Uudessa englantilaisessa tutkimuksessa testattiin, miten aivot toimivat LSD:n vaikutuksen alaisena. Tutkijat magneettikuvasivat 20 terveen vapaaehtoisen aivot sen jälkeen kun heistä osalle oli annettu 75 mikrogrammaa LSD:tä. Selvisi, että aivojen toiminta LSD:n vaikutuksen alaisena muistuttaa erehdyttävästi vauvojen aivotoimintaa.

Viimeksi päivitetty 25.4.2016

Siinä missä aikuiset ovat oppineet lokeroimaan asioita aivoillaan, vauvat eivät vielä tee niin.

”Kehittyessämme vauvoista aikuisiksi meidän aivoistamme tulee rajoittavia ja lokeroivia. Voimme keskittyä tarkemmin ja olla myös jäykempiä ajattelussamme, kun vanhenemme”, lääketieteen tohtori Robin Carhart-Harris kertoo.

Nyt tehty tutkimus paljasti, mitkä aivon osat olivat käytössä, kun koehenkilöt olivat LSD:n vaikutuksen alaisina. Tutkimusta tehdessään koehenkilöt pitävät silmiään kiinni. He kertoivat näkevänsä näkyjä. 

Kyse ei ole kuitenkaan pelkkien visuaalisten näkyjen näkemisestä. Erilaisten aivoalueiden raja-aitojen kaatuessa syntyy tila, jota monet kuvaavat toiseksi tietoisuudeksi. Tilaan liittyy minuuden hälventyminen ja yhteyden kokeminen muuhun maailmaan.

Kuva aivosta LSD:n vaikutuksen alaisena:

Koetuloksesta näkee, kuinka koehenkilöiden aivoissa visuaaliset näyt prosessoituivat. Placebon vaikutuksen alaisena aivot eivät olleet yhtä aktiivisia.

Vapaampi ja aivoalueiden rajoja rikkova tietoisuus on myös läsnä vauvan maailmassa. 


”Monella tapaa aivot LSD:n vaikutuksen alaisena muistuttavat vauvojen aivotoimintaa: ne toimivat vapaana ja rajoittamattomana kaikesta. Tämä käy järkeen, kun ajattelemme, kuinka hyper-emotionaalisia ja mielikuvitusrikkaita vauvojen mielet ovat”, Carhart-Harris lisää.

Lähde: Imperial College

Mitä mieltä olet artikkelista?