Lapsen flunssa on kestänyt tavallista pidempään ja hän vaikuttaa levottomalta. Ruoka ei oikein maistu ja rohiseva yskä valvottaa vanhempia öisin. Eräänä iltana lapsi herää itkuisena kesken yöunien ja on selvästi kivuissaan. Vanhemmat arvaavat heti, että kyse on korvatulehduksesta.

Viimeksi päivitetty 9.10.2019

Korvatulehdus on yleinen lapsiperheiden kutsumaton vieras ja joskus se voi kehittyä tulehduskierteeksi ja liimakorvaksi. Korvatulehdukseen voivat viitata flunssaisen lapsen korvakipu, heräily yöllä, flunssan pitkittyminen yli kahden viikon mittaiseksi ja joskus märän vuotaminen korvasta sekä heikentynyt kuulo.

Tulehdukseen usein määrätyt antibiootit puhuttavat vanhempia – tarvitaanko niitä oireiden taustalla monesti olevan virusperäisen hengitystietulehduksen taltuttamiseksi?

Lastentautien dosentti Jukka Vakkila Lasten Mehiläisestä kertoo, että lapsille korvatulehdukseen määrättyä antibioottikuuria on usein lyhennetty seitsemästä päivästä viiteen, päiväannosten määrää on vähennetty, ja osittain tulehdus hoidetaan nykyään täysin ilman antibiootteja. Eniten kuurista on hyötyä alle 1-vuotiaille.

– Alle 1-vuotiaat ovat niitä, että jos joku kuurin tarvitsee, niin he, ja kuurin tulisi tuolloin olla seitsemän päivän mittainen, Vakkila kertoo.

Mitkä ovat antibioottien haittavaikutukset?

Niissä tapauksissa, kun antibioottikuuri määrätään, moni vanhempi on huolissaan sen vaikutuksista lapsen suolistoon. Vakkilan mukaan yleisimmät antibiootin haittavaikutukset ovat löysävatsaisuus sekä mahakipu, ja joskus myös ihon allergiset reaktiot.

– Suoliston mikrobikannan entiselleen palautuminen voi lapsella kestää kuusi kuukautta. Suoliston palautumista voidaan kuitenkin pyrkiä nopeuttamaan probioottikuurilla, ohjeistaa Vakkila.

Lisäksi Vakkila muistuttaa, että kaikki on hyvin silloin, kun antibioottikuuri määrätään perustellusti oikeaan vaivaan. Jokainen kuuri on tosin harkittava tarkkaan.

– Kun lääkäri tekee oikean diagnoosin ja määrää siihen oikeat lääkkeet, kaikki on kunnossa. Tuolloin lääkkeen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, Vakkila perustelee.

Voiko lääkärin määräämän antibioottikuurin kyseenalaistaa?

Jos antibioottikuuria ei haluaisi antaa lapselleen, siitä kannattaa Vakkilan mukaan puhua lääkärin vastaanotolla. Lääkäri on tilanteessa asiantuntija, jonka tulisi pystyä perustelemaan, miksi on antibioottikuurin määrännyt.

– Vanhempien ei tulisi itse päättää myöhemmin antibioottikuurin pituudesta tai jopa antamatta jättämisestä, vaan asia pitäisi käydä aina läpi lääkärin kanssa, ohjeistaa Vakkila.

Jos korvatulehduksia on ollut kolme kertaa puolen vuoden aikana tai neljä kertaa vuoden aikana, voi korvalääkärin kanssa keskustella korvien putkituksesta. Toimenpide tehdään yleensä nukutuksessa. Tärykalvon etuosaan tehdään pieni viilto, johon sijoitetaan halkaisijaltaan parin millimetrin kokoinen ilmastointiputki. Putken tehtävänä on toimia tuuletuskanavana tärykalvon läpi.

Saat nopeasti apua OmaMehiläisen Digiklinikalta

Korvatulehdusoireet alkavat usein yöllä, jolloin lääkäriin lähteminen pienen lapsen kanssa on hankalaa. Tuolloin voi ottaa yhteyttä OmaMehiläisen Digiklinikkaan, jossa lääkärit ja hoitajat auttavat perheitä ympäri vuorokauden ilman ajanvarausta. Saat nopeasti apua puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla.

Digiklinikan kautta saat ohjeet pienen korvatulehduspotilaan oireiden helpottamiseksi yön ajaksi sekä ajanvarauksen sopivaan ajankohtaan. Korvatulehdusdiagnoosi edellyttää aina lääkärin kurkistuksen korvaan.

Lue lisää korvatulehduksen oireista täältä.

Mitä mieltä olet artikkelista?