Englantilaisen tutkimuksen mukaan ihmisille tehtävä kohdunsiirto saattaa olla mahdollinen muutaman vuoden kuluttua. Kaneille tehdyt eläinkokeet ovat jo osoittautuneet onnistuneiksi.

Viimeksi päivitetty 6.11.2009

Tulevaisuudessa elinsiirto voi olla yksi hedelmöityshoitomuoto.

Kohdunsiirron saralla on tehty ratkaiseva läpimurto. Englantilaisen Royal Veterinary College -korkeakoulun tutkimusryhmä on onnistunut siirtämään raskauden kestävän kohdun kanille.

Aikaisemmin ongelmana on ollut kohdun verenkierto. Siirrettyjen kohtujen verenkierto on jäänyt niin heikoksi, ettei kohtu ole pystynyt ylläpitämään raskautta.

Seuraava askel tutkimuksessa olisi kohdun hedelmöittäminen IVF-hoidolla. Koe suoritettaisiin myös suuremmilla eläimillä ennen kuin kohdunsiirtoa kokeiltaisiin ihmisellä.

Tällä hetkellä tutkimus on kuitenkin jäissä, sillä 350 000 punnan rahoitus ei ole vielä järjestynyt. Rahoitusta kuitenkin etsitään kuumeisesti.

 

Keinokohdulla on rajansa

Jos ihmisille onnistutaan siirtämään kohtu, se kestäisi ainoastaan muutaman raskauden, jonka jälkeen kohtu poistettaisiin leikkauksella. Todennäköisesti kohtu ei myöskään kestäisi alatiesynnytystä, joten keinokohtuinen äiti joutuisi synnyttämään keisarileikkauksella.

Keinokohdulla raskaaksi tuleminen on myös riskialtista. Mahdollisten kohdun ulkopuolisten raskauksien vuoksi hedelmöitys tehtäisiin IVF-keinohedelmöityksenä.

Leikkausten määrän ja suuruusluokan vuoksi raskaus siirretyllä kohdulla olisi riski äidin omalle terveydelle. Tästä huolimatta koekaniineiksi on jo tässä vaiheessa ilmoittautunut useita naisia.

Teksti: Jarkko Uro

Lähteet:

BBC
MailOnline

Lue myös:

Sikiöajan hidas kasvu yhteydessä masennukseen

Diabetes väijyy äitejä

Raskaus on fyysinen mullistus

Vuotoa vaikka raskaana

Mitä supistukset ovat

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliTunnustuksia
Seuraava artikkeliSektio eli keisarileikkaus
JAA