Ennaltaehkäisy ja ripeä hoito ovat avainsanoja, kun leikki-ikäinen alkaa pantata kakkaamista. Muuten edessä voi olla ikävä kierre.

Viimeksi päivitetty 11.8.2021

Leikki-iässä ummetuksesta kärsivät yleensä 2–4-vuotiaat. Ummetuksesta puhutaan, kun lapsi ulostaa yli kolmen päivän välein, kakka on kovaa ja ulostaminen aiheuttaa lapselle vaivoja.

Leikki-ikäinen voi ummetuksesta kärsiessään nousta varpailleen, pitää jalkoja tiukasti yhdessä ja keinua edestakaisin. Joskus lapsi reagoi ummetukseen ainoastaan vatsakivuin. Ummetus voi aiheuttaa lapselle tuhrimista, jolloin alushousuihin jää jälkiä ulosteesta, ja lapsi saattaa piilotella pikkupöksyjään.

Tavallisesti ummetus on toiminnallinen vaiva, joka ei ole vaarallinen, mutta epämukava kyllä. Yhdeksän kymmenestä lasten ummetustapauksista johtuu kehitysvaiheesta.

Terveydenhoitaja Susanna Tammisen mukaan lasten ummetustaipumus menee yleensä iän myötä ohi, eikä sitä juuri ole kouluikäisillä. Tässä tulevat hänen neuvonsa leikki-ikäisten ummetuksen hoitoon:

Vältä suolen toimintaa hidastavia ruokia

Helpoin hoito tähänkin vaivaan on ennaltaehkäisy. Kuten aikuisilla, myös leikki-ikäisillä ummetusta pitävät loitolla riittävä juominen, kuidun saanti sekä liikunta, jota lapselle tulee melkein itsestään.

Tärkeää on myös välttää ruoka-aineita, jotka hidastavat suolen toimintaa. Näihin kuuluvat banaani, sokeri, kaakao sekä valkoinen vilja. Riittävästi kuitua ruokavalioon saa puuroista, leseistä, marjoista, kasviksista, pähkinöistä sekä luumuista.

Säännöllinen potalla käynti auttaa

Ruokavalion lisäksi suolen toimintaa auttavat säännölliset elintavat. Koska vatsa toimii usein hyvin ruokailun jälkeen, voi ottaa tavaksi istuttaa silloin lapsen potalle tai vessaan, vaikka juuri sillä hetkellä ei olisikaan kova hätä. Jos kakka tulee, lasta kannattaa kehua, mutta jos näin ei käy, siitä ei kannata tehdä suurta numeroa.

Katkaise kierre, palkitse pottailusta

Olennaista on hoitaa lapsen ummetus mahdollisimman nopeasti, sillä siitä syntyy helposti kierre. Kun lapsi huomaa, että kakkaaminen sattuu, hän pelästyy ja alkaa pidättää. Tämä pahentaa tilannetta, ja suolen sisältö voi ehtiä kovettua entisestään, kun se ei pääse eteenpäin.

Kannattaa siis reagoida heti, kun huomaa, että lapsen vatsa on kovalla tai lapsi ähkii kakatessaan, jotta siitä ei ehdi tulla kivuliasta. Jos esimerkiksi luumun tai päärynän syöminen ei auta, avuksi kannattaa ottaa apteekista saatavat lääkkeet.

Vessaan menemisestä on hyvä tehdä mukava juttu, ja esimerkiksi antaa lapselle tarra tai joku muu sopiva palkinto jokaisesta kakkaamisyrityksestä. Jos ulostaminen on välillä sattunut, vaatii työtä muuttaa mielikuva siitä jälleen positiiviseksi.

Toistuva ummetus vaatii pitkää pinnaa

Jos lapsella on taipumus ummetukseen, siihen on kiinnitettävä huomiota päivittäin. Tilanne voi kestää kuukausia, eli ennaltaehkäisy on tämänkin takia tärkeää. Taustalla voi olla myös sukurasitetta.

Vanhempien kannattaa silti olla itselleen armollisia. Jos lapsella on tämä taipumus, ummetusta voi herkästi tulla, vaikka säännöllisestä rytmistä, nestemääristä ja syömisestä kuinka pitäisi kiinni. Arjessa ei ole aina helppoa seurata nesteen tai kuidun saantia, jos lapsi ei pyydä juotavaa tai suostu syömään leipää tai kasviksia.

Yli 2-vuotiaille* lapsille voit käyttää ummetuksen hoitoon Laxosoft-valmistetta.
*2-8 vuotiaille käyttö terveydenhoitohenkilökunnan valvonnassa on suositeltavaa.

LAXOSOFT® on CE-merkitty lääkinnällinen valmiste. Valmisteen pääainesosa on makrogoli, jota käytetään ummetuksen oireenmukaiseen hoitoon ja kovien ulosteiden pehmentämiseen. Valmistetta ei pidä käyttää yli 2 viikon ajan.  Ummetuksen pitkittyessä tulee sen syyt selvittää. Ei alle 2-vuotiaille. Tutustu pakkausselosteeseen. Markkinoija Sanofi Oy.

Mitä mieltä olet artikkelista?