Kesä on parisuhdeväkivallan riskiaikaa. Lisääntynyt vapaa-aika ja tavallista runsaampi alkoholin käyttö lisäävät poliisin parisuhdeväkivaltaan liittyviä hälytystehtäviä. Parisuhdeväkivaltaa joutuvat monesti todistamaan parin lapset.

Turvakodeissa kesällä voi olla jopa hiljaisempaa, mutta auttajapalvelut ruuhkautuvat lomien loputtua elokuussa. Tiedot käyvät ilmi Väestöliiton muutaman vuoden takaiseen Kotirauhaa-kampanjaan kerätyistä tiedoista.

Lue myös: Saako lasten seurassa juoda?

Aikuista ei voi pakottaa avun hakuun

Ylikomisario Vesa Löppösen mukaan parisuhdeväkivallasta tehdään ilmoituksia kesällä enemmän kuin muina vuodenaikoina, vaikka muuten kesä on rikosten osalta rauhallisempi ajanjakso.

”Parisuhdeväkivallasta tehdään aina rikosilmoitus, mutta aikuisia ihmisiä ei voi pakottaa hakemaan sen enempää apua. Jos parisuhdeväkivallan uhrilla ei ole lapsia, hän ei välttämättä mene kesällä turvakotiin väkivallan vaarasta huolimatta. Kesällä saattaa olla luontevampaa lähteä tuttavien luokse turvaan”, Löppönen sanoo.

Lue myös: Äiti, älä lyö!

Auttamispalvelut ruuhkautuvat

Avun tarve näkyy kesälomien jälkeen ruuhkautuvissa auttamispalveluissa. Myös toiminnanjohtaja Sari Laaksonen Pääkaupungin Turvakoti ry:stä arvelee, että kesällä väkivaltaa kokeneiden on tavallista helpompi lähteä pois uhkaavasta tilanteesta vaikkapa mökille tai sukulaisten luokse.

“Kesä ei erotu muista vuodenajoista asiakasmäärien suhteen. Sen sijaan kun paluu arjen rutiineihin lomien loputtua koittaa, tilanteet kärjistyvät helpommin ja silloin apua haetaan enemmän”, Laaksonen sanoo.

Palveluverkostossa vielä suuria aukkoja

Pääkaupungissa turvakotipaikkoja on tarjolla myös kesäisin, mutta tilanne ei ole yhtä hyvä koko maassa. Pienillä paikkakunnilla saattaa olla vain yksi turvakoti – tai ei yhtään. Lisäksi osa palveluista suljetaan kesän ajaksi resurssipulan takia.

Lue myös: Lapsen kanssa terassilla

“Kysyntää palveluille riittäisi kyllä ympäri vuoden. Toisinaan paikat loppuvat kesken ja apua hakevat joudutaan ohjaamaan turvakodin sijaan kunnan sosiaalipäivystykseen. Maanlaajuinen turvapalveluiden verkosto ei ole vielä riittävän tiheä”, Laaksonen kertoo.

Jos oman paikkakunnan turvakoti on kiinni, apua saa sosiaalipäivystyksen lisäksi valtakunnallisista auttavista puhelimista ja paikallisesti toimivilta järjestöiltä. Muun muassa puhelinluettelossa sekä Väestöliiton nettisivuilla on koottuna auttavien tahojen yhteystietoja sekä parisuhdeväkivallan uhreille että tekijöille.

Lähde: Väestöliitto
Kuva: Crestock

Lue myös:

Miksi vanhempi lyö lastaan?

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliOvulaatio valokuvattiin
Seuraava artikkeliMiten käy siittiöille saunassa?