Päivähoito, kotihoito, päivähoitopas, kotihoitopas. Tämä väittely ei lopu koskaan. Tänään ampiaispesää sohaisee Virpi Salmi, joka ei säästele sanojaan HS:n kolumnissaan patistelleessaan työikäisiä naisia takaisin työelämään. Parin vuoden takaisessa Unicefin raportissa puolestaan varoitellaan, kuinka huonolaatuinen päivähoito ehkä pilaa lapsen terveyden ja onnellisuuden.

Viimeksi päivitetty 15.2.2011

”Miksi yhteiskunnan rahoilla tuetaan sitä, että työikäiset naiset jäävät huvikseen vuosikausiksi pois töistä kuin jotkut elämäntapahipit?” Virpi Salmi kysyy kolumnissaan.

 

Pelissä on ”huomisen maailma”

Unicefin raportissa taas varoitellaan, että taaperoiden psykologiselle kehitykselle vanhempien työssäkäynnistä koituu monenmoista haittaa eivätkä liian varhain hoitoon jätetyt lapset pärjää koulussa.

”Panokset ovat suuret tässä uhkapelissä, jossa mukana ovat tämän päivän lapset ja huomisen maailma”, raportissa maalaillaan.

 

Suomalaislapset ovat päivähoidossa iloisia ja tyytyväisiä

Vuonna 2009 Tampereen yliopiston laajassa tutkimuksessa puolestaan  haastateltiin ja havainnoitiin 8000 päiväkotilasta eri puolilla maata.

Tutkimuksessa selvisi, että suomalaislapset ovat päivähoidossa iloisia, innostuneita ja tyytyväisiä.

 

Kaikki paineet naisten niskassa?

Tutkimuksia löytyy siis ammuksiksi niin päivähoidon puolesta kuin vastaan, mutta – Virpi Salmen sanoin: 

”- – kun lapsista yritetään kasvattaa psykologisesti täydellisiä malli-ihmisiä, tehtävän mahdottomuus kaatuu tietysti naisten kannettavaksi. Naiset menettävät palkkatulonsa ja eläkkeensä ja tyhmyyspäissään vielä leuhkivat näillä ”uhrauksillaan” pitkin keskustelupalstoja.”

Entä tosiaan ne isät? Mikä on heidän vastuunsa lastensa kasvatuksessa? Onko oikein, että juuri naiset kantavat vastuun tulevaisuuden toivojen tasapainoisesta kasvatuksesta – ja loppujen lopuksi, Unicefin raportin hengessä, koko huomisen maailmasta?

 

Yksi malli ei sovi kaikille


Ettei vain suinkaan tässä alati jatkuvassa kädenväännössä pääse vielä unohtumaan se tosiasia, että kaikki perheet ovat erilaisia? Ja että myös lapset ovat erilaisia?

Järjestely, joka sopii yhdelle perheelle, ei ehkä toimisi lainkaan jossakin toisessa perheessä. Onko mahdotonta ajatella, että kukin perhe voisi päättää omista järjestelyistään ihan itse? 

 

Lähteet:

HS: Hei muijat, töihin sieltä
Uusi Suomi: Tutkimus: Lapset nauttivat päivähoidosta
The child care transition. A league table of early childhood education and care in economically advanced countries. Unicef, 2008. (pdf-tiedosto)

 

Lue myös:

Päivähoito pilaa lapsen elämän?
Pitkä hoitopäivä harmittaa lasta 

Mitä mieltä olet artikkelista?