adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Mikä jouluruoka olet:

Olet lipeäkala!

Kuva: iStock

Kuva: iStock 

Lipeäkala on histroliallinen herkku, joka nostaa voimakkaita tunteita pintaan. Juuri tällainen henkilö sinäkin olet. Et jätä ketään kylmäksi! Sinua joko rakastetaan tai sitten sinua vihataan. Omiesi parissa uit yhtä sulavasti kuin kala lipeätynnyrissä. Iloista joulunaikaa!

Näin valmistat perinteistä lipeäkalaa tuhkasta

4 kg kapakalaa
4 l seulottua koivuntuhkaa
½ l sammutettua kalkkia
16 l vettä

Sahaa kalat kolmeen osaan ja harjaa palat huolellisesti puhtaiksi juuriharjalla. Kalat laitetaan isoon puusaaviin ja vettä kaadetaan päälle niin paljon että kalat peittyvät. Kalojen annetaan liota vedessä 5-6 päivää. Vesi vaihdetaan joka toinen päivä.

Sitten kalat otetaan saavista ja saavi hangataa puhtaaksi juuriharjalla. Kun saavi on puhdas pohjalle ripotellaan kerros kalkkia, sitten kerros kaloja nahkapuoli ylöspäin ja taas kalakerroksen päälle kalkkia. Näin jatketaan kunnes kaikki kalat on taas saavissa.

Vesi, tuhka ja kalkki keitetään yhdessä ja annetaan tekeytyä seuraavaan päivään. Saatu lipeäliuos siivilöidään tiheän liian läpi. Lipeä kaadetaan kalojen päälle niin että ne peittyvät. Kalat saavat liota lipeässä n. viikon. Viikon aikana kaloja hieman siirrellään, että ne turpoavat tasaisesti. Tarkoitus olisi saada kalasta niin pehmeää, että sormi menee kalan läpi helposti.

Kalat nostetaan lipeästä ja saavi puhdistetaan taas huolellisesti juuriharjalla. Kalanpalat huuhdotaan hyvin tarkasti ja laitetaan takaisin saaviin. Saaviin kaadetaan kylmää vettä niin paljon että kalat peittyvät. Isot kalapalat voi pieniä, kalat likoavat vedessä noin viikon ajan ja vesi vaihdetaan 1-2 kertaa päivässä.

Kun tuntuu että lipeäkala on valmista otetaan pieni koepala ja tehdään keittokoe. Tämä on tärkeää, sillä jos kalaa on liotettu liian vähän, siitä tulee keitettäessä hyytelöä tai se liukenee kokonaan veteen. Jos taas on liotettu liikaa, siitä tulee liian kovaa.

Resepti: Kysy mammalta -blogi

 
 

Lue jouluaiheisia artikkeleja:

Uskalla viettää omannäköistä joulua
Jouluna synnärillä
Kuuluuko alkoholi joulupöytään?
Vauva jouluksi kotiin: ”Joulu menee tutustuessa tähän uuteen ihmiseen”

 

Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa:

Tykkää meistä Facebookissa! Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.

 

Lisää testejä:

Oletko tuhma vai kiltti?

Tontut pälyilevät käytöstäsi yhä kiihtyvällä tahdilla. Jokainen törttöily ja hyvä teko kirjataan ylös, jotta pukki voisi tuoda sinulle juuri oikein määrän sopivia lahjoja. Tee testi niin tiedät, oletko ollut kiltti vai tuhma. Lahjasaaliisi on sen mukainen.

     

Minkälainen joulutonttu lapsesi on?

Jokainen lapsi on jouluna tonttu. Mutta minkälainen pikkutonttu juuri teillä asuu? Yksi mietiskelee savun noustessa saunapirtin piipusta, kun taas toinen hyppii iloisen musiikin soidessa joulupidoissa. Testaa lapsesi tonttumaisuus! Saat vastauksen ihanin joulusävelin.Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORDPäivitetty 20.12.2016
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORDPäätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun