Silmätulehdus on hengitystietulehdusten ohella yksi tyypillisimmistä syistä lasten lääkärikäynneille. Monien muiden yleisten vaivojen ohella sekin voidaan nykyään diagnosoida etävastaanotolla. Mehiläisen Digiklinikan vastuulääkäri Toni Keski-Jyrän mukaan suurin osa lasten silmätulehduksista on luotettavasti etävastaanotollakin tunnistettavia ja helposti hoidettavia sidekalvontulehduksia.

”Sidekalvontulehduksesta puhutaan, kun silmän valkoinen osa eli sidekalvo ja luomen sisäpinta tulehtuvat. Tulehdus aiheuttaa sidekalvon punoitusta ja usein myös silmien vetistämistä ja rähmimistä. Pieni lapsi saattaa myös hieroa ärtynyttä silmäänsä”, Keski-Jyrä kertoo.

Todennäköisimmin silmätulehdus iskee silloin, kun vastustuskyky on syystä tai toisesta alentunut.

”Selkeästi yleisin sidekalvontulehduksen aiheuttaja lapsella on viruksen tai bakteerin aiheuttama infektiotartunta, mutta joskus myös allergia tai silmään joutunut roska voivat aiheuttaa tulehduksen”, Keski-Jyrä kertoo.

Toisinaan silmätulehdus voi johtua myös rakenteellisista seikoista. Vastasyntyneillä esiintyy synnynnäistä kyynelteiden ahtautta ja tukkeumaa. Tällöin kyyneleritys ei toimi normaalisti ja lapsi voi kärsiä toistuvista sidekalvontulehduksista.

Viruksen ja erityisesti bakteerin aiheuttama sidekalvontulehdus on herkästi tarttuva. Tartunta leviää helposti rähmän välityksellä silmästä toiseen ja muihin ihmisiin. Siksi rähmäisen silmän hieromista tulisi välttää ja noudattaa tulehduksen aikana huolellista käsihygieniaa.

Oireet kertovat tulehduksen syystä

”Viruksen aiheuttama sidekalvontulehdus liittyy hyvin usein flunssaan. Tavallisimpia silmätulehdusta aiheuttavia viruksia ovat entero-, adeno- ja influenssavirukset. Viruksista Herpes simplex voi aiheuttaa harvinaisen, vakavan sarveiskalvontulehduksen. Siinä oireena on kipu, roskantunne, kyynelvuoto ja valonarkuus. Sarveiskalvontulehdus vaatii aina lääkärin arvion fyysisellä vastaanotolla”, Keski-Jyrä kertoo.

Myös hengitystietulehduksia aiheuttavat bakteerit ovat usein syynä silmätulehduksiin. Bakteeritulehduksesta aiheutuu lääkärin mukaan tyypillisesti paksun kellertävän rähmän eritystä.

”Aamuisin luomissa ja silmäripsissä voi olla rähmää tai silmät ovat saattaneet jopa muurautua umpeen. Sidekalvo ja luomet voivat myös lievästi turvota. Bakteeriperäisen tulehduksen yhteydessä on hyvä huomioida, että myös korvatulehduksen riski on kasvanut”, Keski-Jyrä huomauttaa.

”Bakteereista Streptococcus pneumoniae eli pneumokokki, Heamofilus influenzae ja Staphylococcus aureus voivat aiheuttaa tulehduksia. Lisäksi äidin hoitamaton sukupuolitauti, klamydia tai gonokokki eli tippuri, voi aiheuttaa vastasyntyneelle sidekalvontulehduksen, joka hoitamattomana voi aiheuttaa vakavan silmävaurion.”

Jos tulehdus taas johtuu allergiasta, punoitus tulee samanaikaisesti kumpaankin silmään ja oireena on lisäksi silmien vetistystä ja kutinaa.

Hoito aiheuttajan mukaan


Näin etävastaanotto toimii

  • Mehiläisen etävastaanotto toimii OmaMehiläinen –mobiilisovelluksen Digiklinikalla.

  • Käyttäjältä vaaditaan Apple- tai Android-puhelin, johon on ladattu OmaMehiläinen -mobiilisovellus.

  • Vanhemmat voivat liittää lapsensa perheprofiiliin ja lähettää lääkärille chat-viestejä ja puhelimella otettuja kuvia.

  • Etävastaanotolla saa lääkärin vastauksen tunnin sisällä joka päivä klo 07-23. Klo 23-07 palvelussa vastaa hoitaja.

  • Lääkäri laatii tarvittaessa sähköisen reseptin.

  • Palvelun hinta on 29 euroa.

  • Digiklinikalla saa suomalaisen lääkärin palvelua sijainnista riippumatta, esimerkiksi ulkomaanmatkan aikana.


