Kuinka lapsen kanssa tulisi puhua koronasta ja mitä kaikkea hänen kanssaan voi tehdä? Asiantuntijat vastaavat.

Viimeksi päivitetty 7.4.2020

Lapset ovat aktiivisia liikkujia ja touhuajia. Jokapäiväiset leikit kavereiden kanssa ovat tärkeitä ja tarjoavat luonnollisia virikkeitä vilkkaalle mielikuvitukselle. Koronaepidemia ja vallitseva poikkeustila ovat kuitenkin mullistaneet lapsiperheiden arjen, ja lastenkin päivittäisiä sosiaalisia kontakteja on jouduttu vähentämään tai lopettamaan jopa kokonaan. Tämä voi tuntua lapsesta ahdistavalta, surulliselta ja pelottavaltakin.

Kuinka lapsen kanssa tulisi puhua koronasta ja mitä kaikkea hänen kanssaan voi tehdä? Mehiläinen on koonnut asiantuntijoidensa vinkit lapsiperheille koronatilanteeseen.

Juttele koronasta lapsentasoisesti, kysele lapsen tuntemuksia

Mehiläisen psykologi Maaret von Wright kehottaa puhumaan koronaviruksesta lapsen kanssa avoimesti ja totuudellisesti, tilannetta kuitenkaan ylidramatisoimatta. Jos lapsi kokee ahdistusta tai pelkoa, on tärkeää tarjota syliä ja kuunnella lapsen murheita.

”Tärkeää on olla lapsen lähellä ja jutella hänen kanssaan. Kysele, miltä hänestä tuntuu ja onko jotain, mikä häntä askarruttaa”, oheistaa von Wright.

Lisäksi hän toteaa, että voi olla hyvä rajoittaa lapsen altistusta koronauutisille. Jos uutisia kuitenkin katsotaan yhdessä, ne tulisi purkaa lapsen kanssa rauhallisesti ja ikätasoisesti sekä normalisoida tilannetta omaan arkeen.

Liiku, leiki ja ulkoile lapsen kanssa

Haastavassa tilanteessa on tärkeää kiinnittää huomiota positiivisiin asioihin ja viettää aikaa lapsen kanssa. Huomion antaminen lapselle on todella tärkeää.

”Lapset nauttivat vanhempiensa kanssa yhdessäolosta, ja nyt siihen on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan aikaisemmin. Sitä kannattaa tarjota”, muistuttaa puolestaan lääkäri Tero Yli-Kyyny.

Aurinkoiset kevätsäät tarjoavat otolliset puitteet metsäkävelyille tai pihaleikeille. Liikkuminen on loistava tapa purkaa energiaa ja vähentää ärtyneisyyttä. Sisällä voi rauhoittua lautapelien äärellä, askarrellen tai kirjaa lukien.

Pidä yllä rutiineja

Rutiinit luovat turvaa ja ne ovat varsinkin lapselle tärkeitä. Tutuista asioista ja päivärytmistä kannattaa pitää kiinni. Kotona voi vaikkapa tehdä perheen yhteisen lukujärjestyksen jaksottamaan ja selkeyttämään päiviä.

Ole rauhoittava esimerkki

Vanhempien ahdistuneisuus, huoli ja stressi tarttuvat helposti myös lapsiin. Olemalla itse rauhallinen pidät kotona yllä stressitöntä ja turvallista ilmapiiriä. On hyvä luoda toivoa tulevaisuudesta, jotta lapsi ei kanna huolta tilanteesta.

Katso lisää tietoa koronaviruksesta sekä lisää Mehiläisen asiantuntijoiden vinkkejä täältä.

Mehiläinen palvelee poikkeusaikana normaalisti

Mehiläinen palvelee myös näinä poikkeuksellisina aikoina normaalisti lääkärikeskuksissa. Vastaanottoja on mahdollista tehdä myös etänä. Yleis- ja erikoislääkäreiden vastaanotot sekä Hammas Mehiläinen ovat avoinna. OmaMehiläisen Digiklinikka palvelee lapsiperheitä etänä kellon ympäri.

Jos tarvitset hoito-ohjeita hengitystieinfektion oireisiin, asioithan ensisijaisesti Digiklinikalla, josta saat tarvittaessa ohjeet jatkohoitoon hakeutumiseen. Jos hengitystieinfektion oireet tuntuvat hankalalle ja koet pikaista avuntarvetta, voit soittaa Mehiläiseen numeroon 010 414 1848. Sieltä voimme ohjata sinut tai perheenjäsenesi nopeasti jatkotutkimuksiin erilliselle hengitystieinfektioklinikalle.

Mitä mieltä olet artikkelista?