stressi voi väliaikaisesti alentaa hedelmällisyyttä, mutta ei voi juuri koskaan olla pysyvän lapsettomuuden ainoa syy”, Boivin tiivistää.

Boivin kertoi näkemyksistään Monitor on Psychology –lehden haastattelussa.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliSikiöajan hidas kasvu yhteydessä masennukseen?
Seuraava artikkeliAamiainen pitää solakkana
JAA