Vauvan pulauttelu ei ole itsessään vaarallista. Jos lapsi on kipeä ja itkuinen syömisen jälkeen, nukkuu huonosti ja haluaa olla paljon pystyasennossa, kyse voi olla refluksista, eli ruuan takaisinvirtauksesta.

Itkua imetyksen jälkeen päivällä ja yöllä, päiväunet rattaissa istuvassa asennossa. Helsinkiläisen Miettisen perheen toinen lapsi Aapo alkoi itkeä aina syömisen jälkeen kahden viikon ikäisenä.

– Aapo halusi syödä tunnin tai puolenkin tunnin välein, mutta ei ollut koskaan tyytyväinen syötyään. Hän heräili yöllä syömään ja itkemään parin tunnin välein, kuvailee nyt 5-vuotiaan Aapon äiti Aino Miettinen.

Hän puhui asiasta neuvolassa ja Aapo sai lähetteen lastenklinikalle.

– Siellä sanottiin, että Aapolla on lievää refluksioireilua, mutta koska hän kasvaa hyvin, ei ole syytä huoleen, Aino Miettinen kertoo.

En ollutkaan ylireagoiva äiti

Kuukaudet kuluivat ja vanhempien väsymys ja huoli itkuisen Aapon ja huomiota kaipaavan 1 v 3 kk vanhemman esikoisen kanssa kasvoi. Ainosta tuntui koko ajan, että Aapoon sattuu ja hän epäili refluksia, eli ruuan takaisinvirtausta. Aino ajatteli, että tilanteeseen on pakko saada apua.

– Selvitin, kuka voisi olla hyvä lastenlääkäri vaivassa ja menimme Visa Lautamatin vastaanotolle Töölön Mehiläiseen. Hän otti meidät heti todesta ja huolemme vakavasti. Aapolle tehtiin vuorokauden mittainen ruokatorven pH-mittaus jo seuraavalla viikolla. Mittauksesta selvisi, että pH-laskuja oli paljon, kun maito seilasi ruokatorvessa. Tuntui tosi helpottavalta saada tulokset mustaa valkoisella. Minä en ollutkaan hullu äiti, joka ylireagoi.

Aapo sai lääkityksen, joka auttoi melkein heti. Hän oli silloin melkein puolivuotias ja alkoi ryömiä, kontata ja nousta pystyyn tukea vasten pian lääkityksen aloittamisen jälkeen.

­– Hänestä tuli kuin eri vauva.

Vuoden ja kolmen kuukauden iässä oireet alkoivat helpottaa ja lääkityksen sai jätettyä pois.

– Nyt 5-vuotiaana Aapoa voi närästää, jos hän on syönyt ranskalaisia, mutta oireita on harvoin ja hän osaa kertoa niistä, nyt neljän lapsen äiti Aino Miettinen kertoo.

Jo pelkkä tieto auttaa usein


Lähes 40 vuotta lastenlääkärin työtä tehnyt ja lasten kliinisen fysiologian erikoistunut Visa Lautamatti tapaa vastaanotollaan päivittäin vauvoja, joilla on ongelmia syömisen, syöttämisen ja vatsan toiminnan kanssa. Ongelmat ovat pulauttelua, itkuisuutta, heräilyä, hengityksen rohinaa, ilmavaivoja, vatsakipua (koliikkia) ja suolen toimimista liian harvoin tai liian usein. Oireet huolestuttavat vanhempia ja saavat heidät epäilemään, että lapsella on jokin sairaus.


Lautamatin kokemuksen mukaan vauvojen vanhempia auttaa usein jo pelkkä tieto siitä, kuinka vauvan ruokatorvi, vatsa ja suoli normaalisti toimivat ja miksi pulautteluvaivat ovat yleisiä ja yleensä vaarattomia.


Epäile refluksia näiden oireiden perusteella

– Vauva on usein kipeän oloinen syötyään.


– Vauva rohisee ja hänellä on hengitysvaikeuksia.


– Vauva herää nieleskelemään kesken unien ja nukkuu huonosti.


– Vanhemmilla on yleensä pitkä lista oireista ja huolenaiheista. Käymme ne rauhallisesti läpi kohta kohdalta ja pyrin parhaani mukaan selittämään, mistä vaivat johtuvat. Samalla saan jonkinlaisen käsityksen ongelmien vakavuudesta tai vaarattomuudesta, Lautamatti kertoo.


Hän tarkistaa myös tiedot lapsen kasvusta, syötön keston ja syöttövälit, suolen toiminnan sekä mahdolliset allergiat.


– Lapsen paino- ja pituustiedoista näkee useimmiten, ettei kyse ole ruuanpuutteesta, vaan paino nousee hyvin.


Tämän perehtymisen perusteella Lautamatti pystyy yleensä arvioimaan, onko kyse normaalista vauvan pulauttelusta vai onko tarpeen etsiä muita syitä oireille.


