Suomessa syntyy eniten lapsia heinä-elokuussa. Tuoreiden vanhempien ei välttämättä kannata pantata vaunuhankintojaan viime hetkeen, sillä hintavertailupalvelu Hintaoppaan data osoittaa, että lastenvaunujen hinnat nousevat kesäkuukausina. Vaunujen hintakehitys on päinvastainen kuin kesän hintatrendit yleisesti.

Viimeksi päivitetty 22.6.2020

Suomessa on syntynyt viime vuosina eniten lapsia kesäkuukausina, etenkin heinä- ja elokuussa. Mutta milloin on paras aika hankkia lastenvaunut uudelle tulokkaalle? Puolueeton hintavertailupalvelu Hintaopas tarkasteli lastenvaunujen hintakehitystä vuoden 2019 toukokuun ja elokuun välisenä aikana. Mukana on 25 kauppaa ja 6800 hintaa. Datasta selviää, että kesä ei ole hintojen kannalta paras aika suunnata vaunuostoksille.

Lastenvaunujen hinnat olivat heinä- ja elokuussa 5–8 prosenttia korkeammat kuin toukokuun ensimmäisenä päivänä. Esimerkiksi 23. heinäkuuta lastenvaunujen hinnat olivat nousseet 7,9 prosentilla toukokuun alusta. Tämä tarkoittaa mallista riippuen kymmeniä tai jopa satoja euroja kalliimpaa hintaa.

”Loppukesällä monessa verkkokaupassa on kesäalet, ja jos katsotaan Hintaoppaan kaikkia tuotteita, heinäkuun lopulla hinnat ovat yleisesti laskeneet keskimäärin 1,6 prosentilla. Tähän verrattuna lastenvaunujen reipas hinnannousu erottuu yleisestä hintatrendistä selvästi”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Kuva: Hintaopas price index lastenvaunut-kategoriassa ja kaikissa Hintaoppaan tuotteissa 1.5.2019-30.9.2019 välisenä aikana.

Tämän hetken suosituimmaksi lastenvaunumalliksi Hintaoppaassa on noussut Britax Smile 3 -matkajärjestelmävaunut, jotka maksavat kalleimmassa kaupassa 1098,90 euroa ja halvimmassa kaupassa 859 euroa. Hintaeroksi kauppojen välillä tulee siis varsin huomattava 240 euroa, joten hintoja kannattaa vertailla myös eri kauppojen välillä. Toiseksi eniten etsitään ABC Design Viper 4 -yhdistelmärattaita ja kolmanneksi eniten Thule Urban Gilde 2 -lenkkirattaita.

“Jos tietää jo varhaisessa vaiheessa, mistä malleista on erityisen kiinnostunut, kannattaa asettaa niille Hintaoppaan hintavahti. Vahti ilmoittaa kun valitun vaunumallin hinta laskee, joten hyvät alennuksetkaan eivät jää huomaamatta”, Matinvesi-Bassett vinkkaa.

Hintaoppaan datasta selviää myös, että kuluttajat tekevät eniten vaunuhakuja huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana, mutta toiseksi eniten juuri kalleimpaan aikaan heinä-syyskuussa.

”Voi olla fiksua hankkia vaunut hyvissä ajoin etukäteen, sillä hinnat nousevat kesällä kysynnän ollessa suurimmillaan. Tällöin viime hetken shoppailijat, joilla on akuutti tarve vaunuhankinnalle, maksavat tuotteesta usein selvästi korkeamman hinnan. Lokakuun ja joulukuun välistä aikaa ei vielä hyödynnetä tarpeeksi vaunuostoksilla. Sekä Black Fridayn että joulualen aikaan vaunut voi saada hyvään hintaan”, Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Vaunuhakujen jakautuminen Hintaoppaassa 2019

Tammikuu-maaliskuu 20%
Huhtikuu-kesäkuu 37%
Heinäkuu-syyskuu 27%
Lokakuu-joulukuu 16%

Hintaoppaan suosituimmat lastenvaunut ja niiden halvimmat hinnat

Britax Smile 3 (Matkajärjestelmä)
ABC Design Viper 4 (Sisarus-/yhdistelmärattaat)
Thule Urban Glide 2 (Lenkkirattaat)
Bugaboo Ant (Istumarattaat)
KinderKraft Moov 3in1 (Matkajärjestelmä)

Katso täältä kaikki suosituimmat lastenvaunut ja niiden halvimmat hinnat

Mitä mieltä olet artikkelista?