Jos nainen elää elämäänsä vain lapsen kautta, se on painolasti lapselle, ranskalainen äiti ajattelee ja marssii korot kopisten töihin. Toimittaja Pamela Druckerman kertoo raskalaisesta äitiydestä kirjassaan Kuinka kasvattaa bébé.

Viimeksi päivitetty 13.3.2012

Monen äidin saattaa olla vaikea tunnustaa edes itselleen, että viettäisi aikansa mieluummin aikuisten kanssa työpaikalla kuin lapsensa kanssa kotona.

Druckermanin mukaan ranskalaisella naisella ei ole vastaavanlaista ristiriitaa. Ranskassa on nimittäin varsin tyypillistä, että äiti menee töihin vauvan ollessa kolmekuinen. Ranskattaret voivatkin sanoa julkisesti, mitä monet äidit todella ajattelevat: elämä ei voi pyöriä ainoastaan lasten ympärillä.

Lue myös: Nainen: elätä perheesi!

Lapsella rauha kasvaa

Monet naiset elävät äitiydelle. Druckeman huomauttaakin, että keskiluokkaisille amerikkalaisille naisille on hyvin tyypillistä omistaa ainakin yksi vaihe elämästään pelkästään äitimiselle. Samanlainen trendi elää vahvasti myös tämän päivän Suomessa.

Kun äitiyttä korostetaan, tulee äitiydestä helposti kilpailemisen kenttä. Kuka tarjoaa eniten virikkeitä vauvalleen? Kuka osaa ulkoa uusimmat kasvatuksen tuulet?

Druckermanin mukaan ranskattarilla ei ole samanlaista tarvetta kilpailla parhaan äidin manttelista.

Ranskalaisen katsantokannan mukaan äitikulttuurin lietsomassa äitikilvassa on vain häviäjiä. Jos nainen elää elämäänsä vain lapsen kautta, se on painolasti lapselle. Lapsen pitää kannatella kokonainen naisen elämä.

Lue myös: Äidit kertovat: kun ystävät hylkäävät 

Seksikkäät äidit

Druckerman kysyy kirjassaan: miksi esimerkiksi amerikkalaiset äidit lihovat, kun ranskalaiset äidit pysyvät teini-ikäisissä mitoissa?

Amerikkalaisessa äitikulttuurissa oman kehon uhraaminen lapsenteolle on toisille jopa pyhää sakramenttia muistuttava tapahtuma. Raskaana oleva äiti saa lihoa raskauden myötä, eikä kukaan vaadi äiti-ihmiseltä raskautta edeltäviä mittoja.

Toisin on Ranskassa: äitiys ei ole kelvollinen syy lihomiselle. Äidin ei oleteta eroavan lapsettomista naisista millään erityisellä tavalla. Äidit pukeutuvat Ranskassa hienostuneemmin sekä seksikkäämmin kuin Yhdysvalloissa ja sitä myös odotetaan heiltä.

Lue myös: Raskaus ei kuulu työhaastatteluun 

Tissit piiloon

Koska äidillä ei ole jalustamaista statusta Ranskassa, ranskalaiset naiset eivät myöskään imetä. Imettäminen kun korostaisi juuri epäseksikästä äitimistä.

Druckerman kertoo, kuinka Ranskassa suhtaudutaan yli vuoden kestäneeseen imetykseen. Pahaa aavistamaton amerikkalaisnainen puhuu lääkärikäynnillä pitkästä imetyksestä, johon lääkäri vastaa: mitä miehesi on mieltä asiasta?

Taaperoimetykseksi asti venyvää tissittelyä tapahtuu aniharvoin Ranskassa. Pitkää imetystä pidetään lähinnä äidin mielenterveysongelmana.

Ranskalaiset miehet eivät tee imettävän äidin tehtävää helpoksi. Miehet eivät nimittäin yleensä halua nähdä imetystä. Silloin miesten suosimat seksiobjektit saattaisivat menettää kiehtovuuttaan isän silmissä.

Samaan hengenvetoon Druckerman toteaa synnytyksen olevan hyvin perinteistä Ranskassa. Synnytyksen etukäteen suunnittelemista pidetään mielipuolisena puuhana.

Druckerman kertoo amerikkalaisesta Jenniferistä, joka synnytti Ranskassa. Hän halusi olla avautumisvaiheessa pallon päällä ja synnyttää ammeessa. Lääkäri totesi hänelle, ettei synnytys ole mikään eläintarha tai sirkus ja että hänen tulee synnyttää kuten kaikki muutkin: selällään sängyssä.

Lue myös: Kauneusleikkauksia jopa vauvoille 

Autuas ranskalaisuus

Vaikka monet puolet ranskalaisessa äitiydessä tuntuvat Druckermanista aluksi vieraalta, hän päätyy kirjassaan aina lopulta ihailemaan ranskattarien äitimaailmaa.

Ranskalaisen äitikulttuurin ihannoimisella on kuitenkin ongelmansa. Ranskalainen äitikulttuuri antaa naisille vapauksia, mutta samalla se luo esimerkiksi seksikkyyden vaatimuksen.

Jos voisit valita suomalaisen ja ranskalaisen äitikulttuurin väliltä, kumman tien itse kulkisit?

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliTiukat tupakkalait voivat vähentää myös ennenaikaisia synnytyksiä
Seuraava artikkeliVuokralle annetaan: kohtu
JAA