– Jopa puolet kolmen kuukauden ikäisistä vauvoista pulauttelee useita kertoja päivässä. Pulauttelu vähenee ja jää pois noin vuoden ikään mennessä.  Selitän vanhemmille usein piirroksin höystettynä, miten ruuansulatuskanava normaalisti toimii, ja miten toiminta on erilaista vauvalla.


On onni, että vauva osaa pulautella


Pulauttelun syynä on ruokatorven, vatsalaukun ja suolen kehittymättömyys. Vauva imee maitoa ahnaasti ja pieni vatsalaukku täyttyy nopeasti. Lapsi nielee usein myös ilmaa, mikä lisää vatsalaukun täyttymistä. Tyhjeneminen suoleen tapahtuu kuitenkin hitaammin ja vatsa voi olla täynnä vielä 1-2 tuntia syömisen jälkeen.


– Ruokatorven alempi sulkijalihas, jonka tehtävänä on estää ruoan nousu takaisin ruokatorveen, on vauvalla löysä ja se voi aueta muutenkin kuin nielemisen yhteydessä, esimerkiksi lapsen käsittelyn, itkemisen tai asennonmuutoksen aiheuttaman vatsalaukun paineennousun seurauksena. Tällöin vatsalaukun sisältöä pääsee ruokatorveen ja suuhun, ja vauva pulauttaa, Visa Lautamatti selostaa.


Vauvojen vanhempia auttaa usein jo pelkkä tieto siitä, kuinka vauvan ruokatorvi, vatsa ja suoli normaalisti toimivat ja miksi pulautteluvaivat ovat yleisiä ja yleensä vaarattomia. (Kuva: iStockphoto.)


Pulautusten määrä on yksilöllinen ja runsaskin pulauttelu on yleensä vaaratonta, jos lapsen paino nousee hyvin.


– Usein hyvä pulauttaja voi paremmin, koska pulautus viipyy ruokatorvessa vain hetken. Osa lapsista ei oikein osaa pulauttaa, vaan pulautus nousee ruokatorveen ja suuhun aiheuttaen jatkuvaa nieleskelyä, hengityksen rohinaa ja epämiellyttävää oloa.


 Haitallista pulauttelua voi yrittää estää syöttämällä lasta pystyasennossa, röyhtäyttämällä myös kesken syötön ja kunnolla syötön jälkeen. Pulautusta ei tarvitse pelätä, sillä se helpottaa lapsen oloa.


– Kehotan pitämään 2–3 tunnin syöttövälit. Lasta ei myöskään kannata laittaa sänkyyn pitkälleen heti syötön jälkeen. Sängyn päädyn kohottamisestakin saattaa olla apua. Maidonsakeuttajia ja liikahappoisuutta vähentävää lääkeainetta voi kokeilla.


Miksei kukaan ole kertonut tätä meille?


Usein ohjeet ja tietoiskun saaneet vanhemmat lähtevät Lautamatin vastaanotolta tyytyväisinä.


– Monen kanssa sovimme soittoajan parin viikon päähän ja arvioimme sitten lisätutkimusten tarpeen. Usein lisätutkimukset ovat tarpeettomia.


Missä menee sitten normaalin pulauttelun ja poikkeavan takaisinvirtauksen, eli refluksin, raja?


– Usein refluksiongelmaiset lapset ovat niitä, jotka eivät kunnolla pulauta, vaan maito jää seilaamaan edestakaisin aiheuttaen nieleskelyä, hengityksen rohinaa, itkuisuutta, yöheräilyä ja syömisongelmia. Paino ei nouse, lapsi ei viihdy vaakatasossa ja vetää itseään kaarelle, Lautamatti kuvailee.


– Paljon oireileva lapsi vaatii silloin lisätutkimuksia poikkeavan takaisinvirtauksen ja muiden syiden poissulkemiseksi.


Esimerkiksi pulauttelun muuttuminen suihkumaisiksi oksennuksiksi viittaa mahaportin ahtaumaan, joka johtuu mahaportinsulkijalihaksen liikakasvusta.


Vuorokauden pH-mittaus näyttää refluksin


Huolellinen perustutkimus muiden tautien poissulkemiseksi voi sisältää esimerkiksi vatsan ultraäänitutkimuksen. Refluksia tutkitaan ruokatorven pH-vuorokausirekisteröinnillä. Mittauksessa lapsen ruokatorveen asetetaan nenän kautta katetri, jonka päässä olevat elektrodit mittaavat ruokatorven pH-arvoa vuorokauden ajan.


– Vatsalaukusta nouseva refluksi on hapanta ja näin pystytään arvioimaan refluksien määrää, happamuutta ja niiden yhteyttä mahdollisiin oireisiin. Tutkimuksen perusteella voidaan arvioida happosalpaajalääkityksen tarve.


Happosalpaajalääkitys voidaan aloittaa myös ilman lisätutkimuksia lyhyenä hoitokokeiluna, jos oireet ovat kovin hankalat. Lääkityksen tarve varmistetaan yleensä pH-mittauksella tai tähystyksellä.


Yhteistyössä: Mehiläinen


Mitä mieltä olet artikkelista?