Jos hedelmöitys ei ota onnistuakseen, voi lahjasolut tarjota vaihtoehdon lasta toivovalle parille. Valitettavasti lahjasoluista on jatkuva pula.

Viimeksi päivitetty 25.9.2009

Toisilta ihmisiltä puuttuvat omat sukusolut. Sukusolut voivat myös vaurioitua esimerkiksi syöpähoitojen takia. Aina solujen ennenaikaiselle hupenemiselle tai vaurioitumiselle ei löydetä syytä.

Solukadosta johtuvasta lapsettomuudesta kärsivä pari voi harkita lahjoitettujen munasolujen tai siittiöiden käyttämistä. Lahjasoluhoitoa voidaan käyttää myös silloin, jos toisella vanhemmalla on vakava perinnöllinen sairaus.

Tutkittuja ja terveitä soluja

Lahjasolut on kerätty terveeksi tutkituilta henkilöiltä. Lahjoittajan siittiöt pidetään puoli vuotta karanteenissa. Niitä käytetään vasta sen jälkeen, kun lahjoittaja on käynyt kaksi kertaa terveystarkastuksessa.

Sama ankara seula pitää huolen myös munasolulahjoituksien laadusta. Munasoluja saa lahjoittaa ainoastaan alle 35-vuotias nainen, jonka suvussa ei ole vaikeita perinnöllisiä sairauksia.

Pulaa lahjoittajista

Solulahjoitukset ovat kysyttyä tavaraa, eikä lahjoittajia ole riittämiin. Munasolua saattaa joutua odottamaan jopa vuoden.

Siittiöitä on saatavilla enemmän, sillä niiden luovuttaminen on helpompaa. Munasolun luovutusprosessi on monimutkaisempi. Siihen kuuluu esimerkiksi hormonihoitoja. Solujen kerääminen voi myös aiheuttaa komplikaatioita lahjoittajalle.

Alkuperä tunnettu

Hedelmöityshoitolain mukaan lahjoittajat eivät pysy tuntemattomina. Lapsen vartuttua hänellä on oikeus selvittää, kuka hänen biologinen vanhempi on.

Teksti: Jarkko Uro

Lue myös:

Mitä tehdä kun toivottu raskaus ei ala
Sijaissynnyttäjiä haetaan ulkomailta
Kuka voi adoptoida lapsen
Adoptio verkossa

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeli”Aion taistella unelmamme puolesta”
Seuraava artikkeliVieläkö mies elättää perheen?
JAA