Kuume on yleinen oire lapsen sairastaessa. Se viestittää usein viruksen tai bakteerin aiheuttamasta elimistön tulehdusreaktiosta. Kuumeesta puhutaan, kun lapsen ruumiinlämpö nousee yli 38°C:n lukemiin. Lue, kuinka kuumeista lasta tulisi hoitaa ja lääkitä, ja koska on aika lähteä lääkärin vastaanotolle.

Lapsen kuume ei ole juuri koskaan vaarallista, vaan sen sijaan sillä on parantavia vaikutuksia. Kuume on kehon oma puolustusmekanismi viruksia ja bakteereja vastaan ja sen tarkoitus on luoda elinkelvottomat olosuhteet ylimääräisille viruksille ja bakteereille.

Lievää kuumetta ei tarvitse lääkitä, mutta jos lämpö nousee 38,5°C:n lukemiin, on kuumeen alentaminen ajankohtaista. Korkea kuume väsyttää ja voi altistaa esimerkiksi kuumekouristuksille. 

Lapsen reagointi korkeaan kuumeeseen on yksilöllistä, mutta useimmiten siihen liittyy väsymyksen lisäksi myös ruoka- ja juomahaluttomuutta. Tämä taas voi entisestään lisätä väsymystä ja huonoa yleisvointia.

Miten kuumeista lasta lääkitään?

Tulehduskipulääkkeet ovat turvallisia oikein annosteltuna ja silloin, kun niillä alennetaan korkeaa, yli 38,5 asteen kuumetta. Kuumetta ei tarvitse saada kokonaan pois, vaan olennaisempaa on lievittää lapsen huonoa oloa.

Suun kautta otettu lääke vaikuttaa varmimmin eikä peräpuikkoja nykyään enää juuri suositellakaan. Yli kolmen kuukauden ikäisille vauvoille (yli 5 kg) voi antaa kuumelääkkeenä ibuprofeenia mikstuurana lusikalla tai annosruiskua käyttäen

Hieman isommat, yli 4-vuotiaat (yli 21 kg) lapset voivat ottaa esimerkiksi pureskeltavan, appelsiininmakuisen 100 mg:n ibuprofeenitabletin.

Helpota lapsen oloa kotikonstein

Kehon korkea lämpötila lisää nestetarvetta, joten pidä huolta siitä, että lapsesi juo runsaasti vettä. Kuumeen alenemista voi edistää kevyellä vaatetuksella. Huonetta voi viilentää pitämällä ikkunaa auki sekä kostuttamalla ihoa haalealla vedellä. Kuumeista lasta ei tarvitse pitää sängyssä vaan hän voi leikkiä vapaasti, mutta turhaa rasitusta, urheilua sekä saunaa tulisi välttää.

Milloin lääkäriin?

Jos lapsen yleisvointi on hyvä, ei lääkärikäyntiä tarvita. Mikäli lapsi ei kuitenkaan osoita paranemisen merkkejä vielä kolmannenkaan kuumepäivän jälkeen, olisi syytä käydä lääkärin puheilla. Alle kolmen kuukauden ikäinen kuumeileva vauva pitää viedä aina lääkäriin, ja samoin jos lapselle nousee toistuvasti 40°C:een kuume.

Mitä mieltä olet artikkelista?