Voiko lapsiperhe pärjätä ilman autoa? Kyllä voi, sanovat lukuisat autottomat lapsiperheet. Jyväskyläläinen Henna Puhakka, 28, kertoo kuinka hänen kaksilapsinen perheensä selviää jokapäiväisistä askareista ilman autoa.

Viimeksi päivitetty 10.2.2009

Juna on oiva matkantekoväline myös lapsiperheelle.

Autottomuus oli alun perin Henna Puhakan perheelle pakkorako.
”Kun esikoinen syntyi, olimme opiskelijalapsiperhe. Meillä oli paljon rahareikiä, emmekä halunneet käyttää rahojamme kalliiseen autoon. Huomasimme kuitenkin pian, että lastenkin kanssa pärjää ilman autoa”, Puhakka sanoo.
Taloudellisten syiden lisäksi autottomuus on Puhakalle arvovalinta.
”Pidämme autottomuutta ja julkisten kulkuvälineiden käyttöä hyvänä ohjenuorana. Emme halua kannattaa yksityisautoilua omalla toiminnallamme.”
Vaikka autottomuus ei vaadi ylenpalttisia ponnistuksia, joutuu perhe miettimään asuinpaikkansa hyvien yhteyksien varrelta.
”Meillä on tällä hetkellä kaikki palvelut julkisten yhteyksien päässä. Asumme 15 minuutin pyörämatkan päässä keskustasta. Ruokakauppa on ihan vieressä. Yliopistokin on suhteellisen lähellä”, Puhakka esittelee.
Vaunuilla bussiin
Useissa kaupungeissa bussimatkat ovat ilmaisia lastenvaunun kanssa. Puhakan kotikaupungissa Jyväskylässä näin ei kuitenkaan ole.
”Joudun jättämään lastenvaunut bussin keskiosaan sillä välin, kun käyn maksamassa. Joskus tämä on ongelma, jos bussi on täynnä matkustajia”, Puhakka kertoo.
Bussikaluston ikä hankaloittaa myös lastenvainuihmisten liikkumista.
”Toisiin busseihin noustaan portaita pitkin, eikä niihin pääse helposti lastenvaunuilla”, Puhakka sanoo.
Ongelmista huolimatta Puhakka käyttää ahkerasti busseja.
”Toistaiseksi ongelmat eivät ole olleet ylitsepääsemättömiä, ja matalalattiaisia busseja on jatkuvasti enemmän liikenteessä.”
Junamatkat lasten kanssa
”Emme tällä hetkellä matkustele junalla, kun meillä on kaksi pientä lasta. Nelihenkisellä pikkulapsiperheellä on niin paljon tavaraa ja häslinkiä, että perheen saaminen junaan ja junasta pois olisi todella vaikeaa”, Puhakka sanoo.
Kun esikoinen oli vauva, perhe kutienkin matkusti usein junalla, ja lasten kasvaessa junamatkustelu aloitetaan taas uudelleen.
”Matkustamme varmasti jo myöhemmin keväällä junalla”, Puhakka sanoo.
Puhakka pitää junalla matkustamista vaikeuksista huolimatta autoa parempana kulkuvälineenä.
”IC2-junissa on isot vaunuosastot, leikkitila lapsille ja vessassa potat. Juna on ehdottomasti taaperon kanssa parempi vaihtoehto kuin auto, sillä junassa taapero voi leikkiä. Tasaisesti liikkuvassa vaunussa on myös helpompaa ja turvallisempaa imettää vauvaa kuin autossa.”
Autohankinta edessä?
Puhakka ei ole täysin ehdoton autottomuudessaan. Hänellä on ajokortti, ja hän lainaa toisinaan sukulaisten autoja. Mitkä syyt sitten pakottaisivat hankkimaan auton?
”Hankimme auton, jos toinen meistä saa työpaikan sellaiselta alueelta, minne ei pääse julkisilla”, Puhakka kertoo.
Puhakka on äidinkielenopettaja koulutukseltaan, joten hän hakee töitä myös haja-asutusalueelta. Maaseudulle hän ei kuitenkaan muuttaisi.
”Ajaisin mieluummin kaupungista maaseudulle kuin asuisin siellä. Maaseudulla kun kaikki asiat pitäisi hoitaa omalla autolla.”
Teksti: Jarkko Uro
Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliTurhaa roinaa
Seuraava artikkeliMalttia vedenjuontiin synnytyksen aikana
JAA