Sanotaan, että raskausmaha on aina kaunis. Joidenkin odottajien mielestä oma maha on kuitenkin kaikkea muuta.

Viimeksi päivitetty 7.10.2013

”Saatuani tietää raskaudesta aloin heti odottaa, että raskaus näkyisi. Lapsi oli esikoinen, joten erilaisia odotuksia oli paljon”, Johanna kertoo.

Alkuraskaus vaikuttikin lupaavalta.

”Koin aluksi vatsan pyöristymisen ihanaksi. Minusta huomasi jo varhain, että olen raskaana”, Johanna kertoo.

Johanna rasvasi varhaisilta viikoilta lähtien vatsaansa raskausarpien varalta.

”Rasvaaminen ei auttanut. Jo viikolla 16 vatsaani tuli syviä arpia. Loppuraskaudesta vatsani näytti siltä kuin tiikeri olisi hyökännyt kimppuuni”, Johanna kertoo.

Arvet eivät kuulu raskauskauneusihanteisiin

”Olisin halunnut sileän ja kauniin vatsan. Olen aina kateellinen, kun näen televisiossa tai mainoksissa mahoja, joissa ei ole arven arpea”, Johanna kertoo.


Mahan ulkonäkö harmitti Johannaa syvästi.

”Olin katkera siitä, kun ihoni pinta oli revennyt riekaleiksi. Raskauden jälkeen mahasta tuli ryppyinen pussi”, Johanna kertoo.

Lue myös: Miesnäkökulma: Raskaana oleva nainen ei ole kauneimmillaan 

Ei näytä oikealta vauvamahalta

Helene oli kuvitellut nauttivansa raskaana olemisesta. Hän ei kuitenkaan pitänyt siitä, miltä hänen mahansa näytti.

”Raskausviikolla 10 mahani alkoi kasvaa. Minun silmissäni vauvamahani näytti vain ylimääräiseltä läskiltä. En ymmärtänyt, että veisi aikaa ennen kuin maha näyttäisi ihan oikealta vauvamahalta”, hän kertoo.

Helene tunsi pitkin raskautta syyllisyyttä siitä, ettei pitänyt omasta ulkonäöstään raskausaikana.

”Pystyin nauttimaan vasta raskauden viimeisestä kolmanneksesta”, hän kertoo.

Lue myös: Mitä ylle raskausaikana? 

Ystävien reaktiot häiritsivät

Heleneä häiritsi hänen ystäviensä reaktiot, kun he kuulivat raskaudesta. Helene sai kuulla: ”Oletko todella raskaana? En huomannut laisinkaan.”


”He vain ajattelivat, että olen lihonut”, hän summaa ajatuksiaan.

Helene yritti puhua ongelmastaan, mutta hänen tuntemuksensa kuitattiin toteamalla, että raskaana olevan naisen pitäisi olla onnellinen. Onhan hän luomassa uutta elämää maailmaan.

”Tietysti olin ylpeä siitä. Mutta kun ihmiset sanoivat niin, tunsin ainoastaan lisää syyllisyyttä. Minusta tuntui kuin en osaisi arvostaa riittävästi raskauttani. Ajattelin, että tunteeni olivat vääriä”, hän kertoo.

Usein ajatellaan, että raskausaika on aina onnellista. Näin ei kuitenkaan aina ole.

”Meidän täytyy hyväksyä, että raskaus ei ole kaikille mahtavaa aikaa. Olemme kaikki erilaisia”, Helene sanoo.


Vauva auttoi unohtamaan

Johanna löysi vauvasta voimaa unohtaa ulkonäköongelmansa.

”Kun nyt seuraan puolivuotiaan lapseni kehitystä, alan unohtaa itseinhoani. Vaatteiden alle jäävää revennyttä vatsaani kukaan ei huomaa”, hän sanoo.

Lopulta vauva vie ajatukset toisaalle.

”Ajattelen, että arvet ovat vain merkkejä elämän ihmeellisimmästä asiasta: lapsestani”, Johanna sanoo.

Ulkonäkö taas tärkeä?

Raskauteen liittyvät ulkonäköpaineet liittyvät yhteiskunnan kasvaneisiin ulkonäkövaatimuksiin.

”Vielä 80-luvulla oli tyypillistä, että odottaja lopetti kokonaan ulkonäöstä välittämisen. Nyt on yleisempää, että raskaana oleva äiti laittaa hiuksiaan ja meikkaa”, Kamila sanoo.

Ulkonäöstä ollaan oltu tarkkoja ennenkin. Esimerkiksi vielä 50-luvulla pukeutumista säädeltiin voimakkailla ohjeilla. Sen jälkeen pukeutuminen on ollut huolettomampaa.

”Voidaan ajatella, että huolittelemattoman pukeutumisen aikakausi on päättymässä. Olemme nyt menneet takaisin huolitellumpaan pukeutumiseen”, Kamila sanoo.

 
Raskautta edeltävät ulkonäköpaineet vaikuttavat

Koska media esittelee raskauden ihanana ja kauniina, odottajat saattavat peilata omaa raskausulkonäköään juuri median luomiin kuviin.

”Kun katsotaan mediasta kuvia, joissa äidit ovat somia, huoliteltuja ja onnellisia, odottaja voi luoda voimakkaan mielikuvan itselleen”, opettajien ulkonäköpaineita tutkinut filosofian tohtori Marjo Kamila sanoo.

Raskausaikana mieliala vaihtelee. Jos äidillä on vahvat odotukset siitä, miltä hänen pitäisi näyttää raskausaikana, saattaa syntyä negatiivisten tunteiden ketjureaktio.

”Vaatteet näyttävät huonolta päällä. Vatsa ei olekaan jostain kulmasta kivan näköinen. Kasvojen piirteet muuttuvat. Silloin äiti saattaa ajatella: Hyi! Näytän kauhealta!”

Nuorilla enemmän paineita

”Nuoret odottajat kiinnittävät ulkonäköön todennäköisesti enemmän huomiota kuin iäkkäämmät äidit”, Kamila kertoo.


Kamilan mukaan juuri ensisynnyttäjillä oman ruumiinkuvan nopeat muutokset voivat aiheuttaa enemmän negatiivisia tuntemuksia.

”Tunteet eivät herää ainoastaan peilin kautta. Raskausaikana tunne omasta kehosta muuttuu. Tämä muutos on todella nopea. Se voi tuntua jopa hallitsemattomalta”, Kamila huomauttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?