Asunnon stailaus voi nostaa myyntiarvoa jopa 5–10 prosenttia. Hyväkuntoisen asunnon loihtimisen myyntikuntoon voi tehdä itsekin eikä kallista remonttia tai ammattilaista aina tarvita. Myynti lähtee liikkeelle siitä, että mietitään kiinteistönvälittäjän kanssa asunnolle kohderyhmä. Useimmiten lapsiperheen koti myydään toiselle lapsiperheelle, jolloin myynnin perustana ovat huolellinen siivous, asunnon toimivuuden korostaminen ja raikas ensivaikutelma.

Viimeksi päivitetty 7.10.2020

Bo LKV:n päästailaaja Anu Tuomikoski antaa neljä vinkkiä, joiden avulla nostat asuntosi kaiken potentiaalin esille sekä vauhditat sen myyntiä.

1. Siivoa asunto huolellisesti myyntikuntoon

Asunnon huolellinen siivoaminen on kaiken A ja O. Kaikki pinnat tulisi puhdistaa kunnolla, ja erityishuomiota kannattaa kiinnittää lasipintoihin, eli ikkunoihin sekä kylpyhuoneen ja saunan lasiseiniin ja peileihin. Likaiset ikkunat luovat epäsiistin ja tunkkaisen vaikutelman kauniistakin asunnosta. 

Muista putsata myös kaapinovien rasvaiset sormenjäljet sekä mahdolliset lasten piirtämät taideteokset ovenkarmeista ja seinistä. Nosta ylimääräiset tavarat tasoilta ja lattioilta piiloon.

Ostajat katsovat myös kaappeihin, joten niihin ei kannata sulloa kaikkea siivottua tavaraa. Kodin säilytystilat varsinkin lapsiperheiden keskuudessa ovat erittäin toivottuja. Siispä täyteen ahdetut kaapit antavat ostajalle vaikutelman siitä, että asunnossa on niukalti säilytystilaa. Jos kaapit sen sijaan ovat siistit ja vain maltillisesti täytetyt, antavat ne vaikutelman riittävistä säilytystiloista. 

VINKKI! Ylimääräiset tavarat voi kerätä vaikkapa laatikoihin ja viedä ne varastoon myynnin ajaksi. Piilota myös henkilökohtaiset tavarat ja valokuvat, jotta ostaja voi kuvitella itsensä ja lapsensa asumaan asuntoon.

2. Lastenhuoneen siivous

Lastenhuoneista pedataan sängyt ja siivotaan lelut kaappeihin. Leluja ei voi jättää lattialle, jotta ostajaehdokkaat voivat liikkua huoneissa turvallisesti ja esteettömästi. Kaikkia leluja ei kuitenkaan tarvitse piilottaa. Kauniit puulelut ja maltillinen määrä pehmoeläimiä voivat hyvin toimia lastenhuoneissa sisustuselementteinä.

VINKKI! Vauvan hoitopöydän ja pinnasängyn myös muualla kuin lastenhuoneessa voi hyvin jättää paikalleen, mutta kerää hoitotarvikkeet, vaipat ja vaipparoskikset pois näkyvistä.

3. Viimeinen silaus ennen asuntonäyttöä

  • Vie roskat ja siivoa roskiskaappi, sillä sinne katsotaan melkeinpä aina asuntonäytöissä.
  • Kiillota hanat, pese vessanpöntöt ja altaat. 
  • Tuuleta koti hyvin ennen näyttöjä niin, ettei asunnossa ole mitään voimakkaita hajuja tai huono ilma. 
  • Vaihda kodin tekstiilit eli pyyhkeet, vuodevaatteet ja pöytäliinat.
  • Petaa sängyt siististi.
  • Vedä verhot sivuun ja nosta sälekaihtimet ylös, jotta asuntoon saadaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa. 
  • Varaa tuoreita kukkia pöydälle.

VINKKI! Eteiseen tilana kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä sisään astuttaessa tehdään ensivaikutelma ostajaan. Ota kaikki turhat tavarat pois lattioilta, ja piilota takit ja kengät siististi kaapinovien taakse mikäli se on mahdollista.

4. Korjaa kaikki mikä on rikki, suurempaa pintaremonttia ei aina tarvita

Kaikki mikä on rikki, kannattaa korjata ennen asunnon myyntiin laittoa. Pienilläkin asioilla on ihmeen suuri merkitys ostajan muodostaessa mielikuvaa asunnosta. Kiinnitä irronneet listat, korjaa vinksottavat kaapinovet ja rasvaa narisevat saranat.

Jos seinien maalipinnat ovat kovin kuluneet, voi niiden maalausta harkita. Huomaa kuitenkin että jos maalaat yhden seinän, alkavat viereiset seinät ja kattokin näyttämään sen jälkeen vielä kuluneemmalta. Maalisävy muuttuu vuosien kuluessa, joten samalla sävyllä viisi vuotta sitten maalattu seinä on eri värinen kuin juuri maalattu. 

Ylipäätään kallis pintaremontti ei välttämättä tuo kaikkea siihen sijoitettua rahaa takaisin, mutta esimerkiksi uusi keittiö tai kylpyhuone voi silti lisätä runsaastikin kiinnostusta asuntoa kohtaan ja nopeuttaa huomattavasti toteutuvaa myyntiaikaa.

VINKKI! Jos remonttia lähtee tekemään juuri myyntiä ennen, kannattaa se toteuttaa niin, että värimaailma ja materiaalit miellyttävät mahdollisimman monia. Suunnitteluun voi kysyä ammattilaisen, kuten sisustussuunnittelijan apua.

Oletko myymässä asuntoasi? Varaa Bo LKV:n maksuton arviokäynti täältä.

Mitä mieltä olet artikkelista?