Silmätulehduksen hoidossa silmän puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää. Silmästä on poistettava hellävaraisesti kaikki näkyvä rähmä, koska rähmässä on runsaasti taudinaiheuttajaa. Puhdistukseen voidaan käyttää esimerkiksi tavalliseen vesijohtoveteen kastettua puhdasta vanulappua. Lievä silmätulehdus voi parantua parissa päivässä pelkän puhdistuksen avulla, mutta usein tarvitaan lisäksi myös lääkehoitoa.

”Viruksen tai bakteerin aiheuttamaa rähmivää silmätulehdusta hoidetaan mikrobilääkettä sisältävillä paikallishoitovalmisteilla: silmätipoilla tai -voiteella. Monesti valmisteita yhdistellään, jolloin voidaan käyttää tippoja päivällä ja voidetta yöllä. Tyypillisesti oireet helpottuvat parin päivän aikana. Valmisteita tulisi kuitenkin käyttää vielä kaksi vuorokautta oireiden helpotettua, mutta ei kuitenkaan yli viikkoa”, vastuulääkäri kertoo.

Jos tulehdus johtuu allergiasta, hoitona voidaan käyttää allergialääkkeitä joko silmätippoina tai suun kautta otettavina lääkkeinä. Rakenteellisista syistä johtuviin tulehduksiin on taas omat hoitokeinonsa.

”Vastasyntyneen kyyneltiehyen tukkeuma voidaan lääkärin ohjaamana yrittää hoitaa painamalla kyynelnurkkaa muutaman kerran päivässä ja pyyhkimällä erite pois. Suurella osalla ongelma väistyy muutaman kuukauden aikana. Jos tila jatkuu useamman kuukauden tarvitaan silmälääkärin arvio. Tarvittaessa kyyneltiehyt voidaan avata pienellä leikkauksella”, Keski-Jyrä kertoo.

Koska taudinaiheuttajat ovat yleensä samoja kuin hengitystieinfektioissa, päivähoidosta eristäminen ei ole sidekalvontulehduksen vuoksi tarpeellista. Samoin kuin tavallisen flunssan yhteydessäkin, oireiden voimakkuus ja yleiskunto määrittävät poissaolon tarpeen.

Diagnoosi etänä

Jos epäilee lapsella silmätulehdusta, varmistuksen asialle voi saada Digiklinikalta. OmaMehiläinen -verkkoasiointipalvelussa asiakas lähettää mobiilisovelluksen kautta tiedot oireista ja voi viestitellä lääkärin kanssa. Viesteihin voi Keski-Jyrän mukaan liittää tarvittaessa myös älypuhelimella otettuja kuvia.

”Lääkäri tekee annettujen tietojen ja mahdollisen kuvan perusteella tapauskohtaisen arvion siitä, voidaanko diagnoosi tehdä luotettavasti etävastaanotolla. Silmätulehduksen yhteydessä diagnoosi on hyvin usein tehtävissä etäyhteydellä.”

Viruksen tai bakteerin aiheuttaman sidekalvontulehduksen oireet ovatkin Keski-Jyrän mukaan helposti tunnistettavissa.

”Rähmäinen tulehdus, erityisesti muun hengitystieinfektion yhteydessä, on lähes varmasti viruksen tai bakteerin aiheuttama. Tällöin lääkäri pystyy tekemään diagnoosin ja aloittamaan hoidon pelkkien esitietojenkin perusteella. Lääkäri varmistaa vielä muutamilla tarkentavilla kysymyksillä, että kyseessä ei ole kyse muusta tulehduksen aiheuttajasta. Varsinaisia tutkimuslaitteita ei tarvita.”

Etävastaanotolla lääkärin tekemän diagnoosin saa yleensä jo tunnin sisällä yhteydenotosta. Samalla lääkäri laatii hoito-ohjeet ja tarvittaessa lääkereseptin. Sähköisen reseptin avulla lääkkeet ovat heti noudettavissa apteekista. Näin hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Huolellinen arvio lisätutkimustarpeesta

Jos oireet viittaavat tarkempia tutkimuksia vaativaan sairauteen, lääkäri ohjaa asiakkaan perinteiselle vastaanotolle. Tällöin etävastaanottokäynnistä ei laskuteta.

”Esimerkiksi näön heikkenemistä, voimakasta kipua tai valonarkuutta ei esiinny tyypillisessä sidekalvontulehduksessa. Nämä voivat olla merkki vakavammasta värikalvontulehduksesta eli iriitistä”, Keski-Jyrä kertoo.

Silmäoireiden lisäksi lääkäri arvioi silmätulehduksen yhteydessä monesti esiintyvien hengitystieoireiden voimakkuutta. Joskus on perusteltua tutkia myös lapsen korvat korvatulehduksen varalta.

”Usein pienten, alle 6 kuukauden ikäisten, lasten kohdalla fyysinen vastaanotto on herkästi tarpeellinen. Etävastaanotolta saa kuitenkin aina tällaisissakin tapauksissa lääkärin arvion ja ohjauksen jatkotoimista”, Keski-Jyrä vinkkaa.


Yhteistyössä: Mehiläinen


Mitä mieltä olet artikkelista?