Skotlannin julkisen terveyshuollon kanta isyyteen on jyrkkä. Raskaana oleville jaettavasta Ready Steady Baby! -opaskirjasta poistettiin isä-sana kokonaan.

Skotlannin julkinen terveyshuolto (NHS Scotland) muutti vuoden 2012 raskausopastaan sukupuolettomaan suuntaan. Uudessa versiossa isä-sana on korvattu puolisolla.

Muutos kieliasuun tehtiin, koska isän käyttäminen koettiin ulossulkevaksi sateenkaariperheille. Kahden naisen muodostamissa perheissä kun ei tietenkään ole isää.

NHS ei ole tekemässä vastaavaa muutosta muihin kirjoihinsa. Muutos koskee ainoastaan Skotlannin aluetta.

Isä sana tärkeä?

”Isyys on keskeinen osa lapsen saavien miesten identiteettiä. On virhe vaieta näin tärkeästä asiasta”, isyyden tutkija Petteri Eerola Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Moniin perheisiin kuuluu mies, joka toimii isänä. Vaikka kaikissa perheissä ei ole isää, pitää Eerola tärkeänä, että miehiä kannustetaan ottamaan isän paikka perheessä.

”Tutkimuksien mukaan isän varhainen sitoutuminen tukee lapsen kehitystä sekä koko perheen hyvinvointia. On hyvä tuoda esille isyyden tärkeys”, Eerola sanoo.

Huono valinta

Eerolan mukaan isän vaihtaminen kumppaniksi tai puolisoksi ei tue kenenkään etua.

”Puoliso-sana ei kuvaa aikuisen suhdetta lapseen. Eihän aikuinen ole lapselle puoliso vaan nimenomaan äiti tai isä. Sanavalinta viittaa siihen, että kirja on kirjoitettu ainoastaan synnyttävälle osapuolelle”, Eerola huomauttaa.

Vaikka Eerola ymmärtää tarpeen ottaa myös sateenkaariperheet huomioon, hänen mukaansa perheiden monimuotoisuutta on kuitenkin mahdoton huomioida tekstin tasolla.

”Naiset, jotka tekevät lapsen yksin, saattavat loukkaantua puoliso-sanasta. Sateenkaariperheessä voi puolestaan olla esimerkiksi kaksi äitiä ja yksi isä. Isä-sanan poistaminen ei yksinkertaisesti ole kestävä ratkaisu”, Eerola sanoo.

Lähde: Dailymail

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Vauvan odotus 2012Vau.fi:n julkaisija Sandviks AS julkaisee myös neuvoloissa jaettavaa Vauvan odotus -kirjaa. Ota kantaa, pitäisikö meidän muuttaa isälle tarkoitettu puoli puolison puoleksi!


 


 


 


Lue myös:


Vahingossa isäksi
Vielekö mies elättää perheen?
Kuka teillä kuuraa?


Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliSeksihalut menivät – ja mies niiden mukana
Seuraava artikkeliSe täydellinen kosinta