(1.4.2017) Kärpäsjärvellä lyötiin niin sanotusti kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kunta vähensi päiväkoti- ja kouluruokamäärän puoleen. Päivähoitoyksikön mukaan leikkaus pienentää lasten päivähoidon kuluja ja samalla selättää lasten ylipaino-ongelman.

Viimeksi päivitetty 30.3.2017

”Tosiasia on, että lapset puputtavat aivan liikaa karkkia ja juovat sokerisia juomia. Meillä on 10 vuoden päästä valtava ylipaino-ongelma, jos emme tee asialle jotain”, Kärpäsjärven päivähoitoyksikön johtaja Liisaleena Heikinheimo kertoo.

Uudistus sai alkunsa Heikinheimon havainnosta: miksi syöttää lapsille lisää ruokaa, kun nämä ovat jo lähtökohtaisesti syöneet liikaa?

Säästöä haetaan vääristä paikoista

Monet kunnat ovat pyrkineet leikkaamaan päivähoitokuluista muun muassa niin, että osa lapsista päästetään hoitoon vain osa-aikaisesti. Heikinheimo pitää säästötapaa vääränä.

”En halua syyllistää muita kuntia. Kun rahat on loppu, ne on loppu. Mutta miksi kasvattaa ryhmäkokoja tai evätä kokoaikainen päivähoito, kun sen sijaan voitaisiin yksinkertaisesti pienentää lasten annoskokoja ja ratkaista näin tulevan sukupolven ylipaino-ongelma?” Heikinheimo kysyy.

Kärpäsjärvi onkin saanut mittavia säästöjä nipistämällä kunnan ruokakuluista.

”Kun kuluja saadaan laskettua sieltä missä kipupiste on korkeimmillaan, voimme tarjota laadukkaampaa päivähoitoa kaikille sitä tarvitseville perheille”, Heikenheimo sanoo.

Kritiikiltä Kärpäsjärven päivähoitoyksikkö ei ole täysin säästynyt: kaikki eivät sulata ruokailusta tinkimistä.

”Tässä ollaan pilkkomassa suomalaisen päivähoitojärjestelmän tukirankaa. Kyllähän kaikki tietävät, ettei vähällä ruokinnalla oleva kukko laula kahdesti”, Valtion ravitsemustutkimusyksikön esimies Mikael Fogliarella näpäyttää.

Satavuotias Suomi seurannee Kärpäsjärven mallia

Kritiikistä huolimatta Kärpäsjärven malli on saamassa kannatusta myös muissa kunnissa. Monet päiväkotityöntekijät ovat kertoneet, että koska roskaruokaan, pullaan ja karkkiin tottuneet lapset eivät syö kunnon ruokaa laisinkaan, suurin osa päiväkotiruoasta päätyy joka tapauksessa roskikseen.

”Monet lapset syövät aamupalaksi suklaata ja sokerimuroja ja juovat limpparia tai kaakaota päälle. Sillä kalorimäärällä pärjää kyllä koko päivän. Miksi emme siis hakisi säästöjä leikkaamalla lapsille täysin ylimääräisistä kaloreista?" Helsingin päivähoitoyksikön johtaja Lilli Lindström pohtii.

Julkaistu 1.4.2017

Mitä mieltä olet artikkelista?