Kesälomalla lapsen ilo on ylimmillään. Silloin saa kirmata kukkaniityllä, paistatella rannalla ja nautiskella kiireettömästä päivästä oman perheen kesken. Jokainen kesäpäivä tuo mukanaan kuitenkin myös sen vähemmän nautinnollisen kääntöpuolen: pörisevät pistiäiset, allergiat, auringonpolttamat ja vauhdikasta lomaa hidastavat kolhut ja ruhjeet.

Viimeksi päivitetty 4.6.2019

Tästä kesämuistiosta löydät Lasten Mehiläisen vinkit yleisimpien kesähaavereiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Lataa puhelimeesi Oma Mehiläinen-sovellus, jolla saat kiperissä tilanteissa mihin kellonaikaan tahansa nopeasti yhteyden Digiklinikalle ollessanne retkellä tai reissussa.

1. Auringon UV-säteily

Ihana aurinko hellii lomailijoita lämmöllään ja lataa pimeän talven jälkeen D-vitamiinivarastojamme jo 15 minuutissa. Aurinkoisista kesäpäivistä kannattaa nauttia kuitenkin turvallisesti.

Suojaa lapsesi perusteellisesti vaatteilla, aurinkovoiteella, hellehatulla tai lippalakilla sekä UVA- tai UVB-aurinkolaseilla. Säteilyvaurioita silmiin ja ihoon voi saada niin aurinkoisella kuin pilviselläkin säällä. Lapsi tulisi suojata huolellisesti etenkin veden äärellä, josta UV-säteily heijastuu lapsen iholle ja silmiin. Liialliselle UV-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa ihon palovamman, päänsärkyä tai silmän sarveiskalvon tulehduksen, joka paranee yleensä parissa päivässä. Puolenpäivän voimakkaimmilta auringonsäteiltä kannattaa suojautua sisätiloissa – sen sijaan aamu- ja iltapäivä sopivat lasten rantaleikkeihin paremmin.

2. Ampiaisen pisto

Kelta-mustaraidalliset ystävämme kuuluvat kesään ja aiheuttavat välillä harmia perheen pienimmille. Ampiaisen kierrellessä piknikviltin ympärillä niitä ei kuitenkaan kannata turhaan pelätä tai huitoa. Opeta lastasi suhtautumaan niihin rauhallisesti ja näytä itse esimerkkiä.

Jos ampiainen kuitenkin sattuu leikkien lomassa pistämään, on kohta kivulias ja siihen tulee turvotusta. Pistokohta laitetaan lepoon ja kipua voi lievittää painamalla sitä kevyesti viileällä. Ampiainen vie pistimen mennessään, joten sitä ei tarvitse poistaa. Mehiläisen pistin sen sijaan jää ihoon, joten se kannattaa nypätä pois. Jos pistoja saa toistuvasti, voi allergisoitua ampiaisen tai mehiläisen myrkylle. Silloin on riskinä anafylaksia eli reaktio, joka voi pahimmillaan uhata henkeä. Anafylaksiaan on varauduttava lääkärin määräämällä adrenaliinipistoksella.

3. Punkin purema

Punkin eli puutiaisen puremaa voi ehkäistä käyttämällä ruohikossa ja maastossa liikkuessa saappaita ja pitkälahkeisia housuja sekä pitkähihaista paitaa. Sukat kannattaa vetää housun lahkeiden päälle. Vaaleat vaatteet helpottavat punkkien havaitsemista. Jos punkki kiinnittyy ihoon, se tulee poistaa mahdollisimman nopeasti. Poistaminen sujuu helpoiten punkkilassolla tai ohutkärkisillä pinseteillä vetämällä punkki hitaasti irti ihosta suoraan ylöspäin. Älä vedä punkkia irti sormin.

