Nykyaika ihailee piirteitä, jotka pikkulapsella on luonnostaan: kirkkaita silmiä, siloista ihoa, pulleita huulia, kiiltäviä hiuksia.Mutta entä jos lapsi on kyllä suloinen, mutta ei ihan täydellinen?

Julkaistu 28.8.2008

Ruotsissa ollaan taas meitä edellä: Siellä koululaisille jo tarjotaan retusointipalvelua, jossa koulukuvista poistetaan ikävät finnit, oikaistaan kurittomat suortuvat, tasoitetaan punoittavat ihot ja valkaistaan kellertävät hampaat. Lopputulos: kaunis kuin meikkifirman mainos!

Ei uusi juttu

Ei valokuvien retusointi tietenkään ole mikään uusi keksintö. Virheitä on piiloteltu kuvista jo vuosikymmenien ajan ja jopa kokonaisia ihmisiä on poistettu.

Asiasta kenties vain keskustellaan nykyisin erityisen vilkkaasti.

Toisaalla ovat ne, jotka ovat huolissaan lapsista ja nuorista ja siitä, mitä muokatuista kuvista katsovat ”täydelliset” ihmiset tekevät heidän vasta kehittymässä oleville käsityksilleen omasta itsestään.

Eikö lapsi kelpaa sellaisena kuin on?

Ruotsalainen lastensuojelujärjestö BRIS on Iltalehden mukaan tuohduksissaan asiasta.

”Valitettavasti monet lapset tuntevat, etteivät he kelpaa sellaisina kuin ovat. Aloittamalla tällaisen palvelun [koulukuvien retusoinnin] me osoitamme, että näin myös on. Ei ole lainkaan hyväksyttävää, että aikuiset ihmiset tekevät tällaista, psykologi Eva Waltré sanoo lehden haastattelussa.

Mihin vedetään raja?

Toisaalla taas pyydetään lopettamaan turha lässytys: kaikki tietävät, että kuvia käsitellään ja kuka nyt haluaisi jättää räkämollukan lapsensa nenään, jos sen saa muutamalla hiiren klikkauksella poistetuksi?

Ok, rään ja rähmän poisto, ennen tai jälkeen kuvan ottamisen, hyväksytään.

Mutta piipahdetaanpa hetkeksi toiseen ääripäähän. Mitä siellä tapahtuu?

Amerikkalainen Pageant Photo Retouching –niminen kuvankäsittelyfirma tarjoaa hämmästyttäviä esimerkkejä sivuillaan.

Tässä vaikkapa tyttö, jolle on muun muassa lisätty ripsiä, poistettu tummat silmänaluset ja lisätty kiharoita nutturaan. Ja tässä esimerkki, mitä pikkupoikienkin kuville voidaan tehdä.

Hmmm. Näiden esimerkkien perusteella näyttääkin oikeastaan siltä, että siinä missä aikuiset haluavat näyttää lapsilta, lapsista halutaan muokata aikuisen näköisiä.

Hassua. Vai onko? Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi!

Teksti: Petra Houghton
Kuvituskuva: Crestock

 

Lähteet:

Pageant Photo Retouching
Iltalehti: Retusoi kauniimpi koulukuva

Lue myös:

Mummi ostoskoriin
Paras tuotto jälkikasvulle
Mainosten perhekuva

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliOnko asennolla väliä raskaaksi tulon kannalta?
Seuraava artikkeliEsikoinen maksaa 50 000 euroa
JAA