IVF-hoidot eivät aikaista vaihdevuosien alkamista, brittitutkimuksessa todetaan. Hoidot eivät myöskään aiheuta tavallista rankempia vaihdevuosioireita.

Viimeksi päivitetty 5.5.2008

IVF

GnRH-agonisti on lääke, jota käytetään IVF-hoitoprosessin alussa vaimentamaan elimistön omaa hormonitoimintaa. Yleensä lääke pistetään kotona.

IVF-hoitojen mahdollinen vaikutus vaihdevuosien alkamisajankohtaan ja vaihdevuosioireisiin on pohdituttanut pitkään. On pelätty muun muassa, että aggressiivinen munasarjojen stimulointi hoidon aikana johtaisi niiden toiminnan hiipumiseen tavallista aikaisemmin. Brittitutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan ole.
Tutkimukseen osallistui lähes 200 naista, jotka olivat käyneet läpi IVF-hoitoja 1980-luvulla, jolloin hoidot olivat nykyistä selvästi rankempia.
Näiden naisten joukossa vaihdevuodet alkoivat keskimäärin hieman yli 50-vuotiaana, mikä ei poikkea kaikkien naisten keskiarvosta Britanniassa. Vaihdevuodet naisilla alkoivat tavallisimmin suunnilleen samanikäisinä kuin heidän äitiensä vaihdevuodet olivat alkaneet. Myös Suomessa vaihdevuosien keskimääräinen alkamisikä on 51 vuotta.
Brittiläisille hedelmöityshoitojen asiantuntijoille tutkimustulos ei tullut yllätyksenä. He ovat kuitenkin iloisia, että asiasta on nyt saatu konkreettisia tieteellisiä tuloksia, sillä IVF-hoidon pitkäaikaisvaikutukset mietityttävät useimpia hoitoja läpikäyviä ja niitä harkitsevia.
Tutkimuksesta kertoi Reproductive Bio Medicine Online –sivuilla julkaistun uutisen pohjalta BBC News.
Lue myös:

 

Hyperstimulaatio lapsettomuushoidoissa

IVF-matkailu Intiaan kasvattaa suosiotaan

Hedelmöityshoitojen määrä laski

Kuka voi adoptoida lapsen

Adoptio verkossa

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliSokeri vie vauvan kivulta terän?
Seuraava artikkeliSynnytyksiin puututaan liikaa
JAA