Synnytys on intiimi hetki, jolloin äidin on oltava ilman housuja. Häveliäisyyden vuoksi tämä ei käy kaikille. Vauva-foorumilla aiheesta käytiin hulvaton keskustelu kieli poskella.

Viimeksi päivitetty 4.3.2011

Vauva-keskustelufoorumilla pamahti varsinainen pommi, kun nimetön vierailija kirjoitti:

”Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana? Voiko kätilö tai lääkäri käyttää tilannetta hyväkseen?”

Kysymys on herättänyt pitkän keskustelun. Useat äidit ovat kertoneet synnyttäneensä housujen lahkeesta. Toiset ovat varautuneet tilanteeseen ostamalla synnytyshousut.

”Vauva tuntee olonsa turvalliseksi, kun se ei siirry suoraan kylmään huoneilmaan, vaan on ikäänkuin kohdun jatkeessa siellä housuissa.”

Myös muita ehdotuksia on annettu:

”Jokainen nainen hankkii heti raskaustestiplussan saatuaan synnytyskaavun. Värin ja materiaalin voi vapaasti valita.”

Tämä mielikuvitusrikas ratkaisu peittää äidin häpeän.

”Kaapu ulottuu päästä varpaisiin ja jalkovälissä on lapsiluukku, josta lapsen saa pihalle intimiteettiä loukkaamatta. Kätilö työskentelee luukun kautta, muttei missään nimessä näe naisen paikkoja.”

Huonoja synnytyskokemuksia

Toiset äidit ovat avautuneet ketjussa omista synnytyskokemuksistaan.

”Mun mies on niin mustasukkainen, etten todellakaan saa mennä levittelemään pimpsaani kelle tahansa. Se sanoi, että joko sieraimesta tai ei ollenkaan, ja sieltähän mä sitten sen pusersin.”

Myös sairaalahenkilökunta pelottaa herkässä tilassa olevaa synnyttävää äitiä.

”Tuskissaan oleva nainen ei välttämättä itse osaa seurata, onko hänen alapäänsä peitettynä ja kuka sitä ronkkii. Miehen on huolehdittava siitä, ettei kukaan vieras pääse aluetta näkemään. Etenkin yliopistollisissa sairaaloissa ongelmana on kiimaiset lääkäriopiskelijat, jotka ihan avoimesti tuijottavat synnyttävien naisten alapäitä, jos peittämistä ei tehdä huolella.”

Mies kirjekurssille

Yllä esitettyjen ongelmien takia äidit ovat ottaneet varatoimia.

”Mieheni opiskeli raskausaikanani kätilöksi ja gynekologiksi. On ollut tosi ihanaa, että kätilömieheni on voinut tehdä mulle kaikki neuvolalääkärikäynteihin kuuluvat sisätutkimukset, ettei ole sielläkään tarvinut paljastaa pyhintään kenellekään.”

Sama kirjoittaja pitää nykykäytäntöjä järkyttävinä.

”Minusta on barbaarista, jos nainen joutuu synnyttämään alapää paljaana vieraiden pervertikkokätilöiden ja -lääkäreiden edessä.”

Teksti: Jarkko Uro

Kuva: iStock

 

Alastomuus synnytyksessä oikea ongelma? 

Vaikka aiheella on hauska pilailla, saattaa alastomana synnyttäminen olla toisille äideille arka paikka. Kätilö Marketta Hyvönen kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan synnytyssalin suhtautumistavasta äitien pelkoihin.
Lue lisää.

 

Lue myös:

Pissasinko housuun?
Onko synnytys ihme?
Synnytys haltuun hypnoosilla

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliAlastomuus synnytyksessä on toisille ongelmallista
Seuraava artikkeliKuvamuistoja odotusajasta
JAA