Vauvoille otettavat hoitokuluvakuutukset ovat kasvattaneet suosiotaan. Vakuutus antaa vanhemmille turvallisuuden tunnetta, mutta laittaa samalla suomalaislapset eriarvoiseen asemaan.

Viimeksi päivitetty 24.8.2008

Vakuutettu vauva

Tuleeko hoitokuluvakuutuksesta hyvän vanhemmuuden kriteeri?

 Mitä ovat hoitokuluvakuutukset?

 

”Hoitokuluvakuutus korvaa tapaturman ja sairaiden aiheuttamia hoitokuluja”, Minna Saarinen Pohjola Vakuutuksesta kertoo.

Vakuutuksen voi ottaa jo ennen lapsen syntymää. Vakuutus on silloin hieman kalliimpi, mutta jos lasta odottava perhe ei ota hyvissä ajoin yhteyttä vakuutusyhtiöön, saa perhe vakuutuksen vasta kahden kuukauden ikäiselle vauvalle.
”Syntymän jälkeen otettu vakuutus myönnetään lapsen terveysselvityksen perusteella. Jos lapsella on ennen vakuutuksen tekoa todettu jokin sairaus, suljetaan sairauden hoitokulut pois vakuutuksen piiristä”, Saarinen kertoo.
Yksityisen vakuuttamisen nousu
”Yhä useampi vanhempi on huolissaan lapsensa terveydentilasta ja mahdollisesta sairastumisesta. Tämän vuoksi syntymättömän lapsen hoitokuluvakuutuksia tehdään nykyään melko paljon”, Saarinen kertoo.
Mutta miksi sitten nykyvanhemmat ovat enemmän huolissaan lapsistaan kuin vaikkapa kolmekymmentä vuotta sitten? Yhteiskuntatieteiden tohtori Veli-Matti Poutanen pitää kehitystä hyvinvointiyhteiskunnan paradoksina.
”Mitä enemmän tuotetaan turvaa, sitä enemmän syntyy uusia turvallisuuden tarpeita. On myös tyypillistä, että nykypäivän Suomessa pyritään hallitsemaan riskejä juuri taloudellisesti”, Poutanen sanoo.
Poutasen mukaan riskien rahalla hallitseminen on kiinni vallitsevista arvoista ja valinnanmahdollisuuksista. Yhteiskunta ei tarjoa tavalliselle kansalaiselle muuta vaihtoehtoa kuin vakuuttamisen.
”On syytä pohtia, voisiko terveysriskeihin vastata muutenkin kuin rahalla”, Poutanen huomauttaa.
Hoitokuluvakuutuksien nurjapuoli
Kun yhä useammat vanhemmat ottavat lapselleen hoitokuluvakuutuksen, muuttaa se myös kuvaa hyvästä vanhemmuudesta.
”Syntyy helposti epäviralliseen normi: hyvällä vanhemmalla on vakuutukset kunnossa”, Poutanen esittää.
Jos lastenhoidon riskeihin tarjottu ratkaisumalli on yhä enenevässä määrin yksityisvakuutus, syntyy yhä räikeämpää eriarvoisuutta.
”Kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa vakuutuksiin. Myös riskien entistä tarkempi seulonta voi vaikeuttaa vakuutuksen ottamista. Jos riskiennuste on huono, ovat maksut korkeammat. Toisissa tapauksissa vakuutusyhtiö ei myönnä vakuutusta laisinkaan”, Poutanen huomauttaa.
Jopa syntymättömien lapsien riskiennusteet tutkitaan. Tarpeeksi huonon ennusteen omaava lapsi jää auttamattomasti vakuutussuojan ulkopuolelle.
Vakuutusongelmia ylipainosta
Kun Paula näki raskausaikana vakuutusmainoksen, jossa auton ja lapsen vakuuttamisen tärkeyttä verrattiin toisiinsa, oli hän täysin myyty.
”Vakuutus lapselle tuntui tärkeämmältä hankinnalta kuin esimerkiksi pinnasänky tai rattaat”, Paula muistelee.
Paula ei kuitenkaan saanut haluamaansa hoitokuluvakuutusta, sillä hänen korkea painoindeksinsä esti vakuutuksen ottamisen.
”Olin pettynyt ja kiukkuinen, että niin pieni asia esti vakuutuksen saamisen, vaikka raskauteni oli sujunut kuin suoraan oppikirjasta”, Paula kertoo.
Paula ei lannistunut vastoinkäymisistä, vaan lähti sinnikkäästi etsimään uutta tarjousta. Toisella yrittämällä Paulaa tärppäsi.
”Oikeastaan minun pitäisi kiittää yhtiötä hylkäävästä päätöksestä, sillä toisen yhtiön kanssa säästän huomattavasti rahaa”, Paula kiteyttää.
Hoitokuluvakuutuksesta Paula ei tosin ole kostunut sentin senttiä, sillä hänen lapsensa on ollut ikänsä terve.
Teksti: Jarkko Uro
Mitä mieltä olet artikkelista?