”Luotan kyllä siihen, että isä ja tyttö pärjäisivät ihan hyvin kahdestaan, mutta miten mä pystyisin oleen erossa mun prinsessasta koko päivän?” pohtii äiti Vau.fi:n foorumilla.

Vaikka perhevapaalle kotiin jäävien isien määrä on nousussa, vain noin 10 prosenttia isistä käyttää yhteisesti jaettavia vanhempainpäivärahapäiviä. Kovin yleisestä käytännöstä ei siis voi puhua. Vau.fi:n foorumilla kyselläänkin kokemuksia ja mielipiteitä isän jäämisestä hoitovapaalle.

Ristiriitaisia tunteita ja koti-ikävää


Äidit haluaisivat antaa isälle mahdollisuuden lapsen kanssa olemiseen, ja toisaalta myös työelämä houkuttaisi. Lapsesta erossa oleminen kuitenkin aiheuttaa ristiriitaisia tunteita:


”Kokemusta ei ole, mutta olen miettinyt, josko menisin töihin siksi aikaa, kun mies pitää isäkuukautta. Tai osaksi siitä ajasta. Kovin ristiriitaiset tunteet on asiasta...”, kirjoittaa ensimmäinen vastaaja.


Vastauksen kirjoittanut äiti luottaa kyllä siihen, että isä ja tyttö pärjäisivät ihan hyvin kahdestaan, mutta koti-ikävä mietityttää.


”Miten mä pystyisin oleen erossa mun prinsessasta koko päivän?” hän kysyykin.


Samaa pohtivat muutkin kirjoittajat:


”Kun meillä olen ollut nyt tämän meidän yhteisen ensimmäisen lapsen kanssa kotona ja meille syntyy toinen toukokuussa, niin mieheni kovin haluaisi jäädä heidän kanssaan kotiin. Olemme miettineet, että olisin aluksi, sitten mieheni osan ja minä jäisin sitte taas lopuksi. Ajattelen että työ voisi tehdä hyvää, saisi välillä tehdä jtn muutakin, mutta toisaalta en ole varma asiasta.”


”Mä haluaisin antaa mun miehelle tilaisuuden kokeilla koti-isänä olemista, koska hän on ilmaissut siihen halukkuutta. Nuo koti-isäthän on vissiin yleistymässä, mutta meidän lähipiirissä sellaisia ei ole ollut. Olen kylläkin tosi iloinen, että mieheni olis valmis sellaiseksi ainakin vähäksi aikaa. Taloudellisestikin se olis ihan mahdollista, mutta tuntuu vaan niin kamalalta ajatus, että olisin niin paljon erossa tytöstä. Ja toisaalta olis kiva olla yhdessä koko perhe sitten isäkuukauden ajan... Tosi ristiriitaista.”


Lue myös: Onko äiti lapselle tärkein?


Hyviä kokemuksia


Keskustelussa mietitään, että toisaalta töissä käyminen vois piristää ja tuoda uutta puhtia lapsen hoitoon kotona.  ”Tai sitten imeä viimeisetkin mehut”, eräs äiti laukoo.


Töihin palanneilla foorumin äideillä, joiden kumppanit ovat puolestaan jääneet kotiin, on kuitenkin hyviä kokemuksia roolien vaihdosta:


”Minä oon palannu töihin ja mies jäi isä- ja hoitovapaalle yli puoleksi vuodeksi. Viikon oon nyt ollu töissä ja mies on saanu opetella olemaan itsekseen lapsen kanssa. Hyvin on mennyt!” eräs foorumilainen kirjoittaa ja jatkaa:


”Töissä oli ihana vastaanotto ja heti sopivasti töitä, että aika ei ole tullut pitkäksi. Pelkäsin että ikävöinkö kamalasti tyttöä, mutta en oo ehtinyt edes ajatella asiaa päiväsaikaan. Toki tulee juteltua työkavereiden kans lapsesta kun he kyselevät. Toki töihin sopeutuminen vie aikansa, migreeniä vähän pukannut iltaisin.”


Toinen töihin palannut äiti on myös tyytyväinen perheensä valintaan:


”Esikoisen ollessa 6kk aloitin tyot ja mies jai kotiin, kakkosen kanssa olin kotona 11kk. Tosi hyvin pärjäsivät ja mies onkin kunnostautunut meillä olemalla se, joka aloitti ja ylläpiti lapsille hyvat päivärutiinit, jotka ovat sitten pitäneet.”


Kirjoittaja tekee 12-tuntisia päiviä 2-vuorotyössä ja näkee lapsia yövuoropäivinä useamman tunnin. Päivävuorossa hän ei näe lapsia ollenkaan.


”Mutta koska tyovuorot on tuon mittaisia olen yleensä 4 vuoroa töissä ja 5 päivää vapaalla, mikä tuntuu hyvältä. Eli tosi hyväksi on ainakin meillä havaittu tämä koti-isäna olo, tuntuu ihanalta äitinä kun ei tarvi lapsia raahata hoitoon vaan saavat olla kotona turvallisen ja tutun aikuisen kanssa”, hän kirjoittaa, eikä koe jääneensä mistään paitsi: Työ tasapainottaa kotielämää hyvin, ja mies viihtyy kotona lasten kanssa touhuillessa.


”Eli hyvä jarjestely molempien kannalta”, kirjoittaja summaa.


Lue myös: Takaisin töihin


Koti-isän näkökulmaa: ”Olen todella iloinen että sain jäädä hoitamaan”


Keskusteluun osallistuva koti-isä on onnellinen siitä, että sai jäädä kotiin lapsensa kanssa. Hän haluaakin kannustaa äitejä antamaan isille mahdollisuuden koti-isyyteen.


”Täällä on  yks koti-isä. Halusin jäädä halusin jäädä hoitamaan poikaani kotia. Mutta ei siitä kaikki oiken innoissaan olleet mutta minä olen ..Itse halusin antaa lapselleni sen mistä olen  jäänyt paitsi. Sillä menetin isäni hyvin nuorena eikä isästä ole juuri mitään muistoja”, koti-isä kirjoittaa ja vetoaa foorumin äiteihin:


”Antakaa miehille se mahdollisuus jos he haluavat, sillä lapsi on vain kerran pieni ja koskaan ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan ....”


Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Isä jää kotiin, äiti töihin


Lue myös:


Isät massuista sekaisin


Hyvä suhde - lahja lapselle


Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliItsemurha vei perheeltä isän – ”Sanoin lapsille ensin, että isä tippui katolta”
Seuraava artikkeliEnsimmäinen kylpy