Lapsen yskän kestoa ei juuri voi lyhentää, mutta oireita voi onneksi helpottaa kotikonsteinkin.

Viimeksi päivitetty 28.9.2021

Yskä on ihmiselle luontainen keino poistaa hengitysteistä limaa tai vierasesineitä. Lähtökohtaisesti se on siis hyvä reaktio.

Liiallinen yskiminen voi kuitenkin haitata esimerkiksi lapsen nukkumaanmenoa ja ärsyttää kurkunpäätä. Terveydenhoitaja Susanna Tamminen kertoo tässä jutussa, mistä lapsen yskimiseen voi saada apua.

Pelkkä yskä ei ole vaarallinen

Alle kolmevuotiaalla lapsella äkillinen yskä voi kertoa siitä, että kurkkuun on joutunut vierasesine tai ruokaa, joka on saatava ulos. Tavallisemmin yskä kuitenkin seuraa hengitystieinfektiota ja vain harvoin se on merkki muusta sairaudesta.

Jos lapsella on juuri ollut flunssa, yskä liittyy todennäköisesti siihen. Muuta mikäli flunssa on jo ohi, lapsi on hyvävointinen, eikä yskä mene ohi viidessä tai kuudessa viikossa, on hyvä käydä lääkärillä selvittämässä, mistä kiikastaa.

Muut oireet voivat kertoa sairaudesta

Jos yskän taustalla on jokin sairaus, siihen liittyy yleensä muitakin oireita. Astma voi oireilla hengitystieinfektion aikana tavallista herkemmin. Siihen kuuluu usein hengenahdistusta, tihentynyttä, vinkuvaa ja työlästä hengitystä sekä yöaikaan voimistuva yskä.

Refluksiyskä alkaa harvoin flunssan yhteydessä, mutta infektioon liittyvä yskä voi ärsyttää kurkunpäätä ja siten pahentaa refluksioireita. Niihin lukeutuu yskän lisäksi polttava tunne. Refluksista kärsivä vauva pulauttelee, on itkuinen, ei kasva kunnolla, eikä tilanne rauhoitu koliikki-iän jälkeen.

Harvinainen syy yskälle voi neljä-viisivuotiailla olla myös tik-oire. Usein tik-oireet ovat poikkeavia liikkeitä, mutta joskus myös tavan vuoksi yskiminen voi kuulua niihin.

Hunaja auttaa lapsen yskään

Yskän kotihoitoon ei ole olemassa tehokkaita lääkkeitä, jotka lyhentäisivät sen kestoa, sillä hengitystieinfektion yhteydessä liman on päästävä poistumaan. Oireiden lievittämiseen löytyy silti keinoja.

Hunaja on hyvä apu yskän lyhytaikaisessa hoidossa, sillä se sisältää sokeria ja rauhoittaa siksi yskärefleksiä. Alle yksivuotiaille lapsille hunajaa ei botuliinimyrkytyksen riskin takia saa antaa. Myös siirappia käytetään yskänhoidossa, vaikka se on teholtaan vähäisempi.

Käytännössä hunajaa voi antaa lapselle pienen annoksen, esimerkiksi teelusikallisen ruoan yhteydessä tai ennen xylitol-pastillia, jolloin hampaille ei koidu haittaa. Jos lapsi kovasti tykästyy tähän yskänlääkkeeseen, aikuisen on arvioitava, onko yskä todellista, vai herkun toivossa ilmestyvää.

Höyryä ja huuhdetta

Myös höyryhengitys sekä nenäkannun kautta valutettu keittosuolahuuhde tai keittosuolasuihke voivat poistaa limaa ylähengitysteistä ja siten vähentää yskimistä. Keittosuolahuuhdetta voi valmistaa itse, jolloin se viedään nenään nenäkannun tai ruiskun avulla. Huuhdetta voi myös ostaa apteekista valmiina suihkeena.

Höyryhengityksessä on varmistettava, ettei lapsi polta itseään kuuman veden kanssa ja ymmärtää, mitä ollaan tekemässä. Virallisista suosituksista höyryhengitys on poistumassa, koska sen hyödyistä ei juuri ole tutkimusnäyttöä. Moni kuitenkin vannoo sen nimeen, koska on itse kokenut saavansa siitä apua. Suolasuihkeen ja hunajan hyödyistä olemassa myös tutkittuja tuloksia.

 

Tarvittaessa apua yskään voi hakea myös apteekista. BISOLNATURAL® Complete lievittää sekä kuivaa että limaista yskää. Se on 100-prosenttisesti luonnollinen ja hyvänmakuinen, hunajaan pohjautuva siirappi.

BISOLNATURAL® Complete -valmistetta voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana sekä yli 1-vuotiaille lapsille.

Tarvittaessa apua yskään voi hakea myös apteekista. BISOLNATURAL® Complete lievittää sekä kuivaa että limaista yskää. Se on 100-prosenttisesti luonnollinen ja hyvänmakuinen, hunajaan pohjautuva siirappi, joka sopii niin aikuisille että lapsille, 1-vuotiaista alkaen.BISOLNATURAL® Complete -valmistetta voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Kuten kaikkien itsehoitovalmisteiden kanssa, on suositeltavaa, että pyydät neuvoja lääkäriltäsi tai apteekista.

Mitä mieltä olet artikkelista?