Vapaa kasvatus alkoi kukkia Suomessakin 1960–1970-luvulla. Ajatukseen kuuluu, että lapset kyllä kasvavat ja löytävät oman itsensä, kunhan vain saavat kasvaa rakastettuina, eikä heidän toimiaan rajoiteta turhilla säännöillä. Tämän periaatteen mukaan teillä eletään. Lapsia ei pidä ahtaa väkisin vanhempien määrittelemiin muotteihin. 

Viimeksi päivitetty 10.11.2022

Tytöt saavat olla poikamaisia, ja pojat saavat olla tyttömäisiä. Tämä näkyy myös isän roolissa. Vapaana kasvattajana isä saa riuhtoa itsensä irti ikiaikaisista miehen malleista ja kasvattaa lastaan niin hoivaavasti kuin haluaa.

Vapaan kasvatuksen yksi periaate on, että lapset ovat tasavertaisia aikuisiin nähden. Siksi on oikeus ja kohtuus, että lapset pääsevät osallistumaan perheen päätöksentekoon. Näin juuri teillä tehdään. Elämmehän yhteiskunnassakin demokratian aikaa emmekä diktatuuria. Lasten täytyy oppia, että ympäröivään maailmaan voi vaikuttaa demokratian keinoin.



 
 



 

Lue lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja:

Tarmo, 5, tykkää mekoista – päiväkodissa hämmennyttiin
Tyttö saa rassata mopoja ja poika leikkiä prinsessaa
Marketin kassalla mitataan vanhemman aurtoriteetti
Kotona vai töissä? Äidin avautuvat vaikeasta päätöksestä
Älä ylisuojele lasta: "Suomessa on äärimmäisen turvallista"

 
 

Lisää testejä:

Mikä auto olet isänä?

Isyys on moninaista kuin öljyjalostamon kemikaalikirjo. Jokaisella isällä kun on oma korimallinsa, sylinterimääränsä ja hevosvoimansa. Tee testi, niin tiedät, mikä auto olet isänä.

     

Minkälainen kummi olet?

Onko sinulla kummilapsi tai -lapsia? Onneksi olkoon!Tee Vau.fi:n testi ja selvitä, millaisista aineksista sinun kummiutesi on leivottu!



Mitä mieltä olet artikkelista?