Näin helpotat lapsen oloa, jos iho on päässyt kesäauringon porotuksessa palamaan. Avainasemassa ovat viilentäminen ja suojaaminen.

Viimeksi päivitetty 1.7.2020

Aurinkoisella säällä lapsen herkkä iho tulee suojata tarkasti, jotta sen palamiselta vältyttäisiin. Lapsen ihon DNA:n korjaavat, solun sisäiset mekanismit eivät vielä ole kehittyneet täyteen mittaansa, ja jos lapsen iho palaa useasti, kasvaa aikuisena riski sairastua ihosyöpään. Jos vahinko on kuitenkin jo sattunut, voi palanutta ihoa hoitaa yleensä kotona.

Ihon palovammat luokitellaan kolmeen kategoriaan. Lievästä palovammasta puhutaan, jos punoitus muuttuu päivän tai parin päästä ihon hilseilyksi. Toisen asteen palovammassa punoituksen lisäksi iholla voi näkyä turvotusta tai rakkuloita. Kolmannessa asteessa rakkulat ovat syviä ja voivat parantuessaan jättää arpia ihoon.

Lievästi palanut iho hoituu kotikonstein, mutta pahemmin palanutta ihoa voi tulla näyttämään yleis- tai ihotautilääkärille. Jos olette mökillä tai reissussa, voi neuvoa kysyä ympäri vuorokauden palvelevilta Digiklinikan asiantuntijoilta OmaMehiläinen-sovelluksen kautta.

Auringon polttaman ihon hoito

Palanut iho punoittaa, kuumottaa ja on kosketukselle arka. Auringossa palanutta ihoa voi hoitaa viileällä vedellä. Laske lapselle viileä kylpy tai painele lapsen ihoa viileään veteen kostutetulla pyyhkeellä. Lääkäri neuvoo, onko tarvetta käyttää lääkevoiteita tai suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä.

Toisen ja kolmannen asteen polttamien hoito suunnitellaan aina lääkärin kanssa, jotta iho paranee kunnolla.

Näin suojaat lapsesi auringolta

Kun suojaus on kunnossa ja riittävä nesteytys taattu, voi ulkoleikkejä jatkaa turvallisin mielin aamusta iltaan. Muista nämä neljä helppoa keinoa suojata lapsesi polttavalta auringolta ja UV-säteilyltä:

Vaatteet

Paras suoja auringolta on riittävä pukeutuminen. Perheen pienimmille löytyy myös pitkähihaisia- ja lahkeisia uima-asuja, joissa on UV-suojaus. Kuumaan säähän sopivat vaatteet ovat keveitä, väljiä ja peittäviä.

Aurinkovoide

Muistathan valita aurinkovoiteeseen korkean suojakertoimen ja lisätä sitä lapselle noin tunnin välein. Sopiva suojakerroin niin lapselle kuin aikuisellekin on 50 tai 60.

Lippalakki tai hellehattu

Hattu on paras suoja auringonpistokselta. Suojaa lapsesi pää ja niska hyvin ja muista myös runsas veden juonti!

Aurinkolasit

Aurinkolasit suojaavat lapsen silmiä UV-säteilyltä. Aurinkolaseissa tulisi olla sekä UVA- että UVB-suojaus. Etenkin erityisen voimakas auringonpaiste sekä veden äärellä oleskelu ja auringonsäteiden heijastus vedestä rasittavat pienten silmiä.

Mitä mieltä olet artikkelista?