Rasvaiset maitotuotteet vähentävät ovulaatiohäiriöitä ja saattavat sitä kautta parantaa hedelmällisyyttä. Mikään ihmelääke lapsettomuuteen ei esimerkiksi rasvainen jäätelö kuitenkaan ole.

Viimeksi päivitetty 8.9.2009

Harvardin yliopiston kansanterveyslaitoksella pari vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että jos nainen söi vähärasvaisia maitotuotteita kaksi tai useamman annoksen päivässä, ovulaatiohäiriöiden aiheuttama lapsettomuusriski oli 85 prosenttia suurempi kuin muilla.
 
Maitotuotteet sisältävät monia erilaisia rasvaliukoisia yhdisteitä. Jos rasva poistetaan tuotteesta, muuttuu sen koostumus niin, että mieshormonien, androgeenien, vaikutus elimistössä korostuu. Androgeenit puolestaan saattavat aiheuttaa ovulaatiohäiriöitä. Näin asiaa valaisee Harvard Health Publicationsin haastattelema Walter C. Willett. Willet kollegoineen on julkaissut paljon mediajulkisuuttakin saaneen Fertility Diet –kirjan.
 
 
Ei ihmelääke
 
Tutkimustulosten julkaisemisen jälkeen lehdissä reviteltiin vetävillä otsikoilla, joissa kaikkia lapsista haaveilevia rohkaistiin herkuttelemaan surutta jäätelöllä ja muilla rasvaisilla maitotuotteilla. Pian kuitenkin tutkijat maailmalla alkoivat jarrutella:
 
Vaikka tutkimuksessa yksi annos rasvapitoista maitotuotetta vähensi riskiä 27 prosenttia verrattuna naisiin, jotka nauttivat sellaisen korkeintaan kerran viikossa, ei rajaton rasvaisilla maitotuotteilla mässäily ole mikään hedelmällisyyden ihmelääke.
 
Raskautta yrittävän kannattaa lisätä rasvaisia maitotuotteita ruokavalioonsa, mutta muutos ei saa kasvattaa päivittäistä kalorimäärää eikä tyydyttyneiden rasvojen kokonaismäärää. Ylipaino on tutkitusti vakava hedelmällisyyttä heikentävä tekijä.
 
 
Lähteet:
 
 
Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliPerheparatiisista helvettiin
Seuraava artikkeliRokoteallergiat
JAA