Oikeilla sisustusvalinnoilla ja pienellä pintaremontilla voi saada ihmeitä aikaan. Harkituilla pinta- ja sisustusmateriaalien valinnoilla voi muokata lapsiperheen kodista kestävän, käytännöllisen ja ekologisen. Bo LKV:n päästailaaja ja sisustussuunnittelija Anu Tuomikoski neuvoo, mitkä materiaalit sopivat erityisesti lapsiperheen kodin pintamateriaaleiksi.

Viimeksi päivitetty 14.10.2020

Tekstiilit: älä pelkää puhtaanvalkoista!

Kaikkien kodin tekstiilien on Tuomikosken mukaan hyvä olla pestäviä, ja sohvanpäällistenkin mielellään kokonaan irrotettavia ja konepestäviä. Tällöin päälliset voi heittää omaan pyykkikoneeseen, jolloin vältytään kalliilta pesulareissulta.

Ehkä hieman yllättäenkin puhtaanvalkoiset, puuvillaiset päälliset käyvät lapsiperheen tekstiileiksi.

”Ne kestävät loistavasti pesua ja säilyttävät valkoisuutensa vuodesta toiseen. Lisäksi niistä on helppo poistaa tahroja esimerkiksi valkaisemalla – ilman pelkoa värien haalistumisesta”, Tuomikoski opastaa.

Valkoisia tekstiilejä ei siis tarvitse lapsiperheessä vältellä, mutta niiden kohdalla on varauduttava pyykkäämään.

Myymässä tai ostamassa asuntoa? Tutustu Bo LKV:n asuntotarjontaan tai pyydä ilmainen arviokäynti täältä.

Jätä tekokuidut kauppaan

Tuomikoski neuvoo jättämään kauppaan muovin ja kaikki tekokuidut.

”Ne eivät ole ekologisia eivätkä tekokuidut kestä kulutusta, joten niiden käyttöikä on lyhyt. Lisäksi ne nukkaantuvat nopeasti”, Tuomikoski perustelee.

Aidot luonnonmateriaalit ovat aina myös tekokuituja kauniimpia.

Huonekalut: Suosi puuta, paitsi ruokapöydässä

Tuomikoski valitsisi huonekalujen materiaaliksi puun, sillä se on hänen mukaansa kaunein ja arvokkain. Ruokapöydän ja sohvapöydän materiaali on syytä miettiä pikkulapsiperheessä kuitenkin tarkkaan.

”Lapset paukuttavat usein pöytiä leluilla ja aterimilla, jolloin pöydän pinta saattaa kolhiintua tai maali halkeilla. Pöytiin kannattaa harkita esimerkiksi laadukasta laminaatti- tai ikilevypintaa”, Tuomikoski neuvoo.

Lipastojen ja säilytyskalusteiden materiaali voi kuitenkin hyvin olla puuta, sillä ne eivät yleensä ole lasten rummutuksen kohteena.

Tuomikoski ohjaa sijoittamaan aitoihin materiaaleihin, sillä ne ovat melkein aina korjattavissa, kunnostettavissa ja hiottavissa. Lisäksi ne säilyttävät hintansa paremmin muihin, ei-aitoihin materiaaleihin verrattuna.

”Kirpputoreilta ja vanhojen tavaroiden kaupoista voi etsiä vanhoja, kauniita säilytyskalusteita. Ne ovat kestävä valinta ja lisäävät persoonallisuutta ja kerroksellisuutta kotiin”, Tuomikoski sanoo.

Hyviä vinkkejä asunnon remontointiin ja sisustukseen löydät myös Bo LKV:n blogista.

Lattiat: Vinyyli on uusi, hyvä vaihtoehto

Tuomikoski kertoo lattian nappivalinnaksi vinyylin, korkin tai betonin. Laminaatti on ollut edullisuutensa vuoksi suosittu, mutta viime vuosina se on menettänyt suosiotaan vaihtoehtojen lisääntyessä.

”Laminaatti on edullinen mutta kylmä, kolkko ja liukas. Siksi en suosittele sitä lapsiperheille. Lisäksi se on todella kovaääninen ja kopiseva”, Tuomikoski perustelee.

