Herkuttelu on ihanaa, etenkin jouluna. Lautaselle lapataan innolla erilaisia laatikoita, kinkkua, lipeäkalaa, silliä, tofumureketta, rosollia ja herneitä. Ja vielä vatsasta pitäisi löytyä tilaa jälkiruokatortuille, hedelmäkakuille, luumurahkalle ja pipareillekin. Aikuisilla koko joulun aika kuluu usein pienessä ähkyssä. Herkkupöydästä toiseen risteileminen on haaste myös perheen pienimpien masuille.

Jouluna itse kunkin vatsa voi joutua koville. Vaikka tuhdeilla jouluruoilla herkuttelu usein johtaakin tukalaan oloon, lääkärikeskus Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri Kaarina Lausalan mukaan mikään yksittäinen jouluruoka ei ole erityisen haitallinen vatsalle.

”Ongelmana on lapsillakin yleensä liiallinen syöminen. Jos lapsi intoutuu syömään ylenmäärin esimerkiksi laatikoita ja kinkkua, siitä voi seurata ummetusta ja jopa närästystä, kuten aikuisilla”, Lausala kertoo.

Ulkoleikeistä apua vatsavaivoihin

”Kevyt liikunta, kuten pulkkamäkeen lähtö, voi helpottaa vatsaoireita ja ähkyä. Luumusosetta on perinteisesti käytetty ummetuksen estoon, joten joulun aikana luumukiisseli voi ajaa samaa asiaa”, Lausala neuvoo.

Jos vanhat konstit eivät auta, kannattaa kääntyä apteekin puoleen.

”Hankalaan ummetukseen voi yli 2-vuotiailla käyttää laktuloosi ja makrogoli- pohjaisia valmisteita, joita on saatavilla apteekista ilman reseptiä”

Mikä avuksi närästykseen?

Jos lapsi taas valittaa aterian jälkeen ylävatsan alueen kipua, voi olla kyse närästyksestä.

”Närästykseen auttaa ensi alkuun pystyasento ja esimerkiksi rasvaisten ruokien ja hiilihapollisten juomien välttäminen.”

Närästykseen voi Lausalan mukaan kokeilla ensi alkuun kotihoitona maitoa tai piimää.

”Varsinaisia närästyslääkkeitä ei ole saatavilla ilman reseptiä pikkulapsille, joten jos vaiva tuntuu hankalalta kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.”


Milloin lääkärinhoitoon?

Lapsilla ei esiinny akuutisti lääkärinhoitoa vaativia vatsaoireita joulunaikaan erityisesti tavallista enempää, mutta vakavat vatsaoireet voivat toki yllättää myös jouluna.

”Mikäli lapsen vatsa muuttuu kovin kipeäksi ja kotikonstit eivät tuo helpotusta olisi hyvä hakeutua lääkäriin arvioitavaksi. Jos lapsi on hyvin kivulias, kalpea tai ulostaa verta, lääkäriin tulisi lähteä saman tien.”

Edellä mainitut oireet voivat Lausalan mukaan viitata esimerkiksi nopeasti hoitoa vaativaan suolen tuppeumaan. Myös mahdollisuus umpisuolentulehdukseen tulisi pitää mielessä.

Jos kyseessä taas on selkeä ummetus- tai närästysongelma, lääkärikäynti voi odottaa arkipäivään, mikäli lapsella ei ole kovia kipuja.

Miten ennaltaehkäistä vatsavaivoja?

Vatsavaivoja voi ennaltaehkäistä parhaiten pysymällä kohtuudessa.

”Pienet lapset osaavat yleensä luontaisesti säädellä syömistään ja sitä taitoa pitäisi kunnioittaa. Lapsen olisi annettava lopettaa syöminen, kun hän haluaa. Näin lapselle harvemmin kehittyy ähky”, Lausala sanoo.

Poikkeuksena ovat makeat herkut, joita lapset söisivät mielin määrin. Makeiden syömistä voi siis olla tarpeen rajoittaa, ja tarjota herkuiksi näiden sijaan esimerkiksi hedelmiä. Ruokamäärien ohella myös ruoka-ajoilla on merkitystä.

”Joulunakin olisi hyvä pitää jonkinlaisesta ruokarytmistä kiinni, jolloin kunnon nälkä ehtii herätä ruokailujen välillä”, Lausala vinkkaa.

Pienille ei aivan kaikkia herkkuja

Joidenkin yksittäisten ruoka-aineiden suhteen pitää joulunakin noudattaa varovaisuutta, vaikka ne eivät aiheuttaisikaan vatsavaivoja.

”Joulun suosikkimausteen, kanelin, saantia pitäisi rajoittaa kaikilla lapsilla, sillä sen on todettu olevan maksalle myrkyllinen. Maalaisjärkeä saa kuitenkin käyttää. Piparit ja joulupuuron päälle ripoteltu kaneli ovat sallittuja kohtuudella.”

On suositeltavaa huomioida ruoan ikätasoisuus myös jouluruokailussa. Pienillä lapsilla esimerkiksi suolan määrää on säännösteltävä. Suolaista kinkkua ei olisikaan Lausalan mukaan hyvä antaa alle 1-vuotiaille lapsille.

”Alle 1-vuotiaalle ei myöskään pidä antaa graavikaloja tai mätiä”, Lausala muistuttaa ja toivottaa kaikille hyvää joulunaikaa.


Yhteistyössä: Mehiläinen


Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliTällaista on pikkujouluissa, kun olet juuri plussannut
Seuraava artikkeli10 näkökulmaa tutista luopumiseen