Lapsiperheen asuinalueella on väliä. Kaupunkien kuntalisät vaihtelevat nollasta eurosta yli kolmeensataan euroon kuukaudessa. Vau.fi selvitti, missä lapsiperheen kannattaa asua.

Viimeksi päivitetty 21.12.2010

Ukko pelkää lasta

Taapero tienaa hyvin Kauniaisissa. (Kuva: iStock)

Kuntalisä on kotihoidontuen yhteydessä maksettava kuntakohtainen lisä. Rahan tarkoituksena on tukea perheiden päätöstä hoitaa lapset kotona. Näin kunta säästää päivähoidon kustannuksissa.

Kultalisän maksamiselle on kirjava määrä ehtoja. Esimerkiksi Lappeenranta ei maksa kuntalisää hyvätuloisille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos kolmihenkinen perhe tienaa yli 3219,21 euroa, he jäävät ilman kuntalisää. Raumalla kuntalisää saa ainoastaan kolmihenkiset perheet, joissa on alle kolmevuotiaita lapsia tai perheet, joissa lapset olisivat ilman kotihoitoa kolmivuoropäivähoidossa.

Kelan maksama kotihoidontuki maksetaan vanhempainrahakauden päätyttyä alle kolmevuotiaasta kotona hoidettavasta lapsesta. Kuntalisällä voi olla jyrkempi ikäraja. Jyväskylä maksaa vain alle kaksivuotiaasta kuntalisää. Helsinki on puolestaan portaistanut lisäjärjestelmän. Pienimpien lapsien kotona hoitamisesta saa enemmän kuntalisää kuin vanhempien.

Järjestelmää sotkee vielä yksi tekijä. Toiset kaupungit maksavat kuntalisää myös sisaruksista. Useimmiten kunnat tosin tyytyvät maksamaan vain yhdestä lapsesta.

Vertailu

Koska kuntalisä sisältää useita ehtoja, tarvitaan vertailussa esimerkkiperhe. Kotihoidon tukea saa vanhempainrahan päätyttyä, jos lapsi hoidetaan kotona. Alkamiskuukausi riippuu äitiysrahan alkamispäivästä sekä isäkuukauden pitämisestä.

Esimerkkiperhe saa kotihoidon tukea kun esikoinen täyttää 10kk. Kun Esikoinen täyttää 2 vuotta perheeseen syntyy uusi lapsi.

Seuraavissa vertailulukemissa on laskettu yhteen, kuinka paljon perhe saa kuntalisää kussakin kaupungissa esikoisen ollessa alle kolmevuotias. Summaan ei ole laskettu kuntalisää, jonka perhe mahdollisesti saisi nuoremmasta lapsesta esikoisen täyttäessä kolme.


Esimerkkiperheen kuntalisä yhteenlaskettuna esikoisen ollessa alle 3-vuotta. Kaavio suurenee klikkaamalla.

Suurin tuki Kauniaisista

Parhaaseen tulokseen ylsi Kauniainen. Kaupunki maksaa perheelle ensimmäisen lapsen kotihoitokaudelta 9300,36 euroa kuntalisää. Vantaata lukuun ottamatta myös muut pääkaupunkiseudun isot keskukset maksoivat avokätisesti. Kärkikaartiin kiilasi myös yksi yllättäjä: Rovaniemi. Kaupungilta heltiää esimerkki perheelle 4780 euroa.

Turku, Rauma, Kuopio ja Mikkeli eivät maksa esimerkkiperheelle laisinkaan kuntalisää. Rauma maksaisi kuntalisää 300 euroa kuukaudessa, jos perheessä olisi kolme lasta.

Tilaston valossa pääkaupunkiseudulla saa parhaat tienestit jälkikasvulleen. Helsinki-akseli on kuitenkin sen verran tyyristä asuinaluetta, että Rovaniemi saattaisi voittaa asumiskustannus-kuntalisä -vertailussa.

Omat paikkakannan kuntalisätietoja voi etsiä kirjoittamalla hakukoneeseen paikkakunnan nimen ja kuntalisä.

Teksti: Jarkko Uro

Mitä mieltä olet artikkelista?