Vinyyli on laminaattia ekologisempi valinta ja se on myös huomattavasti lämpimämmän tuntuinen jalan alla. Vinyyliä saa lankkuna, laattana, mattona tai korkkina. Varsinkin vinyylimatot ja -lankut ovat kehittyneet ekologisemmiksi ja niiden käyttöturvallisuus on lisääntynyt.

Betoni vaatii lattialämmityksen, parketti hiontaa

Tuomikoski tietää, että betoni on modernin kodin valinta ja se kestää melkeinpä mitä vain. Sen huono puoli on kylmä ja kolkko vaikutelma, joten lattialämmitys on betonilattian kohdalla melkeinpä välttämätön.

Klassinen parketti on kaunis ja ajaton materiaali, mutta se naarmuuntuu helposti. Se ei siis ole täydellinen valinta ainakaan lastenhuoneisiin. Tosin parketti aitona luonnonmateriaalina säilyttää arvonsa ja sitä voi kunnostaa tai hioa tarvittaessa.

Laatat ja saumat kosteissa tiloissa

Kylpyhuoneen laattojen valinnassa Tuomikoski muistuttaa kiinnittämään huomiota liukkauteen.

”Kylpyhuoneen lattiaan paras valinta on mattainen, hieman karheapintainen, pienehkö laatta. Valkoisia laattoja ja saumoja välttäisin, mutta esimerkiksi keskiharmaat laatat on helppo pitää puhtaina”, Tuomikoski vinkkaa.

Seinät: Kiiltävä maalipinta kestää pyyhkimistä

Tuomikosken mukaan seinissä kannattaa suosia maalipintoja, mutta maali on syytä miettiä tarkkaan. Useat täyshimmeät maalit ovat pintana todella kauniita, mutta kestävät huonosti pyyhkimistä.

”Keittiöön kannattaa hankkia pyyhittävää ja kestävää maalia, sillä herkkä paperitapetti tahriintuu helposti ruokapöydän läheisyydessä”, Tuomikoski huomauttaa.

Lisäksi helposti likaantuvat, puhtaan valkoiset seinät eivät Tuomikosken mukaan ole välttämättä paras vaihtoehto sävymaailmaa valitessa. Yleisvärinä esimerkiksi vaalea, lämpimänharmaa väri antaa anteeksi hieman enemmän.

Keittiön ovien ja kiinteiden kalusteiden, ovien sekä tasojen tulee olla helposti puhdistettavia.

”Suuret peililiukuovet eteisessä tai trendikkäät kokolasiseinät saunassa eivät ole paras valinta lapsiperheeseen, ellei sitten ole ahkera siivoaja”, Tuomikoski nauraa.

Lisäksi Tuomikoski muistuttaa, että kaikkia materiaaleja valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota niiden terveellisyyteen ja varmistaa myyjältä, ettei materiaaleista irtoa mitään haitallista huoneilmaan.

Muista ekologisuus!

Ekologisia valintoja voi tehdä suosimalla kotimaista ja lähituotantoa. Lisäksi suomalaisten pienyrittäjien tuotteiden ostaminen on eettisempää kuin monikansallisilta jäteiltä hankkiminen.

Paikalliselta puusepältä voi tilata kalusteen, jolloin saa taatusti haluamansa kokoisen ja näköisen. Nämä kalusteet ovat myös uniikkeja.

”Kolua tarkkaan nettikirpputorit, kierrätyskeskukset ja isovanhempien vintit. Kaiken ei tarvitse olla uutta. Käytetty on usein kauniimpaa – ja aina ekologisempaa”, Tuomikoski muistuttaa.

Tuomikosken mukaan myös designin ostaminen kannattaa, jos haluaa säilyttää kalusteen pitkään tai vaikkapa sukupolvelta toiselle. Designin arvo säilyy hyvin.

Myymässä tai ostamassa asuntoa? Tutustu Bo LKV:n asuntotarjontaan tai pyydä ilmainen arviokäynti täältä.

Mitä mieltä olet artikkelista?