Itselleen ja lapselleen sopivan kantovälineen löytäminen voi vaatia kokeiluja ja aiheeseen perehtymistä. Kumpi on parempi hankinta, kantoliina vai -reppu? Äidit vaihtavat ajatuksiaan aiheesta foorumilla. Asiaa kommentoi myös kantovälineohjaaja Tuuli Puolimatka.

Viimeksi päivitetty 2.11.2015

Lapsen kantaminen kantovälineellä on yhä yleisempää. Moni äiti on hurahtanut täysin joko kantoliinoihin tai -reppuihin. Kantaminen sujuu molemmilla, mutta kumpi olisi parempi hankinta? Vai pitäisikö hankkia molemmat?

Nimimerkki Tips on sitä mieltä, että molempi parempi. Hän on kantanut lastaan sekä trikooliinalla, kantorepulla että rengasliinalla.

”Ihan pientä kannoin trikooliinassa mutta kevätvauvana koki sen kesällä kuumaksi ja reppu tuulettui paremmin. Siitä lähtien siis käytössä Manduca jolla on kannettu myös kolmevuotiasta selässä. Mukava ja pitkäikäinen. Uudelle tulokkaalle olen hankkinut rengasliinan. Rengasliina on kompakti ja sopii vastasyntyneestä isommallekin kun siirtyy edestä lonkalle”, Tips kirjoittaa. 

Kaksosten kantamista

Kantovälineellä kantaminen mahdollistaa läheisyyden lapsen kanssa jättäen aikuisen kädet vapaiksi arkiaskareisiin tai vaikka päivän lehden lukemiseen. Usein kantovälineestä tulee sitä tarpeellisempi, mitä enemmän perheessä on lapsia. Myös kahden vauvan kanssa kantoväline voi olla verraton apu:

”Repulla ja liinalla on molemmilla kannettu kaikkia kolmea. Kaksosia ehkä vielä enemmän vauvana kuin kolmatta, mutta on nuorintakin tullut kannettua”, kertoo nimimerkki elaffy.

Välimuotona neliöliina

Liinan ja repun ohella on olemassa myös muita vaihtoehtoja lapsen kantamiseen. Neliöliina on tavallisen kantoliinan ja kantorepun välimuoto. Repun tapaan se on helppo ja nopea sitoa, mutta siitä puuttuvat repusta tutut soljet. Solmittavin hihnoin säädettävä neliöliina tuntuu päällä yhtä pehmeältä ja mukautuvalta kuin perinteinen kantoliina. Se on nimimerkki Zenin valinta kantamiseen muiden välineiden ohella:

”Siltäväliltä; neliöliina. Mies tykkää Ergon repusta, pientä vauvaa kannettiin myös trikoisessa liinassa ja rengasliina on ollut hyvä lyhyissä kannoissa ja jos on vaikka äkkiä kaupassa pitänyt saada kyytiin.”

Olennaisinta hyvä asento

Kantovälineohjaaja Tuuli Puolimatkan mukaan pientä vauvaa kannettaessa kantovälineen tyyppiä olennaisempaa on vauvalle luontainen, turvallinen ja ergonominen kantoasento.

”Tämä on mahdollista saavuttaa monella erilaisella kantovälineellä. Vastasyntyneen tai pienen vauvan kantamiseen sopii esimerkiksi kantoliina tai rengasliina sekä tietyt kantoreput ja neliöliinat”, Puolimatka listaa.

Luonnollinen M-asento

Ergonominen kantoasento tarkoittaa, että kantoväline tukee vauvan luontaista asentoa. Tällöin vauvan selkä on pyöreänä ja tuettuna, ja jalat ovat niin sanotussa M-asennossa eli polvet peppua ylempänä ja jalat polvesta alaspäin rennosti roikkuen.

”Nykyään vauvaa suositellaan kantamaan jo vastasyntyneestä pystyasennossa. Tällöin asento on symmetrinen ja ilmatiet pysyvät parhaiten vapaana. Erityisen tärkeää on, että vauvan leuka ei painu hänen rintaansa vasten”, Puolimatka painottaa.

Liina tukee pientäkin

Kantoliinalla ergonomia toteutuu jo aivan pienenkin vauvan kanssa, sillä sopivasti kiristeltynä se tukee kaiken kokoisia vauvoja. Sen sijaan kantoreppua suositellaan käytettäväksi mallista riippuen aikaisintaan, kun vauva painaa 3,2 kiloa.

Puolimatka muistuttaa, että ergonominenkin kantoreppu on ergonominen vain oikein käytettynä ja kun se on vauvalle mitoitukseltaan sopiva.

”Olennaisinta on, että vauva saa olla kantajan lähellä ja että turvallisuusseikat on otettu huomioon. Kaikki kantaminen on arvokasta ja ihanaa”, hän toteaa.

Kannatko tai kannoitko sinä lastasi? Millä välineellä? Tule mukaan keskusteluun: Kantoliina vai -reppu? 

Mitä mieltä olet artikkelista?