Vauvan kantaminen lisää lapsen turvallisuutta ja edesauttaa tasapaino- ja liikeaistin kehittymistä. Mutta onko väliä pääseekö lapsi aikuisen matkaan rintarepussa vai kantoliinassa?

Viimeksi päivitetty 6.3.2009

Rintareppu

Lapsen on hyvä olla lähellä, ja äidin on helppo kulkea sellaisissakin paikoissa, jonne vaunuilla ei pääse.

Lapsen mukana kantamiseen liittyy lukuisia etuja. Lapsen kehityksen tukemisen lisäksi kantaminen helpottaa elämää: kantamalla lapsen kanssa pääsee ahtaisiin tai hankala maastoisiin paikkoihin, joihin vainuilla tai rattailla ei olisi asiaa.
 
Mutta kumpi on parempi, kantoliina vai rintareppu?
 
 
Helppoa vai monipuolista?
 
Rintarepuissa on reiät lapsen jaloille, joten lapsen pujottaminen reppuun on helpompaa kuin kantoliinan sitominen. Erilaisten sidontamahdollisuuksien ansiosta kantoliinan käyttö vaatii enemmän opiskelua kuin rintarepun käyttäminen. Toisaalta liina on myös monipuolisempi.
 
Liinalla voi sitoa lapsen erilaisiin asentoihin. Esimerkiksi vastasyntyneille suositeltava kohtumainen sykkyräasento onnistuu ainoastaan liinalla. Rintarepussa taas lapsen asento on aina sama, eikä rintareppua tämän vuoksi suositella pienille vauvoille.
 
 
Oikea asento
 
Kannettaessa lapsen pitää olla sammakkoasennossa. Jalkojen on oltava riittävän levällään eräänlaisessa kyykkyasennossa. Jos jalat pääsevät roikkumaan vapaasti, lapselle voi aiheutua tukiluustovaurioita ja ryhtivirheitä.
 
Toiset rintareput on suunniteltu niin, ettei lapsi saa ortopedisesti hyväksyttyä sammakkoasentoa. Reppua valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota juuri oikeaan asentoon. Repun on oltava myös riittävän tiukka, ettei vauva lysähdä repun sisällä kasaan.
 
Kantoliinalla on samat asento-ongelmat kuin rintarepulla. Kantoliinan etuna on kuitenkin se, että käyttäjä voi itse korjata asentoa. Rintarepussa asento on asetettu tehtaassa, eikä kantaja pysty vaikuttamaan siihen.
 
 
Teksti: Jarkko Uro
 

Kantoliinoista saa lisätietoa esimerkiksi Kantoliinakanavalta.

Lue lisää rintarepuista Huvitutti.netistä

 

Miten teillä? Kumpi on/oli käytössä? Kumpi on parempi? Miksi? Kommentoi!

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliLapsi mittatilaustyönä
Seuraava artikkeliMitä kaverille ei kerrota – 5 kaunisteltua totuutta äitiydestä
JAA