Näytteenotto on lapselle jännittävä tilanne, johon häntä kannattaakin hieman valmistella. Tästä artikkelista löydät käytännön tietoa lapsen testauksesta Mehiläisessä sekä vinkkejä lapsen valmisteluun.

Viimeksi päivitetty 30.9.2020

Syksyn aikana koronavirustesti on tullut tutuksi monessa lapsiperheessä. Influenssakaudella testituloksia tullaan luultavasti odottamaan useassa kodissa edelleen, sillä voimakkaista hengitystieoireista kärsivät lapset tulisi testauttaa ennen päivähoitoon palaamista.

Testiin lääkärin lähetteellä

Koronavirustestiin pääsemikseksi tarvitaan lääkärin lähete. Saat lapselle lähetteen vaivattomimmin ympäri vuorokauden avoinna olevalta Digiklinikalta OmaMehiläinen-sovelluksesta. Digiklinikalla lääkäri arvioi lapsen oireet ja laatii tarvittaessa lähetteen koronavirustestiin.

Teemme Mehiläisellä koronavirustestejä ympäri Suomea olevilla drive-in-testausasemilla sekä hengitystieinfektioklinikoilla.

Kerro lapselle testauksesta lapsentasoisesti ja totuudenmukaisesti

Valmistele lasta kertomalla testauksesta rauhallisesti ja lapsen iän sekä kehitystason mukaisesti, mutta kuitenkin totuudenmukaisesti. Lapselle voi kertoa, että näyte otetaan pumpulitikulla yhdestä sieraimesta. Testi tuntuu hetken hieman ikävältä, mutta näytteen ottaminen kestää yleensä alle 10 sekuntia.

Valtaosa lasten koronavirustestituloksista on negatiivisia – ja vaikka testi olisikin positiivinen, on tartunta lapselle hyvin harvoin vaarallinen. Tämäkin on hyvä kertoa lapselle, mikäli se sopii hänen kehitystasoonsa. Näytteenottajamme kertovat rauhallisesti vielä ennen testiä, miten se tehdään. Henkilökuntamme on erittäin kokenutta työskentelemään lasten kanssa.

Drive-in-testaukseen tullessa varaa mukaan eväät ja puuhaa odottelun ajaksi

Drive-in-testauksen ja testiin jonottamisen ajan pysytellään autossa. Jonottamisen varalle kannattaakin ottaa mukaan eväitä ja vaikkapa värityskirja tai muuta mielekästä puuhaa.

Niistä lapsen nenä ennen näytteenottoa, maskia ei tarvita

Jos lapsi osaa niistää, se kannattaa tehdä ennen näytteenottoa. Näytteenottajamme ovat varustautuneet nenäliinalla ja ohjeistavat niistoon ennen testiä. Kasvomaski ei ole lapselle lainkaan välttämätön, mutta jos sellainen on, se otetaan pois nenän päältä näytteenoton ajaksi. Näytteenoton aikana yskiminen tai aivastaminen ei haittaa, sillä näytteenottajamme ovat suojautuneet asianmukaisesti eikä yskiminen estä testin ottamista.

Älä käytä nenäsumutetta ennen testiä

Nenän kautta otettavia lääkkeitä kuten nenäsumutetta ei suositella ennen testiä, mutta esimerkiksi nieltäviä tulehduskipulääkkeitä voi käyttää.

Pidä lasta sylissä näytteenoton ajan

Alle kouluikäistä lasta on hyvä pitää tukevasti sylissä testin ajan niin hengitystieinfektioklinikalla kuin drive-in-testausasemillakin. Toisella kädellä voi tukea lasta otsasta omaa vartaloaan vasten, jotta pää pysyy tukevasti paikallaan. Aikuisen toinen käsi pitää lapsen käsiä aloillaan. Kun lapsi on hyvin tuettu ja hänellä on turvallinen olo vanhemman sylissä, näytteenottaja pystyy tekemään onnistuneen testin nopeasti ja hellävaraisesti.

Nenässä voi tuntua testin jälkeen kurjalta

Nenässä voi tuntua testin ottamisen jälkeen hetken kurjalta, mutta tunne menee pian ohi. Vanhemmat voivat varautua tähän vaikkapa palkitsemalla lapsen näytteenoton jälkeen jollain pienellä asialla, mikä saa huomion kiinnittymään muualle. Mehiläisessä on käynyt koronatestissä erittäin reippaita lapsia, ja muistamme kiittää näytteenoton jälkeen hienosta suorituksesta!

Testitulos on valmis yleensä 1–3 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta

Lapsen testitulokset ovat nähtävissä OmaMehiläisessä heti, kun ne valmistuvat. Yleensä testitulos on valmis 1–3 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta, myös viikonloppuisin. Muistathan myös varmistaa, että OmaMehiläiseen on tehty perheprofiililiitos testitulosten saamiseksi.

Lue lisää Mehiläisen koronatestauksesta täältä.

Testaa lapsi, mikäli hänelle tulee uuden hengitystieinfektion oireita – flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti

Muistathan, että päivähoitoon ei pidä tulla, jos lapsella ilmenee hengitystieinfektion oireita, kuten yskää, kurkkukipua, nuhaa tai kuumetta tai on syytä epäillä korona-altistumista. Tällöin on hakeuduttava koronavirustestiin.

Lasta ei tarvitse testata, jos oireilu on hyvin lievää, hän ei ole altistunut koronavirukselle eikä kukaan perheessä ole matkustellut edeltävän 14 vuorokauden aikana. Myöskään allergisen nuhan, yksittäisten aivastusten tai nenän ulkotiloissa tapahtuvan valumisen vuoksi ei tarvitse hakeutua testiin, jos muita oireita ei ole.

Vakuutusyhtiösi saattaa korvata koronatestauksen

Sairaskulu- ja matkavakuutukset korvaavat myös koronavirustestejä. Yleisesti nämä vakuutukset korvaavat THL:n kriteerien mukaisesti lääkärin lähetteellä suoritetut testit.

Tämänhetkisten suositusten mukaisesti testi tehdään vain henkilöille, joilla on hengitystieinfektion oireita. Tämä tarkoittaa sitä, että pääsääntöisesti oireettomilta otettuja testejä vakuutukset eivät korvaa. Myöskään vasta-ainetestejä vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa.

Tarkistathan koronatestauksen kulujen korvattavuuden aina omalta vakuutusyhtiöltäsi. Lue korvattavuuksista lisää täältä.

Mitä mieltä olet artikkelista?