Merkkaa puremakohtaa tussilla ja seuraa sitä muutaman päivän välein. Mikäli iholle alkaa muodostua joko rengasmainen tai tasaisesti punoittava ihottuma, jonka halkaisija kasvaa yli 5 cm:n kokoiseksi, on syytä hakeutua lääkäriin antibioottihoitoa varten. Muistathan, että vaikka punkin levittämät taudit on paljon puhuttu aihe, ei punkin purema kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että on saanut tartunnan.

4. Allergiat

Jos kukkaloiston keskeltä kuuluu pärske ja syliin juoksee punertavasilmäinen leikki-ikäinen, voi kyseessä olla allergia. Silmä-nenäoireita ja astmaa aiheuttavat siitepölyallergiat ovat kesän kiusa monelle aikuisellekin. Lääkäriin kannattaa hakeutua silloin, kun oireet haittaavat merkittävästi lapsen ja perheen normaalia elämää.

Allergiatutkimuksilla saadaan tarkempaa tietoa allergian aiheuttajasta ja keuhkojen toimintakokeella voidaan selvittää mahdollista astmaa. Oikealla lääkityksellä voidaan allergiaoireita lieventää tehokkaasti. Katso lastenlääkäri Uve Mickelsonin haastattelu lasten allergioista tästä.

Allergisen lapsen sietokykyä pyritään parantamaan siedätyshoidolla, ja osa allergioista saadaan tällä tavalla väistymään pysyvästi. Lievemmissä allergisten reaktioiden hoidossa käytetään antihistamiinia. Vaikeammat oireet vaativat lisäksi kortisonia. Vakavimpien allergisten oireiden ensiapu on adrenaliini. Lue lasten allergioista lisää täältä.

5. Tapaturmat

Kesässä parasta on se, että lapset pääsevät liikkumaan, juoksemaan ja leikkimään vapaasti ulkona. Siihen kannattaa lapsia myös kannustaa. Joskus kuitenkin sattuu vahinkoja, ja tapaturmien määrät kasvavat lomilla liikunnallisen aktiivisuuden lisääntyessä.

Kesän kynnyksellä onnettomuuksia aiheuttavat tyypillisesti polkupyöräily, potkulautailu ja trampoliinilla hyppiminen. Muita yleisiä onnettomuuksia ovat putoamisen yhteydessä saadut kolhut ja haavat päähän tai raajoihin sekä lapsen kasvaessa myös murtumat. Urheiluharrastuksissa sattuu usein nyrjähdyksiä. Lääkäriin tulee hakeutua pikaisesti, mikäli lapsi on tapaturman seurauksena tajuton tai hänellä on tajunnantason häiriöitä. Samoin raajan selvä virheasento tai verenvuoto, jota on vaikea tyrehdyttää, vaativat kiireellistä hoitoa.

Lääkäriin tulee hakeutua myös, mikäli kaatumisen seurauksena epäillään murtumaa. Yleisimmin lasten murtumat tulevat kaatumisen yhteydessä ranteeseen. Lisäksi lääkäriin kannattaa hakeutua jalkavamman sattuessa, jos kävely tai jalalla varaaminen ei onnistu tai tekee erityisen kipeää.

6. Palovammat

Kun touhukas kesäpäivä taittuu illaksi, on mukava rauhoittua kauniiseen kesäiltaan grillin tai nuotion ääreen mökkisaunan lämmetessä. Tulipesät ja kuumat grillit voivat joskus aiheuttaa yllättäviä tilanteita lasten kanssa, eikä palohaavoiltakaan aina vältytä.

Ensihoitona palanutta kohtaa kannattaa viilentää juoksevassa vedessä 15–20 minuutin ajan. Veden ei tarvitse olla jääkylmää – riittää, kun se on ihon lämpötilaa (37 astetta) viileämpää. Vasta jäähdyttämisen jälkeen lähdetään lääkäriin. Suositeltavaa on, että kaikki lasten palovammat käytetään lääkärin arvioitavana.

Mehiläisen yleislääkäripäivystys palvelee kaikenikäisiä asiakkaita myös ilman ajanvarausta. Digiklinikalla saat yhteyden lääkäriin tai hoitajaan ympäri vuorokauden.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?