Sairaalakassi, check. Vaatteet vauvalle, check. Sitten ei muuta kuin synnyttämään! Eipä hoppuilla, jotain tärkeää unohtui kaiken hulinan keskellä: turvakaukalo. Lue ohjeet kaukalon valintaan ja neuvot sen turvalliseen käyttöön. Tiesitkö esimerkiksi, että liian paksun vaatekerroksen alla pienokainen ei välttämättä saa turvakaukalossa parasta mahdollista suojaa?

Kun vauva tulee taloon, vanhemmilla on monta asiaa muistettavana. Kotona kaikki saattaa olla valmiina ja äidin tavarat pakattu hyvissä ajoin ennen synnytyslaitokselle lähtöä, mutta kotimatkaa varten tarvittava vauvan turvakaukalo unohtuu helposti kaiken muun keskellä. Sen voi hankkia autoon jo hyvissä ajoin.

Matkustaminen kotiin pieni käärö kyydissä ensimmäistä kertaa on jännittävä hetki jokaiselle vanhemmalle. Turvallisin paikka vauvalle on turvakaukalo – vauvan ensimmäinen turvaistuin.

Turvakaukaloa voidaan käyttää lapsen syntymästä lähtien, kunnes lapsen pää yltää selkänojan yläreunaan. Useimmat lapset ovat kasvaneet ulos turvakaukalostaan noin yhdeksän kuukauden iässä. Silloin on aika vaihtaa turvaistuimeen. Vauvan tulee maata kaukalossa tukevasti ja mukavassa asennossa koko pää suojattuna.

Turvakaukalon valinnassa huomioitavaa:

  • Kaukalon pitää sopia autoon paitsi kokonsa, myös kiinnityksensä puolesta. Auton ohjekirjasta selviää, mihin kaukalon saa kiinnittää. Väärin kiinnitetty kaukalo ja siihen mahdollisesti väärin kiinnitetty vauva on aina turvallisuusriski. 
  • Nettikaupoista maailmalta saattaa löytyä edullisia vaihtoehtoja. Niistä kannattaa vähintäänkin varmistaa, että kiinnitys sopii omaan autoon ja että ne ovat turvatestattuja. 
  • Käytetyn kaukalon historia pitää tietää. Kolarissa ollutta tai kolhiintunutta kaukaloa ei saa ostaa.

Kun turvakaukalo on hankittu, mitä sitten tehdään? Lue neuvot kaukalon oikeaoppiseen käyttöön ja turvallisiin ajomatkoihin Ifin sivuilta.

Miten hankin turvaa vauvalleni? Ota markkinoiden kattavin vauvavakuutus Ifistä.


Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliRaskausraivoa, synnytyskipua ja vuotavia rintoja – äitiemojit ovat täällä!
Seuraava artikkeli12 syytä, miksi kesäodotus on kamalaa
JAA