Pienen vauvan kylvettäminen voi tuntua alkuun hankalalta. Tärkeintä on tukea vauvan niskaa hyvin ja pestä huolellisesti myös ihopoimut. Kokemus tuo varmuutta, ja pian te molemmat nautitte kylpyhetkistä!

Viimeksi päivitetty 21.3.2022

Vauvan kylvetys on ajatuksena ihana, mutta käytännössä se voi olla ensikertalaiselle yllättävän haastavaa.


 


Kylvyssä vauva muuttuu liukkaaksi, eikä hän vielä osaa kannatella itseään. Vanhemman pitää yhdellä kädellä kannatella vauvan niskaa ja suorittaa toisella vauvan pesu. Kun yhtälöön lisätään vielä tuoreen äidin tai isän tottumattomat otteet, lopputulos voi tuntua hyvinkin hankalalta.

Vauvan kylvetys alkaa esivalmisteluilla

Vauvan kylvetys kannattaa aloittaa esivalmisteluista. Ota valmiiksi esille kaikki tarvitsemasi, kuten kylpyöljy ja vauvan pyyhe.

Voit myös laittaa toisen pyyhkeen ammeen viereen itsellesi suojaksi ja pehmikkeeksi, sillä helpointa kylvetys on, kun istut lattiatasossa ammeen vieressä.

Laske vauvalle kylpyvesi valmiiksi ennen kuin riisut hänet, sillä pienet vauvat palelevat herkästi. Kylpyveden tulisi olla noin 37-asteista. Sopivan lämpötilan voit varmistaa esimerkiksi äitiyspakkauksen mukana tulevalla lämpömittarilla.

Laita kylpyveden sekaan hieman vauvoille tarkoitettua kylpyöljyä mutta muista, että öljy tekee vauvan hyvin liukkaaksi.

Pese joka sopukka

Riisu vauva ja laske hänet varovasti veteen. Anna vauvalle aikaa tottua uuteen elementtiin. Pidä toinen käsivartesi vauvan niskan takana päätä tukemassa ja tartu saman puolen kädellä häntä olkavarresta.

Käytä toista kättäsi vauvan pesemiseen vaihe vaiheelta: kasvot, korvat, pää, kaula, kainalot, selkä, vatsa, kädet, jalat ja peppu.

Pidä huoli, että saat pestyä vauvan kaikki ihopoimut ja sopukat: esimerkiksi kämmeniin, kaulapoimuihin, korvantaustoihin ja nivusiin kertyy helposti likaa.

Vauvan kylvetys päättyy huolelliseen kuivaukseen

Kun olet pessyt vauvan kauttaaltaan, nosta hänet kylvystä ja kääräise pehmeän pyyhkeen sisään. Nosta vauva pyyhkeineen hoitopöydälle ja kuivaa hänet hellästi mutta huolellisesti pyyhkeellä painelemalla.

Kiinnitä kylvyn jälkeen erityishuomiota vauvan ihopoimujen kuivaamiseen, sillä jos niihin jää kosteutta, iho ärtyy ja rikkoutuu helposti. Pue vauvalle vaatteet heti kuivaamiseen jälkeen, ettei kylvyn jälkeinen kylmyys pääse yllättämään.

Kylvyn vaihtoehtona suihku

Toiset vauvat nauttivat suuresti kylpemisestä, kun taas toiset suhtautuvat siihen hyvinkin varautuneesti. Älä luovuta, vaikkei vauva ihastuisi kylpemiseen heti ensi yrityksellä.

Jos vauva kuitenkin vastustaa kylpemistä toistuvasti, voit myös kokeilla ottaa hänet mukaasi suihkuun ja pestä hänet siellä. Muista olla erityisen varovainen suihkussa vauvaa käsitellessäsi, ettei hän vain pääse luiskahtamaan otteestasi.

Kokemus tuo varmuutta, ja vaikka vauvan kylvetys voi aluksi tuntua hankalalta, pian se sujuu jo rutiinilla. Vauvakin kasvaa koko ajan jäntevämmäksi ja helpommaksi käsitellä, ja kun hän oppii kannattelemaan itseään ja vielä istumaankin, helpottuu kylpeminen huomattavasti.

Mitä mieltä olet artikkelista?