Otetaan kahden äidin perhe, poika joka on miehen mallia vailla ja tytär jonka on vaikea myöntää pitävänsä pojista. Heitetään sekaan lasten biologinen isä ja katsotaan mitä käy. The Kids Are All Right on humoristinen mutta vakava elokuva perhe-elämän vaikeudesta.

Viimeksi päivitetty 24.9.2010

The kids Are All Right -elokuva

Apua! Kuhnuri-isä tulee sotkemaan lesboäitien perhe-elämää. The Kids Are All Right -elokuvan ensi-ilta perjantaina 24.9.

The Who -yhtyeen klassikkokappaleesta nimensä saanut The Kids Are All Right kertoo kahden äidin sateenkaariperheestä, jossa kaksi teini-ikäistä lasta tapaa heidän biologisen isänsä, spermapankkiin nuoruudessaan siittiöitä lahjoittaneen Paulin (Mark Ruffalo).

Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun perheen tytär, Joni (Mia Wasikowska) täyttää 18. Hänen veljensä Laser (Josh Hutcherson) on miehen mallin tarpeessa ja hän pyytää täysikäistä siskoaan ottamaan yhteyttä biologiseen isäänsä.

Lapset tapaavat isänsä salaa äideiltä. Asia tietenkin paljastuu ja kissa nousee väkipakolla pöydälle pörhistelemään: Mikä on spermanluovuttajan rooli sateenkaariperheen elämässä? Miten pahasti hurmaava kuhnuri voi sotkea vakaalta vaikuttavan perheen elämän?

* * *

The Kids Are All Right on turboahdettu erilaisin ihmissuhde- ja kasvatuskysymyksin. Tässä niistä muutamia: Minkälaisiin vaikeuksiin nuori mies voi joutua, jos hänellä ei ole miehen mallia elämässä? Entäpä miten nelikymppinen mies kokee perheettömyyden ja sen että yhtäkkiä hänelle annetaan valmis perhe kuin tarjottimella?

Toiset kysymykset saavat vastauksensa ja ne saatellaan siisteiksi paketeiksi. Jos haluaa saada uutta ajateltavaa pitkän parisuhteen hoitamisesta ja teini-ikäisten lasten kasvatuksesta, elokuva ei tuota pettymystä.

Kuitenkin useat elokuvan herättämät kysymykset jätetään täysin katsojan mielikuvituksen varaan. Varsinkin hyväntuulinen ja mukava spermanluovuttajaisä Paul saa turhan karun kohtelun. Ikään kuin elokuvan lesbolähtökohta kieltäisi miehen tarinan loppuun saattamisen.

Spermanluovuttajaisä nolaa itsensä tyttärensä silmissä.

Lesbolähtökohdasta huolimatta tai ehkäpä juuri sen vuoksi The Kids Are All Right tuntuu koskettavan nimenomaan suomalaisen heteroperheen elämää. Vastaava amerikkalainen heteroperhedraama latistuisi tyypillisesti kotirouvasopaksi.

Elokuva kuvaa varsin kiitettävästi kahden työtä tekevän vanhemman yhteen kietoutumista ja vuosien tuottamia hiertymiä ja solmukohtia. Sikäli kun perheen lapset ovat eri äideille, mahtuu mukaan myös eräänlaisia uusioperheongelmia. Äidit joutuvat pohtimaan, puolustaako konfliktitilanteessa omaa lastaan enemmän kuin toisen lasta?

Jos ei viisaudet pitkästä parisuhteesta riitä, on luvassa myös roppakaupalla paljasta pintaa. The Kids Are All Right on höystetty lukuisilla seksikohtauksilla, joissa amerikkalaisesta valtavirrasta poiketen näkyy reippaasti tissejä ja pyllyjä.

Niin ansiokasta kuin amerikkalaisen häveliäisyyden rikkominen onkin, suosittelen kuitenkin elokuvan valitsemista sen draamallisten ja sisällöllisten ansioiden vuoksi.

Teksti: Jarkko Uro

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliGeenimanipulaatiolla toiveiden mukainen lapsi?
Seuraava artikkeliPerheet muuttavat miehen työn perässä
JAA