Äidinmaito on lapselle parasta ravintoa. Asiasta on viime aikoina keskusteltu kohujen ja lehtijuttujen yhteydessä. Nyt myös lainsäätäjät ovat kyllästyneet niin imetystä koskevan väärän tiedon levittämiseen kuin yksittäisten henkilöiden harjoittamaan imetystä haittaavaan toimintaan.

Viimeksi päivitetty 31.3.2016

Kesäkuun alusta voimaan astuvan lain mukaan kaikki imetystä haittaavat teot voidaan viedä syyteharkintaan. Uusi imetyksen halventamista koskeva laki pyrkii kitkemään vääristynyttä imetyskeskustelua Suomesta.

Rikosnimikkeen alle kuuluvat väärän imetystiedon levittäminen ja julki-imettävien äitien paheksuminen.

Voiko pahasta katseesta rapsahtaa sakko?

Mikä sitten kuuluu vapaaseen imetyskeskusteluun ja mikä on rikollista toimintaa? Aihe ei ole helppo, rikosoikeuden professori Antti Rötös myöntää.

”Lain mukaan kaikki toiminta, joka estää tai haittaa rintaruokintaa, voi johtaa syytteeseen. Voiko siis paheksuva katse johtaa tuomioon? Ennen korkeimpaan oikeuteen vietyä ennakkotapausta asiaa on mahdotonta ratkaista”, Rötös muotoilee.

Todennäköisesti tuomioita tullaan langettamaan lähinnä julkisten kommenttien pohjalta. Esimerkiksi imettäjää halventava kommenti sosiaalisessa mediassa voi lakiesityksen mukaan johtaa jopa vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Rikosnimike on tällöin imetyksen törkeä halventaminen.

Epähuomiossa levitetty väärä imetystieto voi puolestaan johtaa sakkorangaistukseen.

Kilpailukykyetua Suomelle

Yksi syy lain säätämiselle on hallituksen halu lisätä suomalaisten perheiden kilpailukykyä. Korvike on kallista. Tutkimusten mukaan imettäminen säästää suomalaisten perheiden rahaa merkittävässä määrin.

Taloudellisesti vaikeina aikoina perheiden kestävä rahatilanne on myös valtion talouden kannalta tärkeää. Mitä useampi perhe suistuu konkurssiin kalliiden korviketuotteiden takia, sitä suurempaan ahdinkoon Suomen valtio joutuu. Näin ollen imetyksen halventaminen on myös äärimmäisen epäisänmaallista toimintaa.

JSN: Laki rajoittaa sananvapautta!

Julkisen sanan neuvosto (JSN) pitää imetyskeskusteluun liittyvää kehitystä huolestuttavana. JSN:n mielestä uusi laki rajoittaa sananvapautta ja toimittajan työtä.

”On mahdollista, että toimittajat alkavat vältellä tärkeää aihetta tuomion pelossa”, imetystä useissa jutuissa käsitellyt toimittaja Mirja Miettinen esittää.

Sosiaali- ja terveysministeriö kommentoi asiaa toisesta näkökulmasta.

”Viime aikoina on esiintynyt kaikenlaista huutelua sananvapauden nimissä. Tolkun ihmisten on vedettävä keskustelun rajat kiinni. Kysymys on loppujen lopuksi siitä, onko suomalaisen äitiyden paatissa tulppa kiinni vai auki”, lakivaliokunnan esimies Liisa Mönkäre summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?