Koivu kukkii pohjoista Lappia lukuun ottamatta koko maassa, ja allergiaoireet aiheuttavat koronaepidemian vallitessa päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmille ylimääräistä päänvaivaa. Nuhaista ja pärskivää lasta ei saisi viedä hoitoon, mutta entä jos kyse on allergiaoireista eikä tartuntavaaraa ole?

Viimeksi päivitetty 3.6.2020

Lasten Mehiläisen lasten allergologian erikoislääkäri, professori Mika Mäkelän mukaan lapsen allergiaoireet ovat tunnistettavissa vilkaisemalla nuhaeritettä.

”Allerginen nuha on aina kirkasta ja vetistä, ja siihen liittyy pärskiminen. Flunssanuha sen sijaan muuttuu kolmen tai neljän päivän päästä paksuksi ja keltaiseksi. Lisäksi flunssan oireisiin kuuluvat useasti kiukkuisuus ja lämpöily”, selventää Mäkelä.

Oireet kuriin allergialääkkeillä

Vaikka lapsen oireet olisivat selvät ja vanhemmat tietäisivät, että kyseessä on allergia, ei näistä oireista kärsivää lasta silti saisi viedä päiväkotiin. Muun muassa THL on linjannut yksikantaan, että jos lapsella on edes lieviä hengitystieoireita, hänen tulee pysyä kotona ja hänet tulee herkästi viedä koronavirustestiin.

Keskeistä onkin huolehtia allergiaoireiden hoitamisesta, jolloin oireettoman lapsen vieminen päiväkotiin on taas mahdollista. Oireiden lääkitseminen on turvallista ja etenkin koronaepidemian vallitessa suositeltavaa jo pelkästään sosiaalisen paineen vuoksi.

”Silmätipat, nenäsumutteet ja antihistamiinit ovat turvallisia myös lapsille, ja oireiden loputtua ei joudu hankaliin tilanteisiin neuvottelemaan esimerkiksi päiväkodin henkilökunnan kanssa. Myös astmayskä on tärkeää hoitaa näinä aikoina”, Mäkelä muistuttaa.

Alle 2-vuotiaalla on harvoin allergiaoireita

Aivan pienimpien päiväkotilaisten tulisi kuitenkin jäädä kotiin aina, kun hengitystieoireita ilmaantuu. Mäkelän mukaan alle 2-vuotiaiden koivuallergiaoireet ovat harvinaisia, sillä allergian kehittyminen edellyttää kahden koivukauden altistusta. Mahdollisesta allergisoitumisesta voidaan siis puhua toisen koivukauden kuluessa.

”Yleensä allerginen nuha alkaa vasta 2–3 ikävuoden jälkeen, minkä jälkeen allergiaoireet alkavat voimistua nopeasti. Tämän ikäisten kohdalla koivuallergiaa esiintyy kuitenkin vain alle 10 %:lla. Vuoden ikäisellä koivuallergia on käytännössä mahdoton”, Mäkelä avaa.

Epäiletkö lapsellasi allergiaa? Hakeudu Mehiläisen allergiatesteihin

Mikäli lapsellasi on lieviä hengitystieoireita ja epäilet allergiaa, voit ottaa yhteyttä Mehiläisen asiantuntijoihin kellon ympäri auki olevalla Digiklinikalla. Hoitohenkilökunta ohjeistaa tarvittaessa allergiatesteihin tulossa. Mehiläisessä tehdään myös koronavirustestejä. Voit ladata OmaMehiläinen-sovelluksen puhelimeesi App Storesta tai Google Playsta.

Lue lisää siitepölyallergioista täältä ja Mehiläisen allergiatutkimuksista täältä.

Mitä mieltä olet artikkelista?